Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΒΕΑ Νέο φορολογικό: Σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα – ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Τα μέτρα που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, μεταφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, αφού περιλαμβάνουν την υλοποίηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που την τελευταία δεκαετία έχουν δοκιμαστεί σκληρά, στηρίζοντας σε αντίξοες συνθήκες, την ελληνική οικονομία.

Μέτρα όπως, η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, είναι κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά και θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας.

Ωστόσο, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα, η μείωση της φορολογίας είναι πολύ μικρή, μόλις μια εκατοστιαία μονάδα.

Απαιτείται, επίσης, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, τα οποία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση φορολογικών μέτρων μη δημοσιονομικού κόστους όπως :

  • Η μεταβίβαση οικογενειακών επιχειρήσεων χωρίς φορολογική επιβάρυνση
  • Η εφαρμογή του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  • Η αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην εφαρμογή της αναστολής του ΦΠΑ
  • Η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επανεπενδυόμενα κεφάλαια,και τα οποία διαχρονικά το Β.Ε.Α έχει προτείνει, δημιουργούν σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας, το Β.Ε.Α τονίζει, ότι η δόμηση της εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την αποδοτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος. Αυτή, μπορεί να ενισχυθεί, όταν κάθε φορολογούμενος πειστεί ότι η συνεισφορά του αξιοποιείται από την πολιτεία, με αντίστοιχες πολιτικές.

Ελπίζουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων και συνθηκών, που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!