Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1159878 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 1566/2017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή προσωρινών αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία για τη συμπλήρωση των εμπορικών παραχωρήσεων που διατίθενται στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο:210 6987541
Fax:210 6987 506
E-Mail:d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: ΩΚΜ446ΜΠ3Ζ-ΦΥΗ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2017

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1159878 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 1566/2017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή προσωρινών αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία για τη συμπλήρωση των εμπορικών παραχωρήσεων που διατίθενται στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης»

ΣΧΕΤ: 1) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5026589 ΕΞ2015/23-12-2015 ΔΥΟ (Κοινοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).

2) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1045905 ΕΞ2016/18-03-2016 ΔΥΟ (Παροχή οδηγιών επί της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).

3) Η αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ 1119794ΕΞ2017/09-08-2017 ΔΥΟ (Πληροφορίες σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου).

4) Η αριθ. πρωτ. Δ19Α 5007470 ΕΞ2014/24.03.2014 ΔΥΟ (Κοινοποίηση του Καν αριθ. 1308/2013/17.12.2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των Καν 922/72, 234/79, 1037/2001 και 1234/2007 του Συμβουλίου).

5) Η υπ' αριθ. Δ19Α 5036666 ΕΞ2013/14-10-2013 Δ.Υ.Ο (Κοινοποίηση του Καν. (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα).

6) Η υπ' αριθ. ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ2016 /07-04-2016 Δ.Υ.Ο (Κοινοποίηση της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα).

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή, τον αναφερόμενο στο θέμα κανονισμό του Συμβουλίου αριθ. 1566/2017, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L254/30.09.2017), σχετικά με την εφαρμογή προσωρινών αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία για τη συμπλήρωση των εμπορικών παραχωρήσεων που διατίθενται στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης.

Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (αριθμ. σχετ. 1, 2 & 3) αποτελεί τη βάση της σχέσης μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας. Στο προοίμιο της συμφωνίας σύνδεσης, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις. Προκειμένου να υποστηριχθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στενότερων οικονομικών σχέσεων με την Ένωση, είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι εμπορικές ροές όσον αφορά την εισαγωγή ορισμένων γεωργικών προϊόντων και να χορηγηθούν παραχωρήσεις με τη μορφή αυτόνομων εμπορικών μέτρων σε ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα παράλληλα με την επιτάχυνση της κατάργησης των δασμών στις συναλλαγές μεταξύ της Ένωσης και της Ουκρανίας.

Σχετικά με τα αποδεικτικά καταγωγής σύμφωνα με την Συμφωνία Σύνδεσης [άρθρα 16 - 31 (αριθ. 2 σχετική)] τα προϊόντα καταγωγής ενός μέρους κατά την εισαγωγή τους στην επικράτεια του άλλου μέρους, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευεργέτημα της προτιμησιακής μεταχείρισης πρέπει να συνοδεύονται από:

  • Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Πρωτοκόλλου Καταγωγής της Συμφωνίας,
  • δήλωση του εξαγωγέα επί του τιμολογίου, του δελτίου παράδοσης ή άλλου εμπορικού εγγράφου («Δήλωση Τιμολογίου») επί των οποίων περιγράφονται τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, το κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV του Πρωτοκόλλου Καταγωγής της Συμφωνίας.

Η Επιτροπή προέβη σε ανάλυση των πραγματικών στοιχείων για την επιλογή των προϊόντων που θα υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό. Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να χορηγούνται για τα προϊόντα που αξιολογούνται ως επωφελή βάσει της εν λόγω ανάλυσης.

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα και η Συμφωνία Σύνδεσης είναι δυο ανεξάρτητα προτιμησιακά καθεστώτα. Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στις συναλλαγές ΕΕ-Ουκρανίας είναι αυτοί που παρατίθενται στο Πρωτόκολλο Ι για τον ορισμό της έννοιας καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Τα εν λόγω αυτόνομα εμπορικά μέτρα θα πρέπει να λάβουν τη μορφή των ακόλουθων προτιμησιακών καθεστώτων: i) ποσοστώσεων μηδενικού δασμού για γεωργικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους των παραρτημάτων Ι και ΙΙ του παρόντος κανονισμού, εκτός από τις ποσοστώσεις μηδενικού δασμού που προβλέπονται στη συμφωνία σύνδεσης, και ii) μερικής ή πλήρους εξάλειψης των εισαγωγικών δασμών («προτιμησιακοί δασμοί») για την εισαγωγή βιομηχανικών προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Προτιμησιακό καθεστώς (Άρθρο 1)

  • Εκτός από τις ποσοστώσεις μηδενικού δασμού που θεσπίζονται με τη συμφωνία σύνδεσης, τα γεωργικά προϊόντα που απαριθμούνται στα παραρτήματα I και II του παρόντος κανονισμού επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση από την Ουκρανία εντός των ορίων των ενωσιακών ποσοστώσεων μηδενικού δασμού που καθορίζονται στα εν λόγω παραρτήματα. Οι ποσοστώσεις μηδενικού δασμού τελούν υπό την εξής διαχείριση:

α) η διαχείριση των ποσοστώσεων μηδενικού δασμού για τα γεωργικά προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού πραγματοποιείται από την Επιτροπή σύμφωνα με τα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 (αριθμ. 5 & 6 σχετ.)

β) η διαχείριση των ποσοστώσεων μηδενικού δασμού για τα γεωργικά προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού πραγματοποιείται από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 184 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (αριθμ. 4 σχετ.) και των εκτελεστικών και κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που εκδίδονται δυνάμει του εν λόγω άρθρου.

  • Οι προτιμησιακοί δασμοί κατά την εισαγωγή στην Ένωση ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων καταγωγής Ουκρανίας εφαρμόζονται σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ.

Προϋποθέσεις για το προτιμησιακό καθεστώς (Άρθρο 2)

Οι προϋποθέσεις για το δικαίωμα της Ουκρανίας σε ποσοστώσεις μηδενικού δασμού και προτιμησιακούς εισαγωγικούς δασμούς είναι:

  • Η συμμόρφωση της Ουκρανίας με τους κανόνες καταγωγής των προϊόντων και με τις σχετικές διαδικασίες όπως προβλέπεται στη συμφωνία σύνδεσης, ιδίως στο πρωτόκολλο Ι αυτής σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας, καθώς και στο πρωτόκολλο ΙΙ αυτής για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα.
  • Η μη επιβολή από την 1 Οκτωβρίου 2017 εκ μέρους της Ουκρανίας, νέων δασμών ή επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος και νέων ποσοτικών περιορισμών ή μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος όσον αφορά τις εισαγωγές καταγωγής Ένωσης ή μη αύξηση των σημερινών δασμών ή επιβαρύνσεων ή μη εισαγωγή άλλων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών διοικητικών μέτρων που γεννούν διακρίσεις.
  • Σεβασμός από την Ουκρανία των δημοκρατικών αρχών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου, καθώς και συνεχείς και διαρκείς προσπάθειες όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3 και 22 της συμφωνίας σύνδεσης και
  • Συνεχή εκπλήρωση από την Ουκρανία των υποχρεώσεων για συνεργασία σε ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και τις ίσες ευκαιρίες σύμφωνα με το κεφάλαιο 13 του τίτλου IV (Εμπόριο και βιώσιμη ανάπτυξη) και το κεφάλαιο 21 του τίτλου V (Συνεργασία στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής και των ίσων ευκαιριών) της συμφωνίας σύνδεσης, και τους στόχους που ορίζονται στο άρθρο 420 αυτής.

Προσωρινή αναστολή (Άρθρο 3)

Όταν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη συμμόρφωση της Ουκρανίας με τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 2 του κοινοποιούμενου κανονισμού, μπορεί να λάβει μέτρα για την εξ ολοκλήρου ή εν μέρει αναστολή των προτιμησιακών καθεστώτων που προβλέπονται στον κανονισμό.

Ρήτρα διασφάλισης (Άρθρο 4)

  • Εάν κάποιο προϊόν καταγωγής Ουκρανίας εισάγεται υπό συνθήκες υπό τις οποίες προκαλούνται ή υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές δυσχέρειες σε ενωσιακό παραγωγό ομοειδών ή άμεσα ανταγωνιστικών προϊόντων, είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να επανέλθουν οι δασμοί του κοινού δασμολογίου δυνάμει της συμφωνίας σύνδεσης για το εν λόγω προϊόν.
  • Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τα προϊόντα που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ.
  • Η Επιτροπή λαμβάνει επίσημη απόφαση (κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους ή οποιουδήποτε νομικού προσώπου ή κατόπιν ιδίας πρωτοβουλίας) για την έναρξη έρευνας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να κινήσει έρευνα, δημοσιεύει ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγγέλλει την έναρξη έρευνας.
  • Η Επιτροπή αναζητεί κάθε πληροφορία που θεωρεί απαραίτητη, δύναται δε να εξακριβώνει τις πληροφορίες που παραλαμβάνει μαζί με την Ουκρανία ή κάθε άλλη σχετική πηγή.
  • Κατά την εξέταση της ενδεχόμενης ύπαρξης σοβαρών δυσχερειών, η Επιτροπή εφόσον υπάρχουν σχετικές διαθέσιμες πληροφορίες λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, το μερίδιο της αγοράς, την παραγωγή, τα αποθέματα, την παραγωγική ικανότητα, την απασχόληση, τις εισαγωγές και τις τιμές.
  • Η έρευνα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της προαναφερθείσας ανακοίνωσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε έκτακτες περιστάσεις η Επιτροπή δύναται να παρατείνει την περίοδο αυτή .
  • Εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επιτροπή αποφασίζει την ενδεχόμενη επανεισαγωγή των δασμών του κοινού δασμολογίου δυνάμει της συμφωνίας σύνδεσης μέσω εκτελεστικής πράξης.
  • Όταν εξαιρετικές συνθήκες που απαιτούν άμεση δράση καθιστούν αδύνατη την έρευνα, η Επιτροπή μπορεί, αφού ενημερώσει την επιτροπή τελωνειακού κώδικα η οποία αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κοινοποιούμενου κανονισμού, να λαμβάνει κάθε προληπτικό μέτρο που κρίνεται αναγκαίο.

Διαδικασία επιτροπής (Άρθρο 5)

Για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα, που συστάθηκε βάσει του άρθρου 285 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Αξιολόγηση της εφαρμογής των αυτόνομων εμπορικών μέτρων (Άρθρο 6)

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή της σφαιρικής συμφωνίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση της εφαρμογής των αυτόνομων εμπορικών μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και, εφόσον είναι σκόπιμο, αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου των μέτρων αυτών στην Ουκρανία και την Ένωση. Πληροφορίες σχετικά με τη χρήση δασμολογικών ποσοστώσεων στον τομέα της γεωργίας διατίθενται μέσω του δικτυακού τόπου της Επιτροπής.

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή (Άρθρο 7)

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται για περίοδο τριών ετών από την 1η Οκτωβρίου 2017.

  • Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΆΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!