Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης των βιβλίων και των στοιχείων για σκοπούς Φ.Π.Α. που προβλέπονται από Υπουργικές Αποφάσεις.

Με την Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1081/2014, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 964/16-4-2014 (ημερομηνία κυκλοφορίας: 17.4.2014), καταργείται η υποχρέωση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων που προβλέπεται από υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.

Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρέωση θεώρησης για τα βιβλία και τα στοιχεία που προβλέπονται από τις ακόλουθες αποφάσεις:

  • ΑΥΟ ΠΟΛ. 366/1987: «Διαδικασία  απαλλαγής από ΦΠΑ σκαφών (πλοίων και πλωτών μέσων γενικά) που προβλέπεται από τις διατάξεις των  περ. α΄, γ΄, δ΄, ε΄ και η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου  22, καθώς και της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου  20 του Ν. 1642/1986»
  • ΑΥΟ ΠΟΛ 1262/1993: «Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α, της παράδοσης, ενδοκοινοτικής  απόκτησης και εισαγωγής αγαθών που προορίζονται  για εξαγωγή ή παράδοση σε υποκειμένους στο φόρο  εγκαταστημένους σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και  της παροχής υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την  πραγματοποίηση των πράξεων αυτών»
  • ΑΥΟ ΠΟΛ 1024/1993«Επιστροφή του  φόρου προστιθέμενης αξίας που επιβαρύνει την παράδοση αγαθών εμπορικού χαρακτήρα, αυτοκινήτων κ.λπ.,  σε αγοραστή υποκείμενο ή μη στο φόρο εγκατεστημένο  εκτός Κοινότητας, λόγω εξαγωγής».  
  • ΑΥΟ ΠΟΛ 1029/1995«Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία απαλλαγής από ΦΠΑ της αγοράς  στο εσωτερικό της χώρας, της εισαγωγής και της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών που πραγματοποιούν τα  “Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών” Α.Ε. με προορισμό  την παράδοσή τους χωρίς φόρο σε ταξιδιώτες που μεταβαίνουν σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ή σε Τρίτη χώρα καθώς και των υπηρεσιών που  συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές»
  • ΑΥΟ ΠΟΛ 1338/1996: «Διαδικασία απαλλαγής από Φ.Π.Α. της παράδοσης αγαθών  που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας προς αγοραστή  ταξιδιώτη, μη εγκατεστημένο στο εσωτερικό της Κοινότητας και ο οποίος αναχωρεί για τρίτη χώρα από την  Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ−Μ»
  • ΑΥΟ ΠΟΛ 1039/2006«Τήρηση βιβλίου  κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που  ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών –  Έκδοση ειδικού στοιχείου παράδοσης κτισμάτων στον  οικοπεδούχο». 

Τα βιβλία και τα στοιχεία των παραπάνω αποφάσεων τηρούνται και εκδίδονται αντίστοιχα αθεώρητα. Οι λοιπές διαδικασίες που προβλέπονται από τις ανωτέρω αποφάσεις εξακολουθούν να ισχύουν. 

Δείτε τη σχετική απόφαση ΠΟΛ. 1081/2014 εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!