Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1048/9-2-1996 Καθορισμός αιγιαλού

ΥΠΟΙΚ 1021127/1133/Β0010/ΠΟΛ.1048/9.2.1996 Καθορισμός αιγιαλού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Α.Ν.2344/1940 "αιγιαλού και παραλίας" (ΦΕΚ 154 Α), αιγιαλός είναι η λωρίδα ξηράς που βρέχεται από τις μέγιστες αλλά συνηθισμένες αναβάσεις των κυμάτων, είναι πράγμα κοινόχρηστο, ανήκει στο Δημόσιο και προστετεύεται και διαχειρίζεται από αυτό.

Ο αιγιαλός, όπως προκύπτει από τον ορισμό του, είναι δημιούργημα της φύσης και όχι ανθρώπινο έργο. Ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού γίνεται, ως γνωστόν, από Επιτροπή, η οποία προβαίνει στη διαπίστωση της υπάρχουσας φυσικής κατάστασης και στη συνέχεια καταγράφει τα όρια αυτού.

Εχει παρατηρηθεί ότι ο αιγιαλός, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι διαφορετικός από ότι ήταν στο παρελθόν λόγω αλλαγής των μορφολογικών συνθηκών (συνεπεία διάβρωσης κ.λπ.), οπότε είναι αναγκαίο να γίνει επανακαθορισμός των ορίων αυτού (82/1970 γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.). Στις περιπτώσεις αυτές, αλλά και σε περιπτώσεις αρχικού καθορισμού, είναι δυνατόν να παρουσιαστούν διάφοροι ιδιώτες, των οποίων οι ιδιοκτησίες εμπίπτουν στη ζώνη του αιγιαλού.

Σύμφωνα με την παράγρ.2 του άρθρου 4 του ΑΝ.2344/1940, στους αξιούντες οποιαδήποτε δικαιώματα στα κτήματα που χαρακτηρίστηκαν ότι επίπτουν στον αιγιαλό, παρέχεται εξάμηνη προθεσμία από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ της έκθεσης της Επιτροπής και του διαγράμματος, μέσα στην οποία οφείλουν να αναγγείλουν στον υπουργό Οικονομικών (τώρα στον περιφερειακό διευθυντή μετά τον.2218/94, ΦΕΚ 90/13.6.94, με τον οποίο συστήθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ως δεύτερη βαθμίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τις αξιώσεις τους και να υποβάλουν τους τίτλους στους οποίους στηρίζουν τα δικαιώματα τους, για τον καθορισμό της αποζημίωσης. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.4 του άρθρου 4 του πιο πάνω Α.Ν., άμα παρέλθει άπρακτη η πιο πάνω προθεσμία, τυχόν εμπράγματα δικαιώματα ή αξιώσεις για αποζημίωση που δεν αναγγέλθηκαν στον οικείο περιφερειακό διευθυντή ή αναγγέλθηκαν εκπρόθεσμα, αποσβένονται.

Εχει παρατηρηθεί πολλοί ιδιώτες να εκφράζουν παράπονα, γιατί για οποιονδήποτε λόγο δεν αντιλήφθηκαν ότι καθορίστηκαν τα όρια του αιγιαλού - παραλίας στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να μην αναγγείλουν εμπρόθεσμα τις αξιώσεις τους και έτσι να χάσουν ταδικαιώματα για αποζημίωση των ακινήτων τους, τα οποία εμπίπτουν στη ζώνη τουκαθορισθέντος αιγιαλού.

Υστερα από τα πιο πάνω, και παίρνοντας αφορμή και από την από 17.5.95 έκθεση έρευνας του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης Βασιλείου Συντελή, η οποία αναφέρεται σε καταγγελία η ιδιώτη που αφορά στη μη δυνατότητα από μέρους της να αναγγείλει τις σχετικές αξιώσεις της μέσα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για ακίνητο της που συμπεριλήφθηκε στον αιγιαλό γιατί έλαβε γνώση του καθορισμού εμπρόθεσμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο μέλλον, μέσα στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του καθορισμού αιγιαλού και παραλίας, να προβαίνεται σε δημοσιοποίηση αυτού, αποστέλλοντας την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, στον πλησίον ΟΤΑ για ανάρτηση στο Δημοτικό η Κοινοτικό Κατάστημα προς ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, ώστε να παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα να προβάλουν τις τυχόν αξιώσεις τους επί του αιγιαλού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Α.Ν.2344/1940 για τυχόν αποζημίωση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!