Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1053812/10746/Β0012 Η μετατροπή κοινωνίας αστικού δικαίου σε Ε.Π.Ε εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2166/1993.

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1053812/10746/Β0012

ΘΕΜΑ: Η μετατροπή κοινωνίας αστικού δικαίου σε Ε.Π.Ε εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2166/1993.

Α . ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Με τις διατάξεις της περίπτ. α' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2166/1993 ορίζεται, ότι οι διατάξεις των άρθρων 1 έως και 5 του νόμου αυτού εφαρμόζονται επί μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων εγκατεστημένων στην Ελλάδα οιασδήποτε μορφής, σε ημεδαπή ανώνυμη εταιρία ή εταιρία περιορισμένης ευθύνης.

2. Όπως έχει διευκρινιστεί με αριθ. Α12570/93/ΠΟΛ. 309/11-11-1987 εγκύκλιό μας, οι διατάξεις του ν.δ.1297/1972, έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση μετατροπής κοινοπραξίας και κοινωνίας αστικού δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία εφόσον, αυτές ασκούν επιχείρηση και συντρέχουν οι λοιπές προβλεπόμενες από το νόμο αυτό προϋποθέσεις δεδομένου ότι, για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, ουδεμία ασκεί επιρροή το γεγονός ότι η άσκηση επιχείρησης από περισσότερα άτομα, στο όνομα τους, οφείλεται στο ότι αυτοί τυγχάνουν εξ αδιαιρέτου συγκύριοι περιουσιακών στοιχείων ή γενικώς κοινωνοί δικαιώματος, αφού αυτή τους η συγκυριότητα ή κοινωνία δικαιώματος δεν αναιρεί τον ατομικό χαρακτήρα και την αυτοτέλεια του δικαιώματος καθενός συγκυρίου και συνεπώς και τον ατομικό χαρακτήρα της επιχείρησης, που λειτουργεί με την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού.

3. Από το έγγραφό σας, προκύπτει ότι φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκούσε ατομική επιχείρηση, με βιβλία Γ' κατηγορίας και αντικείμενο εργασιών επεξεργασία ελαίων, απεβίωσε στις 11-9-2005.

Ο κληρονομούμενος, με διαθήκη του όρισε τρείς κληρονόμους, οι οποίοι και συνέστησαν κοινωνία κληρονόμων συνεχίζοντας τη λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης.

Με τη δήλωση αποδοχής κληρονομιάς τα ακίνητα της επιχείρησης μεταγράφηκαν στις μερίδες των φυσικών προσώπων καθόσον, η κοινωνία δεν δύναται να έχει στην κατοχή της ακίνητα.

Η κοινωνία κληρονόμων συνεχίζει μέχρι και σήμερα να λειτουργεί υλοποιώντας παράλληλα προγενέστερο επενδυτικό σχέδιο.

4. Από τα ανωτέρω και δεδομένου ότι οι διατάξεις των νομοθετημάτων του ν.δ.1297/1972 όσο και του ν.2166/1993 εφαρμόζονται επί μετατροπής επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής, μεταξύ των οποίων είναι και η κοινωνία αστικού δικαίου σε Ε.Π.Ε , προκύπτει ότι κατ’ ανάλογη εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του παρόντος, η μετατροπή της πιο πάνω κοινωνίας σε Ε.Π.Ε εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογή των διατάξεων του ν.2166/1993, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου αυτού .

Β . ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 2166/1993, η κατά το άρθρο 1 του παρόντος νόμου σύμβαση, η εισφορά και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά την εισφορά ή μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και κάθε εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων απαλλάσσονται κάθε φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή οιουδήποτε άλλου τέλους υπέρ του Δημοσίου, ως και εισφοράς ή δικαιώματος υπέρ οιουδήποτε τρίτου.

Σε περίπτωση που η συγχωνευόμενη ή μετατρεπόμενη επιχείρηση δεν έχει νομική προσωπικότητα, όπως η κοινωνία αστικού δικαίου (κοινωνία κληρονόμων στην υπό κρίση περίπτωση), γίνεται δεκτό ότι ως ακίνητα ανήκοντα στην επιχείρηση νοούνται τα ακίνητα που ανήκουν στους μετέχοντες σε αυτήν (Γνωμ. ΝΣΚ 743/1983).

Σε συμφωνία με τα προαναφερθέντα από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, δεδομένου ότι η μετατροπή κοινωνίας αστικού δικαίου σε ΕΠΕ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.2166/1993, είναι δυνατή η χορήγηση απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά την μεταβίβαση ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα - κοινωνούς στα πλαίσια της μετατροπής της κοινωνίας αστικού δικαίου σε ΕΠΕ, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του ανωτέρω νομοθετήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!