Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Οικιακό Φωτοβολταϊκό _Φορολογικά Έγκυρη βεβαίωσης καταβολής εσόδου από ΔΕΗ

Με αφορμή την υποχρεωτική αναγραφή στην δήλωση του 2103(χρήση 2012) των καταβληθέντων εσόδων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ,θα ήθελα να με ενημερώσετε και να μου πείτε την γνώμη σας για τα κάτωθι.


Η χρήση του λογαριασμού της ΔΕΗ , βάσει ποίας φορολογικής νομοθεσίας ή εγκυκλίου ή ΠΟΛ έχει την εγκυρότητα φορολογικού παραστατικού για να πιστοποιεί την καταβολή του ανωτέρω εσόδου στον Ιδιοκτήτη –παραγωγό.
Αν δεν υπάρχει πουθενά σχετική επίσημη αναφορά ,τότε κατά την γνώμη μου έχει θέση μόνο ενημερωτικό (ίσως το πολύ σαν προτιμολόγιο ) , αφού δεν συνοδεύεται από κάποιο έγκυρο φορολογικό στοιχείο (απόδειξη καταβολής ίσως ) ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ με έγκυρο παραστατικό.



Πριν την υποβολή της δήλωσης αφού έψαξα όλα τα σχετικά φόρουμ και δεν βρήκα λύση, προσπάθησα απεγνωσμένα να πάρω από την ΔΕΗ μία έγκυρη βεβαίωση φορολογικής χρήσης (έστω σαν αυτή που μας δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες βέβαια εκδίδουν και αποδείξεις είσπραξης ) αλλά δεν κατέστη δυνατό.



Συγκεκριμένα


12/6 επικοινώνησα με την ΔΕΗ Κορωπίου μέσω του τηλεφ. Κέντρου οι οποίοι μου είπαν να επικοινωνήσω με στην ΔΕΔΗΕ με την υπεύθυνη για σχετικά θέματα.
12/6 η κυρία στην ΔΕΔΗΕ μου είπε ότι δεν είναι η αρμόδια ΔΕΔΗΕ για το θέμα αυτό (μόνο αν η εγκατάσταση ήταν σε νησί) αλλά να ρωτήσω την κα …. στην ΔΕΗ Κορωπίου να μου απαντήσει.
Δεν βρήκα την κυρία αυτή , βρήκα όμως τα απέυθείας email των υπευθύνων στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ .
Έστειλα email στους ακόλουθους

Διευθυντή

Τομεάρχη Φορολογικής Νομοθεσίας

Τομεάρχη Εκτέλεσης Φορολογικών Υποχρεώσεων



Με το εξής περιεχόμενο……..

Αν και ρώτησα σε πάρα πολλούς ακόμη και στην ΔΕΔΗΕ δεν μπόρεσα να βρω απάντηση στο θέμα αυτό.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε από που θα ζητήσω ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ για τα έσοδα μου από την παραγωγή του Οικιακού Φ/β που έχω εγκαταστήσει στην ταράτσα μου στα Γλυκά Νερά Αττικής .Απαιτείται για να δηλωθούν στην Φορολογική μου δήλωση του 2013. ( Ε1).

Εάν μπορείτε εσείς να με εξυπηρετήσετε εσείς στέλνοντάς μου την με e-mail ,τα στοιχεία του λογαριασμού μου είναι:…………



Εξ αυτών μόνο ο Τομεάρχης Φορολογικής Νομοθεσίας έστειλε επιβεβαίωση λήψης του email



Φυσικά δεν έλαβα καμία απάντηση.

5. Τελικά στις 13/6 η προϊσταμένη κα ….στο κέντρο πληροφόρησης ΔΕΗ 11770 μου είπε προφορικά ότι «.. η ΔΕΗ δεν εκδίδει τέτοιες βεβαιώσεις Θα χρησιμοποιήσετε τους λογαριασμούς..»

Όταν ζήτησα την σχετική εγκύκλιο ή έγγραφο που δίνει αυτή την οδηγία μου είπε ότι δεν υπάρχει αλλά είναι προφορική ενημέρωσή τους.



Τώρα λοιπόν που δεν υπάρχει χρονική πίεση θα ήθελα να με ενημερώσετε αν κάπου έχετε βρεί κάποια σχετική ΝΟΜΙΜΗ ΕΓΚΥΡΗ πληροφόρηση.



Αν όχι θα ήθελα να μάθω αν μπορείτε να ρωτήσετε επίσημα το ΥΠ. Οικον. να μας ενημερώσει για την επίσημη θέση του.

Ευχαριστώ

  • 9 Απαντήσεις

Από ότι φαίνεται από τον μέχρι σήμερα μηδενικό σχολιασμό ,κανένας άλλος ιδιοκτήτης Φ/Β η λογιστής που τον εκπροσωπεί ,δεν προβληματίστηκε για την εγκυρότητα και νομιμότητα της δήλωσης του συγκεκριμένου εισοδήματος με την χρήση μη φορολογικά έγκυρου παραστατικού καταβολής του εκ μέρους τη ΔΕΗ.



ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ με εισφορά ,παραβαίνοντας ουσιαστικά (ίσως όχι ΤΥΠΙΚΑ) τα επισήμως δηλωθέντων σχετικά με το αφορολόγητο του συγκεκριμένου εισοδήματος.



Εκτός αν...ΟΛΟΙ πήρανε βεβαίωση απο την ΔΕΗ ( την οποία όπως σύμφωνα με την επικοινωνία μου με το ΥΠ.ΟΙΚΟΝ. ΟΦΕΙΛΕ να εκδώσει) ή ...ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ας το έλεγε κάποιος ώστε να μην ψαχνόμουν.



Αποτέλεσμα …. τελικά υπέβαλα ο ίδιος γραπτά την ερώτηση στη Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος του ΥΠ.ΟΙΚΟΝ και περιμένω την επίσημη απάντηση.

Στις 10 Ιανουαρίου 2014 έλαβα εγράφως την απάντηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

Ευχαριστώ

Κύριε Γεωργίου, γειά σας.
Είδαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σας έστειλε απάντηση για το θέμα της φορολόγησης του εισοδήματος από οικιακά φωτοβολταϊκά, και επειδή με απασχολεί και μένα το ίδιο θέμα, εάν έχετε τη καλοσύνη, θα με ενδιέφερε να γνωρίσω το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εύη Ζήρα

Η απάντηση ήταν έγγραφη και απεστάλη ταχυδρομικά, ως εκ τούτου δεν μπορώ να την παραθέσω αυτούσια όμως παραπέμπει στην ακόλουθη ΠΟΛ η οποία βέβαια, ως συνήθως "ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ" και "ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ" αυθαίρετα ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΘΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

ΠΟΛ1101  6 8 2009  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΓΟΡΑΣΠΟΛ.1101/6-8-2009 Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων .2009-08-06 13:10
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ                                 Αθήνα,  6.08.2009
1. 14η Δ/ΝΣΗ Φ.Π.Α.                                 Αρ. Πρωτ.: 1078580/6637/491/B0014
    ΤΜΗΜΑΤΑ  Α΄, Β΄                                                                  
2. 15η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
    ΤΜΗΜΑΤΑ  Α΄, Β΄                                                              ΠΟΛ.: 1101 
3. 12η Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    ΤΜΗΜΑΤΑ  Α΄, Β΄
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΛΕΓΧΩΝ
 Δ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ - ΤΜΗΜΑ Β΄
 
Ταχ. Δ/νση     : Σίνα 2-4                                      ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ                                                
Πληροφορίες : Τ. Σφελινιώτη/Αικ. Καρύδα                
                          M. Σταρά
                          Αικ. Παπαβασιλείου

.........
 
  IIΙ. Κ.Β.Σ.
.........
4. Η τιμολόγηση του εν λόγω αγαθού θα πραγματοποιείται από τον αγοραστή αυτού, δηλαδή από τη Δ.Ε.Η.  Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος στο εκδιδόμενο σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 16 του άρθρου 12 Κ.Β.Σ. φορολογικό στοιχείο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (ενδεικτικά λογαριασμός ή άλλο έγγραφο με το απαιτούμενο από την ανωτέρω διάταξη Κ.Β.Σ. περιεχόμενο) θα καταχωρεί αφενός την παραγόμενη από το φωτοβολταΐκό σύστημα ενέργεια και αφετέρου την ενέργεια που αυτό απορροφά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ίδια κατανάλωση. Σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την καταναλισκόμενη κατά περίπτωση τότε το φορολογικό στοιχείο της Δ.Ε.Η.  Α.Ε. ή άλλου προμηθευτή θα περιλαμβάνει πιστωτική εγγραφή και θα έχει τη θέση τιμολογίου αγοράς για την ενέργεια που διατίθεται από τον κύριο του φωτοβολταίκού συστήματος.

Τελικα τι ισχυει ,το πιστωτικο ,επιστροφη της ΔΕΗ αφου αφαιρεσει την καταναλωση ρευματος του σπιτιου ? Αυτο το ποσο δηλ. της επιστροφης θα βαλουμε στην φορολογικη δηλωση και οχι ολο οσο εβγαλε το φωτοβολταικο σαν παραγωγη .

Τελικα τι ισχυει ,το πιστωτικο ,επιστροφη της ΔΕΗ αφου αφαιρεσει την καταναλωση ρευματος του σπιτιου ? Αυτο το ποσο δηλ. της επιστροφης θα βαλουμε στην φορολογικη δηλωση και οχι ολο οσο εβγαλε το φωτοβολταικο σαν παραγωγη .

Σε ένα νόμιμο περιβάλλον
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΣΟΔΟ από Φ/Β (Kwh Παραγόμενη Ενέργειας x συμφωνηθείσα τιμή πώλησης προς ΔΕΔΔΗΕ )
 
Μείον ΑΞΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙΣΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την λειτουργία του Φ/Β * (Kwh Χ τιμή τιμολόγησης αγοράς από την ΔΕΗ και όχι όπως γίνεται τώρα με την τιμή πώλησης  της παραγόμενης .Πρόκειται για ενέργεια που καταναλώνει το INVERTER του Φ/Β κατά τις ώρες μη παραγωγής ,άρα είναι εισερχόμενη αγοραζόμενη  από το δίκτυο ενέργεια και οφείλουν να την τιμολογούν σαν τέτοια.  
 
Μείον ΕΞΟΔΑ συντήρησης και λειτουργίας ( σέρβις – καθαρισμοί – επίβλεψη κλπ χωρίς ΦΠΑ αφού ούτε το έσοδο έχει ΦΠΑ)
 
Μείον τυχόν ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ υπολογιζόμενες με βάση το ακαθάριστο έσοδο.
 
=ΚΑΘΑΡΟ ΕΣΟΔΟ ιδιοκτήτη Φ/Β .
 
Το προκύπτον από συμψηφισμό καταβαλλόμενο σαν πιστωτικό ποσό ανά 4μηνο δεν έχει καμία θέση σε μια νόμιμη καθ’ όλα διαδικασία.
 
ΟΜΩΣ
Είναι τόσο παράνομο αυτό που γίνεται :
α. Φορολόγηση ποσών, που πριν την σύναψη της σύμβασης, το ίδιο το κράτος διατυμπάνιζε ως αφορολόγητα εξαπατώντας μας .

β. Και μετά επέβαλε στην ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ -σε λίγο ποιός ξέρει ποιος « ΔΙΑΔΟΧΟΣ» θα το εκμεταλλευτεί -  να μην καταβάλει το συμφωνηθέν και γραπτά αναφερόμενο στην σύμβαση τίμημα  .
 
Πχ αγοράζεις ένα σπίτι  ,ο αγοραστής και ο πωλητής υπογράφετε  νόμιμο συμβόλαιο (σύμφωνα με το Εμπορικό δίκαιο) που αναφέρει το ποσό που θα καταβάλεις και την ημέρα που δίνεις τα χρήματα ,σύμφωνα με την ανωτέρω «ΝΟΜΙΜΗ» καταστρατήγηση όλης της εμπορικής νομοθεσίας πρακτική του κράτους ,ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος  να σου παραδώσει το σπίτι , καταβάλλοντάς του όποιο ποσό θέλεις εσύ ,λέγοντας ότι μόνο για τόσα έχεις την δυνατότητα  (λόγω ανωτέρας βίας –πχ σε λήστεψαν ) .
Ή στην τράπεζα καταβάλεις όποιο μέρος του δανείου θέλεις, λόγω ανεργίας (ανωτέρα ανάγκη που ενέκυψε από ευθύνη άλλων)
 
ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείς την ασάφεια προς όφελός σου. Βάλε ότι σε βολεύει. Ακόμη και αυθαίρετα.


* Προς ενημέρωση: Η καταναλωθείσα από το Φ/Β ενέργεια σε πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφεται από τους υπαλλήλους καταμέτρησης ( αν και έχουν ενημερωθεί). Εγώ χρειάστηκα πολύμηνη γραπτή επικοινωνία με την ΔΕΗ και τελικά να πάω ο ίδιος στην ΔΕΔΔΗΕ για να καταφέρω να καταγράφουν και αυτή την ένδειξη. Δηλαδή και εδώ χάος.

3 ερωτήσεις μιας και βλέπω ότι κάποιοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα:
1) Στα 12 χρόνια λειτουργίας του Φ/Β θα πρέπει να δαπανηθεί ένα σεβαστό ποσό για αλλαγή inverter. Εφόσον δηλώνουμε τα έσοδα από το Φ/Β μείον τα έξοδα - έαν για παράδειγμα δηλώνω 2.500 € έσοδα από την παραγωγή και πληρώσω 2500€ για νέο inverter τότε τη χρονιά αυτή θα δηλωσω καθαρό ποσό 0. Σωστά;;
2) Σχετικά με την περιβόητη μη φορολόγηση των οικιακών Φ/Β: Για να παρει κάπιος επίδομα τρίτεκνων πρέπει να έχει εισόδημα κάτω από 335.00€. Εάν το εισόδημα του είναι π.χ.31.000€ και δηλώσει έσοδα από Φ/Β 2501€ έχασε το επίδομα!! Οπότε αναρωτιέμαι γιατί να δηλώνονται τα έσοδα από τα Φ/Β εάν απ' ότι κατάλαβα οι οδηγίες της εφορίας και οι πρακτικές της ΔΕΗ δεν είναι ξεκάθαρες...
3) Τελικά πόση είναι η κατανάλωση του Φ/Β τη νύχτα - ρωτάω για την περίπτωση που οι καταγραφείς της ΔΕΗ το καταχωρούν. Επίσης πού το βλέπουν στο μετρητή; Εάν φαίνεται ας το δούμε μόνοι μας ρε αδερφέ (αν και νομίζω ότι θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με την παραγωγή)...

Απάντηση στο 1)
ΟΧΙ .Αυτό θα συνέβαινε αν ζούσαμε σε ένα τίμιο κράτος.
Στην απάντηση του Υπ.Οκ που παραθέτω ανωτέρω λέει σαφέστατα ΟΛΟ το πιστούμενο ποσό.

Απάντηση στο 2)
Ψάξε με ένα φοροτεχνικό αν συνυπολογίζεται.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ με την νόμιμη οδό.Συνυπολογιζόταν στο ποσο που υπόκειταν στην "¨Εκτακτη" Εισφορά Αλληλεγγύης.Δεν ξέρω για το επίδομα τριτέκνων  (μπορεί όμως να ισχύει για να σας τιμωρήσει που κάνατε απερίσκεπτοι τόοοοοοσα πολλά παιδιά και θέλατε και Φ/β:))

Απάντηση στο 3)
-Παραγόμενες KWh : Στο λογαριασμό στη θέση  Τύπος ένδειξης 14 . Στον μετρητή του Φ/Β φαίνεται όταν δείχνει 2.8.0 .
-Κατανάλωση INVERTER KWh : Στο λογαριασμό στη θέση  Τύπος ένδειξης 15 . Στον μετρητή του Φ/Β φαίνεται όταν δείχνει 1.8.0 
Έκανα ολόκληρο αγώνα με την ΔΕΔΗΕ ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ (ΚΟΡΩΠΙ) για να αρχίσουν να την καταγράφουν οι καταμετρητές , ώστε να μην τις θυμηθούν κάποια στιγμή όλες μαζί.Έχω βάλει σχετικό σημείωμα στον μετρητή. Περίπου 6KWh / τετράμηνο,Επ'έυκαιρία ενημέρωσέ με αν την καταγράφουν( την κατανάλωση του INVERTER) και στον δικό σου λογαριασμό και άν είσαι σε άλλη περιοχή.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση