Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1021/18-1-1996 κοινοποίηση της αριθ. 565-1995 γνωμοδότησης του N.Σ.K.

YΠOIK 1109022/6887/A 0010/ΠOΛ. 1021/18.1.1996 κοινοποίηση της αριθ. 565/1995 γνωμοδότησης του N.Σ.K.

Σας κοινοποιούμε την αριθμ. 565/1995 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους του Τμήματος διακοπών που έγινε αποδεκτή από τον κ. Υφυπουργό Oικονομικών για να λάβετε γνώση.

Με την ανωτέρω γνωμοδότηση δίδεται απάντηση στο ερώτημά μας, αν μπορεί ακίνητο τουΔημοσίου, στο οποίο συστεγάζονται Yπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτ/σης και του Υπουργείου Oικονομικών να περιέλθει αυτοδικαίως στη Νομαρχιακή Αυτ/ση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 39 του N. 2218/94 και ορίζονται τα εξής:

Το Δημόσιο ακίνητο δεν μπορεί να περιέλθει αυτοδικαίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 39 N. 2218/94, διότι σ` αυτό συστεγάζονται και υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξαιρεθεί της N.A. κατ` άρθρο 4 του N. 2240/94, περαιτέρω δε απαιτείται αυθεντική ερμηνεία της διατάξεως δια της νομοθετικής οδού.

TO NOMIKO ΣYMBOYΛIO TOY KPATOYΣ -------------------------------

Αριθμός Γνωμοδότησης 565/1995 -----------------------------

TMHMA ΔIAKOΠΩN -------------- Συνεδρίαση 13ης Σεπτεμβρίου 1995

Περίληψη ερωτήματος: Αν μπορεί ακίνητο του Δημοσίου, στο οποίο συστεγάζονται υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Oικονομικών να περιέλθει αυτοδικαίως στην Νομ. Αυτ/ση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 39 του N. 2218/94. ------------------------------------------------------------------

Επί του ανωτέρω ερωτήματος το Νομικό Συμβούλιο του κράτους εγνωμοδότησεν ως εξής:

A. Στο άρθρο 39 παραγρ. 2 του N. 2218/1994 νδρυση νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τροποποίηση διατάξεων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και άλλες διατάξεις (ΦEK A 90) ορίζεται 2. Oι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που συγκροτούν τη νομαρχία καθώς και τα επαρχεία και οι διοικητικές τους υπηρεσίες καταργούνται αυτοδικαίως με την έναρξη λειτουργίας της N.A. εκτός από: α. Τις Υπηρεσίες Στατιστικής του Υπουργείου Εθνικής Oικονομίας. β. Τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Oικονομικών και γ. Τους Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού κτηνιατρικού Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας. Ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες που καταργούνται για τη στέγασή τους, καθώς και τα κινητά πράγματα και ο εξοπλισμός των υπηρεσιών αυτών περιέρχονται αυτοδικαίως στη N.A., στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται.

Υστερα από αίτηση της N.A. σημειώνονται στο βιβλίο μεταγραφών του αρμοδίου υποθηκοφυλακείου οι μεταβολές που επέρχονται.

Από της καταργήσεως των ανωτέρω υπηρεσιών οι N.A. υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου που προήλθαν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργουμένων υπηρεσιών. Εκκρεμείς σχετικές δίκες συνεχίζονται στο όνομα της οικείας N.A.

Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγρ. 6 του άρθρου 52 του ιδίου ν. 2218/1994 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παράγρ. 7 του N. 2240/1994 Συμπλήρωση διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις (ΦEK A 153) Oι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, που σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 εξαιρούνται από την κατάργηση, οι οποίες ανήκουν ή είχαν μεταβιβασθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στους νομάρχες, ανήκουν στον Περιφερειακό Διευθυντή και θεωρούνται ότι έχουν μεταβιβασθεί αυτοδικαίως, στα αρμόδια όργανα των υπηρεσιών αυτών, πλην εκείνων των οποίων την άσκηση αναλαμβάνει ο ίδιος, με απόφασή του.

B. Από τις προπαρατεθείσες διατάξεις σαφώς προκύπτει ότι με την έναρξη λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καταργούνται αυτοδικαίως οι δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που συγκροτούν τη νομαρχία και τα επαρχεία καθώς και οι διοικητικές τους υπηρεσίες εκτός από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Oικονομικών κ.λπ., ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες που καταργούνται για τη στέγασή τους περιέρχονται αυτοδικαίως στην N.A., στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται και η σχετική μεταβολή σημειώνεται στο βιβλίο μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου.

H ανωτέρω διάταξη, όμως, έχει εφαρμογή μόνο στις περιπτώσεις που στο δημόσιο κτήμα στεγάζονται αποκλειστικώς και αμιγώς υπηρεσίες, οι οποίες με την έναρξη λειτουργίας της N.A. καταργούνται αυτοδικαίως και δεν εφαρμόζεται όταν συστεγάζονται και μη καταργούμενες υπηρεσίες.

Πράγματι, το ότι ο νομοθέτης είχε υπόψη του, κατά την ανωτέρω ρύθμιση, ακίνητα χρησιμοποιούμενα εξ ολοκλήρου αποκλειστικώς και μόνο από καταργούμενες υπηρεσίες, προκύπτει και από το τελευταίο εδάφιο της παραγρ. 2 του άρθρου 39, το οποίο προβλέπει σημείωση στο βιβλίο του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου των μεταβολών που επέρχονται (δηλ. της αλλαγής, κυριότητας), η οποία, όμως, (σημείωση) μπορεί να γίνει μόνο για ολόκληρο το ακίνητο, αφού δεν υπάρχει εν προκειμένω πράξη συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, ώστε η σημείωση να αφορά συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Εν πάση, όμως, περιπτώσει επειδή η ανωτέρω άποψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρές συνέπειες, (όταν λ.χ. η μη καταργούμενη υπηρεσία κατέχει μικρό μέρος του κτιρίου) ενδείκνυται η Διοίκηση, δια της νομοθετικής οδού, να εκφράσει την αληθή της εν προκειμένω βούληση δι` ερμηνείας της εξεταζομένης διατάξεως.

Γ. κατόπιν των ανωτέρω, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έχει τη γνώμη ότι το εις το ερώτημα δημόσιο ακίνητο δεν μπορεί να περιέλθει αυτοδικαίως στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 39 N. 2218/94, διότι σ` αυτό συστεγάζονται και υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξαιρεθεί της N.A. κατ` άρθρο 4 του N. 2240/94, περαιτέρω δε απαιτείται αυθεντική ερμηνεία της διατάξεως δια της νομοθετικής οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!