Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σαμαράς στο Bloomberg: "Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό"

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, επισημαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέσχε ενδείξεις σχετικά με νέα πώληση κρατικού χρέους, καθώς "η ανάκαμψη εδραιώνεται στο πρώην επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης", όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

"Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων", δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2009 όταν η (τότε) κυβέρνηση αποκάλυψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διογκωθεί υπέρμετρα, κατά τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ευρωζώνης, οδηγώντας σε δυο διεθνείς διασώσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει το Bloomberg, κεφάλαια ρέουν εκ νέου στη χώρα και η απόλυτη απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 400% από τον Ιούνιο του 2012, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά βρέθηκε στην εξουσία. Το ποσοστό αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε μετοχή του κλάδου τεχνολογίας στον δείκτη Standard & Poor 500, στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ότι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της δίχως παραπάνω στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί".

"Πιάσαμε πάτο και τώρα μπορούμε να πάμε μόνον επάνω και θα πάμε μόνον επάνω", είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατέχει τίτλο "Master" στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων από την "εξορία", σημειώνεται στο δημοσίευμα, στις 10 Απριλίου, διαθέτοντας πενταετείς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%, στο πλαίσιο άντλησης η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν επτά φορές. Η τιμή της έκδοσης έχει κάνει "ράλι" έκτοτε καθώς η απόδοση έπεσε έως και το 4,8% στις 18 Απριλίου. Στη διάρκεια επίσκεψής της, μια ημέρα μετά την πώληση του ομολόγου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικρότησε την Ελλάδα για το "βήμα προς την κανονικότητα" που έκανε.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται επίσης η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν επείγεται να προστρέξει εκ νέου στις αγορές. "Στο μέλλον, θα ζητήσουμε για τα χρήματα που θέλουμε, με χαμηλότερο επιτόκιο", είπε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg στις 16 Απριλίου.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις εφέτος μεταξύ περισσοτέρων των 30 εκ των αγορών ομολόγων που καλύπτει ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg, με το δεκαετές ομόλογο αναφοράς να πέφτει ακόμη και κάτω από το 6% αυτόν το μήνα, έναντι 44,21% που βρισκόταν το 2012.

Καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει πλησίον του 180% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 18 κρατών μελών τα οποία απαρτίζουν την ευρωζώνη, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό το ράλι είναι διατηρήσιμο, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Άντριου Μάλινερ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Henderson Global Investors, στο Λονδίνο, είπε στο Bloomberg, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στις 9 Απριλίου ότι η εταιρία του δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, επικαλούμενος την "πολύ θολή εικόνα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους", της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς βασίζεται στους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη να "κρατήσουν το δικό τους τμήμα της συμφωνίας" που έγινε το 2012, και να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους (debt relief), μετά την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος.

"Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012", είπε ο κ. Σαμαράς. "Κάναμε το δικό μας τμήμα της δουλειάς, περιμένουμε να κάνουν και το δικό τους", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν αναφέρθηκε για το είδος της ελάφρυνσης χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που η ανεργία αγγίζει το 27% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και η οικονομία πλήττεται από αποπληθωρισμό, ο κ. Σαμαράς είπε ότι εταιρείες όπως η Armonk, η ΙΒΜ και η Hewlett-Packard αρχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος στην Ευρώπη γυρνά σελίδα.

"Κάθε ημέρα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες έρχονται: για παράδειγμα η Hewlett-Packard, η ΙΒΜ, η Huawei και η ZTE. Επίσης, περισσότερα από 600 εκτάρια αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλαιό Αεροδρόμιο της Αθήνας, από Έλληνες και μη Έλληνες επενδυτές, με επένδυση 7 έως 8 δισ. ευρώ κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά  ο πρωθυπουργός.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση καθώς και στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους επενδυτές γραφειοκρατικά, τώρα τους αντιμετωπίζει ευνοϊκά», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Αξιωματούχοι της τρόικας ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει φέτος τους δημοσιονομικούς της στόχους . Η χώρα περιμένει τώρα την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζεται μόνο να χρηματοδοτεί την εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών της, σημειώνει το Bloomberg.

«Αναμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι πρόκειται να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε το χρέος με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το κάνουν αυτό σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η άμεση πηγή ανησυχίας μου είναι τα κεφάλαια, η ρευστότητα. Είναι τρελό όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να επιτύχουν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους από την BlackRock και την άσκηση αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος εφέτος, που διαπίστωσαν ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 6,38 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των πιστώσεων στην οικονομία, δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην αγορά. Η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους για να προωθήσει την ανάκαμψη, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη το 1977 για πρώτη φορά βουλευτής. «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: Το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους: Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνιες γαίες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στη γεωγραφική της θέση, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μικράς Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, για να προσελκύσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε ιδανική τοποθεσία για τις μεταφορές και τη διαχείριση δικτύων, από τη διώρυγα του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την οικονομική κρίση, οι οποίες απειλούν ακόμη να διαρρήξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η ανεργία των νέων  αγγίζει το 58,3%, δημιουργώντας μία κοινωνική κρίση που έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αυτό που με κρατά άγρυπνο είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αυτά μπορούν να σε κάνουν να μένεις βράδια χωρίς ύπνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Σαμαρά αγωνίζεται για την πρώτη θέση με τον συνασπισμό του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το Bloomberg. «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές - ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές - μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής και "μάνατζερ". «Έχω ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης: Βλέπω στον υπολογιστή μου το ημερολόγιο με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και τους ρωτώ γιατί δεν τα έκαναν, ακόμη και αν είναι μετά τα μεσάνυχτα. Χωρίς «εάν και αλλά». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε αυτή τη νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση από την κορυφή έως κάτω», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!