Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1064/16-2-1993 Τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης με βάση την ιδιοκτησία ή την κατοχή αυτοκινήτου τύπου JEEP

YΠOIK 1025660/248/A0012/ΠOΛ. 1064/16.2.1993 Τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης με βάση την ιδιοκτησία ή την κατοχή αυτοκινήτου τύπου JEEP

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 2093/1992 (ΦEK A` 181/25.11.1992) στο τέλος της περίπτωσης β` της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν.δ. 3323/1955 (που αναφέρονται, όπως είναι γνωστό, στον προσδιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης με βάση τους φορολογήσιμους ίππους επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή αυτοκινήτου μικτής χρήσης), προστέθηκαν δύο εδάφια, που έχουν ως εξής:

"Επίσης, οι διατάξεις αυτής της περίπτωσης εφαρμόζονται αναλόγως και για τα αυτοκίνητα τύπου JEEP. Για καθένα από αυτά τα οχήματα λαμβάνεται υπόψη κατ` επιλογή του φορολογούμενου α) το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων αυτής της περίπτωσης, μειωμένο κατά είκοσι στα εκατό (20%) ή β) η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία τους, κατά το χρόνο της αγοράς τους, προσαυξημένη κατά ποσοστό ογδόντα στα εκατό (80%). Για όσα από αυτά τα οχήματα έχουν ήδη ταξινομηθεί λαμβάνεται υπόψη η τιμολογιακή αξία της 31ης Δεκεμβρίου 1991, του ίδιου ή όμοιου με αυτά τύπου οχήματος".

2. Oι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται για όλα τα αυτοκίνητα τύπου JEEP, ανεξάρτητα από κατηγορία (επιβατικά ή φορτηγά), καθόσον δεν αναφέρεται κάποιος περιορισμός στα παραπάνω αυτοκίνητα με βάση την κατηγορία (επιβατικά, φορτηγά), στις διατάξεις αυτές.

3. Εξάλλου με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου (άρθρο 22 ν. 2093/92) ορίσθηκε ότι στην περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.δ. 3323/1955 μετά τη λέξη "αεροσκάφος" προστίθενται οι λέξεις "ή αυτοκινήτου μικτής χρήσης ή αυτοκινήτου τύπου JEEP ή σκαφών αναψυχής".

κατά συνέπεια, έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι ή οι κάτοχοι αυτοκινήτου μικτής χρήσης ή αυτοκινήτου τύπου JEEP ή σκαφών αναψυχής, καθώς και όσοι έχουν στην διάθεσής τους για τις ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες τέτοιου είδους μεταφορικά μέσα, τα οποία ανήκουν είτε στη σύζυγό τους είτε στα μέλη που τους βαρύνουν είτε σε εταιρείες στις οποίες αυτοί μετέχουν ως εταίροι, διαχειριστές εταίροι ή είναι πρόεδροι και ασκούν πραγματική διοίκηση ή ως διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι.

4. Oι διατάξεις αυτού του άρθρου ισχύουν από 1.1.1992, για τις δαπάνες που κατά περίπτωση, πραγματοποιούνται ή τεκμαίρονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

5. Τέλος για τη ενημέρωσή σας, σας κοινοποιούμε πίνακα στον οποίο φαίνονται αυτοκίνητα τύπου JEEP που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά:

Εργοστάσιο Tύπος ---------------------

Asia Motors Rock Star 3Θ

Chrysler Wrangler 3Θ

Chrysler Cherokee 3Θ

Chrysler Cherokee 5Θ

Grund Cherokee 5Θ

Daihatsu Feroza 3Θ

Daihatsu Rocky 3Θ

Lada Niva 3Θ

Land Rover Defender 3Θ

Land Rover Defender 5Θ

Land Rover Discovery 3Θ

Land Rover Discovery 5Θ

Land Rover Range Rover 5Θ

Mitsubishi Pajero 3Θ

Mitsubishi Pajero 5Θ

Nissan Patrol 3Θ

Nissan Patrol 5Θ

Opel Frontera 5Θ

Suzuki Samurai 3Θ

Suzuki Vitara 3Θ

Suzuki Vitara 5Θ

Toyota Land Cruiser 3Θ

Toyota Land Cruiser 5Θ

Σημειώνεται ότι η ένδειξη 3Θ και 5Θ σημαίνει 3 πόρτες και 5 πόρτες αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!