Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σημαντικό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Σημαντικό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη καθώς οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης CRI με θέμα «Responsible Businessin Europe –maximizing the impact of your strategy».

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι η προσήλωση των επιχειρήσεων στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σε αυτή των πολιτικών και πρακτικών της ΕΚΕ αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Η εταιρική ευθύνη συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων και τις βοηθά να αντιμετωπίσουν περιόδους ύφεσης. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια παρά την οικονομική ύφεση, περισσότερες από 50 επιχειρήσεις συμμετείχαν στον θεσμό του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRI Index), που θεωρείται διεθνώς ένα από τα πιο έγκυρα εργαλεία αξιολόγησης.

Ο κ. Αυλώνας παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 500 εταιρείες οι οποίες αποτελούν το 20% των εταιρειών που εκδίδουν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά τα πιο κοινά σημεία σύγκλισης στρατηγικών στόχων των εταιρειών ήταν το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής απόδοσης, των υπεύθυνων διαδικασιών και τον τρόπο που επιδρούν στην κοινωνία, όπως και το κομμάτι της υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα τον κ. Αυλώνα, ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις δεν μετράνε την κοινωνική τους επίδραση. Δεν χρησιμοποιούν δηλαδή εργαλεία για να μετρήσουν πώς τα έχουν πάει και ποια είναι η κοινωνικής τους επιρροή.

«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένας τομέας στον οποίο έχει ηγετικό ρόλο η Βρετανία, όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή και προώθηση των σχετικών δράσεων. Τα θεμέλια αυτού που σήμερα αποκαλούμε ΕΚΕ εντοπίζονται στις πρωτοβουλίες μεγάλων βρετανών επιχειρηματιών τον 18 και 19 αιώνα» αυτό ανέφερε η Κέιτ Σμιθ, πρεσβευτής του Ηνωμένου βασιλείου στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η έννοια της ΕΚΕ έχει γνωρίσει τεράστια εξέλιξη και πλέον εργοδότες και οργανισμοί καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες προκλήσεις τόσο σε ότι αφορά αυτά που οι ίδιοι θέλουν να προσφέρουν αλλά και τις προσδοκίες σε αυτό τον τομέα. «Η βρετανική κυβέρνηση περιγράφει τις πρωτοβουλίες ΕΚΕ ως δράσεις που συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη και επιδρούν θετικά και στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών εντείνονται και κερδίζουν έδαφος. Γι' αυτό οι πολίτες προσβλέπουν όχι μόνο στις κυβερνήσεις αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ ώστε να ληφθούν μέτρα προς τη κατεύθυνση μιας ευρύτερης κοινωνικής ατζέντας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στη Βρετανία έχουμε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς που είναι πρωτοπόροι κι έχουν φέρει τη σύγχρονη ΕΚΕ στο τραπέζι των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων».

Σύμφωνα με την Kate Smith, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης έχει ήδη διαπιστώσει την αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα. Η ΕΚΕ συζητείται όλο και περισσότερο και αντίστοιχε εκθέσεις επιχειρήσεων και οργανισμών αυξήθηκαν κατά 37% τα τελευταία πέντε χρόνια παρά της προκλήσεις της οικονομικής κρίσης. Αυτό φανερώνει ότι υπάρχει μια στρατηγική μετατόπιση στην ελληνική επιχειρηματική σφαίρα προς την κατεύθυνση της επένδυση σε πρακτικές και πρωτοβουλίες ΕΚΕ. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια μετατόπιση που συμβαίνει και σε επίπεδο μετόχων και άμεσα ενδιαφερομένων και επιχειρήσεων που συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αξία της ΕΚΕ και είναι πρόθυμοι να πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!