Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τα ενιαία ειδικά τέλη των επιμελητηριακών υπηρεσιών

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 3623/31-12-2014 η απόφαση 79752/30-12-2014 των Υφ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο "Ρυθμίσεις σχετικά με το ύψος, τη διαδικασία, τον τρόπο, το χρόνο και τους όρους είσπραξης και απόδοσης των ανταποδοτικών τελών Γ.Ε.ΜΗ., την κατανομή, τα κριτήρια κατανομής αυτών μεταξύ των δικαιούχων, τη διαχείριση αυτών, το ποσοστό από αυτά που διατίθεται για την κάλυψη των ελαχίστων πάγιων δαπανών λειτουργίας της κεντρικής υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ, των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ κάθε επιμελητηρίου και του εποπτικού συμβουλίου αυτού, τα παραστατικά καταβολής, τη διαδικασία ελέγχου τους, τον τρόπο έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής των αντιγράφων ή αποσπασμάτων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα ελάχιστα καταχωριζόμενα στοιχεία των υπόχρεων καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κάθε χρόνο, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια."

Με την απόφαση αυτή, καθορίζονται τα ενιαία ειδικά τέλη των επιμελητηριακών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνονται, όπως είχαν ήδη οριστεί: 

α) τα τέλη για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων (5,00 € ή 10,00 € κατά περίπτωση)
β) το τέλος για την καταχώριση και την οποιαδήποτε μεταβολή στη Μερίδα και στο Φάκελο που τηρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. (10,00 €)
γ) το τέλος αρχικής καταχώρισης (εγγραφής) υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ. (10,00 €)

και ορίζεται

δ)  το ετήσιο τέλος τήρησης της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο καθορίζεται κατά νομική μορφή υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ και έχει ως εξής:

ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ (σε ευρώ)
Ανώνυμες Εταιρείες 320
Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Ανωνύμων Εταιρειών 300
Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Οικονομικού Σκοπού 300
Ευρωπαϊκή Εταιρεία (SE) 300
Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία 300
Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης 150
Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης 150
Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης 100
Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες 100
Προσωπικές Εταιρείες (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες) 80
Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Προσωπικών Εταιρειών (ομορρύθμων και ετερορρύθμων) 80
Ατομικές επιχειρήσεις 30
Υποκαταστήματα Ημεδαπών Επιχειρήσεων Το 1/4 του κατά περίπτωση τέλους ανά νομικό τύπο
Υποκαταστήματα αλλοδαπών ατομικών επιχειρήσεων, νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων της περ. θ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 20
Αστικές Εταιρείες άρθρου 784 του ΑΚ 100
Κοινοπραξίες 100
Λοιποί προαιρετικά εγγραφόμενοι στο Γ.Ε.ΜΗ. 20

Επισημαίνουμε ότι τα τέλη διατήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ καταβάλλονται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους για τους ήδη εγγεγραμμένους στο Γ.Ε.ΜΗ. υπόχρεους, είτε μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, είτε με ηλεκτρονική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό της Κ.Ε.Ε, είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά στον διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.

Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες το τέλος τήρησης της Μερίδας και δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ., τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται από την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου ή την αρμόδια για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση στο σύνολό της εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!