Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΤΟΚ Β 5026589 ΕΞ 23-12-2015 Κοινοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ 
& Ε.Φ.Κ. 
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Β' 
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα 
Πληροφορείς:Αγγελική Καρανικόλα  
Τηλέφωνο:210 69 87 513  
FAX:210 69 87 489  
Email:d17- c@2001.svzefxis.gov.gr 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 

Αθήνα,23 Δεκεμβρίου 2015

Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β 5026589 ΕΞ 2015 

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ :Κοινοποίηση Ανακοίνωσης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου. 

ΣΧΕΤ. 1. Η αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5026789 ΕΞ2014/11.11.2014 ΔΥΟ (Κοινοποίηση του Καν (ΕΕ) αριθ. 1150/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση του Καν (ΕΕ) αριθ. 374/2014 για τη μείωση ή την κατάργηση των τελωνειακών δασμών που επιβάλλονται στα εμπορεύματα καταγωγής Ουκρανίας. 

Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή, την Ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L321/5.12.2015). 

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθενται προσωρινά σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέρη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός και της Ουκρανίας αφετέρου, στο βαθμό που καλύπτουν θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΕ, ήτοι: 

1. Ο Τίτλος IV (Εμπόριο και τα Συναφή με το Εμπόριο Θέματα), πλην του άρθρου 158 στο βαθμό που αφορά την επιβολή ποινικών κυρώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και πλην των άρθρων 285 και 286 στο βαθμό που τα εν λόγω άρθρα εφαρμόζονται σε διοικητικές διαδικασίες και σε διαδικασίες διοικητικής και δικαστικής προσφυγής σε επίπεδο κρατών μελών. Στο κείμενο της Ανακοίνωσης παρέχεται λεπτομερής πληροφόρηση αναφορικά με την προσωρινή εφαρμογή των άρθρων 279 και 280. 

2. Ο Τίτλος VII (Θεσμικές, Γενικές και Τελικές Διατάξεις), πλην του άρθρου 479 παράγραφος 1, στο βαθμό που οι διατάξεις του εν λόγω τίτλου περιορίζονται στο σκοπό της διασφάλισης της προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας. 

3. Τα Παραρτήματα Ι έως XXV, καθώς και τα Πρωτόκολλα Ι και ΙΙ. 

Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης είναι δημοσιευμένο στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τεύχος L161/29.5.2014 στην ιστοσελίδα: https://eur-lex.europa.eu 

Β. Αναφορικά με την προαναφερόμενη Συμφωνία σας κοινοποιούμε κατά λόγο αρμοδιότητας, για ενημέρωση και εφαρμογή το Πρωτόκολλο Ι σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας (σελ.1994 έως 2120 στο L161/29.5.2014), επισημαίνοντας συνοπτικά τα εξής: 

Τα προϊόντα καταγωγής ΕΕ κατά την εισαγωγή τους στην Ουκρανία και τα προϊόντα καταγωγής Ουκρανίας κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευεργέτημα της προτιμησιακής μεταχείρισης, στο πλαίσιο της εν λόγω Συμφωνίας, πρέπει να συνοδεύονται από: 

  • Πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙΙ του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής ή 
  • Δήλωση Τιμολογίου, η οποία συντάσσεται από τον εξαγωγέα στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο επί των οποίων περιγράφονται τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, το κείμενο της οποίας περιλαμβάνεται στο Παράρτημα IV του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής. 

Σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 1 του Πρωτοκόλλου Καταγωγής, αρμόδιες αρχές για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR 1, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, είναι οι τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής. Κατά συνέπεια, για τα εμπορεύματα καταγωγής Ουκρανίας που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, οπότε και εφαρμόζεται η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά μόνο πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR 1 που έχουν εκδοθεί από τις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας (η εν λόγω πληροφόρηση παρέχεται και στο σημείωμα Amendment Νο 1599/15.12.2015 για τις αλλαγές στη βάση SMS που σας έχει κοινοποιηθεί με το ΔΔΘΤΟΚ Β 5025986ΕΞ2015/16.12.2015 έγγραφό μας). 

Σε περίπτωση που μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές αρμοδιότητάς σας πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 που έχει εκδοθεί από αρχές της Ουκρανίας άλλες πλην των τελωνειακών, το εν λόγω πιστοποιητικό θα πρέπει να απορριφθεί για τεχνικούς λόγους. Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου τα συγκεκριμένα εμπορεύματα να τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης προβλέπεται η προσκόμιση εκ των υστέρων εκδοθέντος πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR 1 [άρθρο 18, παράγραφος 1, σημείο (β) του κοινοποιούμενου Πρωτοκόλλου Καταγωγής]. 

Γ. Σε ότι αφορά στα αυτόνομα εμπορικά μέτρα σχετικά με την κατάργηση ή μείωση των τελωνειακών δασμών που επιβάλλονται στα εμπορεύματα καταγωγής Ουκρανίας κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ, βάσει του Καν (ΕΕ) αριθ. 374/2014 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Καν (ΕΕ) αριθ. 1150/2014 [κοινοποίηση με το αριθ. (1) σχετικό έγγραφο], επισημαίνεται ότι αυτά ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, ως προαναφέρθηκε, τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν έχουν προβλεφθεί ειδικές διατάξεις προκειμένου να διασφαλισθεί ένα συνεχές προτιμησιακό καθεστώς. Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα και η Συμφωνία Σύνδεσης είναι δυο ανεξάρτητα προτιμησιακά καθεστώτα. Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2016 στις συναλλαγές ΕΕ-Ουκρανίας είναι αυτοί που παρατίθενται στο Πρωτόκολλο Ι για τον ορισμό της έννοιας καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. 

Δ. Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι στο Παράρτημα Ι-Α της Συμφωνίας Σύνδεσης περιλαμβάνονται οι Πίνακες Υποχρεώσεων έκαστου συμβαλλόμενου μέρους αναφορικά με τη μείωση ή την κατάργηση των τελωνειακών δασμών σε προϊόντα καταγωγής του άλλου μέρους. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται το Δασμολόγιο της Ουκρανίας (σελ. 184-899) και το Δασμολόγιο της ΕΕ (σελ. 900-1600) με τις αντίστοιχες κατηγορίες κατάργησης των δασμών. 

Ε. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!