Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1062/11-3-1991 Τράπεζες - Υποβολή στοιχείων για εισαγωγές αγαθών, επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις.

Υπ. Οικ. 1026782

ΠΟΛ.1062/11.3.1991: Τράπεζες - Υποβολή στοιχείων για εισαγωγές αγαθών, επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις.

Σας κοινοποιούμε την αριθ. 1007521/410/0009Α/ΠΟΛ.1016/21.1.1991 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες - διευκρινήσεις για ομοιόμορφη εφαρμογή της απόφασης αυτής.

1. Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.1882/1990 καθορίστηκε υποχρέωση έκδοσης και υποβολής στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) διαφόρων συγκεκριμένων για κάθε περίπτωση, πληροφοριακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την - κατά το δυνατόν - πληρέστερη αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονται και τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 10 του παραπάνω άρθρου, για τα οποία εκδόθηκε η κοινοποιούμενη απόφαση όπως προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρεται στην παρακολούθηση των πραγματοποιούμενων εισαγωγών από επιτηδευματίες, τον έλεγχο των επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και των τιμολογίων αγοράς και πώλησης επενδυτικών αγαθών.

2. Για τη επίτευξη του πιο πάνω αναφερόμενου σκοπού, οι Τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) που φορολογείται ο κάθε επιτηδευματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία που ειδικότερα προβλέπονται από τις διατάξεις της κοινοποιούμενης απόφασης, στις ακόλουθες προθεσμίες.

α) Τα αντίγραφα των αδειών εκτελωνισμού, για κάθε επιτηδευματία - εισαγωγέα θα υποβάλλονται μετά το τέλος κάθε χρόνου και μέχρι 30 Μαρτίου του επόμενου χρόνου. Πρώτη εφαρμογή της διάταξης θα γίνει για τα στοιχεία εισαγωγών που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο 1991 μέχρι και τον Δεκέμβριο 1991. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά μέχρι τις 30 Μαρτίου 1992. Κατά τον ίδιο τρόπο θα επαναλαμβάνεται η υποβολή τους και στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που λόγω ποσού δεν εκδίδεται άδεια εκτελωνισμού αλλά βεβαίωση εισαγωγής, τότε θα υποβάλλονται αντίγραφα αυτών κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που θα υποβάλλονται και τα αντίγραφα των αδειών εκτελωνισμού.

β) Η φωτοτυπία κάθε τιμολογίου αξίας πάνω από 500.000 δραχμές, που προσκομίζεται στην Τράπεζα και χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για τη χορήγηση δανείου για την αγορά επενδυτικών αγαθών για εκσυγχρονισμό, ανέγερση κτιρίων (πάγιες εγκαταστάσεις) και εξοπλισμού. Τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται (θα στέλνονται) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. που φορολογείται ο δανειολήπτης μέσα σε δέκα (10) μέρες από την παράδοσή τους στην Τράπεζα. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχει εξαιρετική δυσχέρεια ανταπόκρισης στην υποχρέωση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής (υποβολής) μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του αμέσως επόμενου μήνα από την παράδοσή του στην Τράπεζα.

γ) Καθόσον αφορά τα στοιχεία οικονομικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, σημειώνουμε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τα ποσά που εισπράττει καθένας φορολογούμενος και τα οποία προέρχονται από επιδοτήσεις κυρίως γεωργικών προϊόντων αλλά και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται από τις Τράπεζες με δική τους ευθύνη, μέσα στα πλαίσια σχετικών διατάξεων. Τέτοιες ενισχύσεις, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, είναι π.χ. η επιστροφή διαφοράς τόκων βάση της αριθ. 1574/70 απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής, όπως τροποποιημένη ισχύει σήμερα, επιδοτήσεις εξαγωγών - Ε.Ο.Κ. κ.λπ.

Για την υποβολή των στοιχείων αυτών θα συμπληρώνεται ατομική κατάσταση με πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα, διεύθυνση και αριθμός φορολογικού μητρώου) του επιδοτούμενου κ.λπ.

Επίσης θα αναγράφεται το συνολικό ποσό που εισέπραξε αυτός κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.

Η υποβολή των ανωτέρω καταστάσεων προβλέπονταν και από την αριθ. 1049668141081 ΠΟΛ.1164/24.1.1990 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν πρόκειται για νέα υποχρέωση. Έτσι, θα εξακολουθούν να υποβάλλονται από τις Τράπεζες στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) που φορολογείται ο δικαιούχος της επιδότησης οικονομικής ενίσχυσης κ.λπ. μέχρι τις 30 Μαρτίου κάθε έτους.

3. Τέλος, σημειώνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της κοινοποιούμενης απόφασης αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 1991 και ότι κάθε άλλη απόφαση που αφορά την υποβολή ίδιων στοιχείων στις Δ.Ο.Υ. καταργείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!