Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Πώληση αγαθών από ιδιώτη

Πρόκειται για  ιδιώτη που δημιουργεί μικροαντικείμενα κεραμικά από χόμπι και προτίθεται να του παραχωρήσει ο δήμος ενός νησιού για δέκα μέρες ένα χώρο να τα εκθέσει και πιθανόν να πουλήσει  κάποια κομμάτια. Στην περίπτωση αυτή που πρόκειται για περιστασιακή πώληση αγαθών από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα προβλέπεται κάτι από το νόμο που να τον καλύπτει  για την έκδοση παραστατικού και την φορολόγηση του τυχόν εισοδήματος;  Σας ευχαριστώ θερμά

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 39 του Ν. 4308/2014 δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον οι συναλλαγές αυτές στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως. Τα πρόσωπα αυτά δεν υποχρεούνται, κατ' επέκταση, σε έκδοση παραστατικών πωλήσεων και στην τήρηση των βιβλίων που προβλέπουν τα ΕΛΠ.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διευκρινίσεις της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1003/2015 σχετικά με τις ευκαιριακά παρεπόμενες δραστηριότητες και τις ενδεικτικές περιπτώσεις αυτών η περίπτωση που περιγράφετε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευκαιριακή, γιατί στην ίδια εγκύκλιο (παρ. 39.1.9.) διευκρινίζεται ότι όταν τα φυσικά πρόσωπα παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν αγαθά λιανικά αποκτώντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υπόχρεα εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων καθότι η διενέργεια αυτών δε μπορεί να χαρακτηριστεί ευκαιριακή (δηλαδή υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων).

Δείτε αναλυτικά το θέμα 22 (και το 22.4) του άρθρου 1 του βιβλίου  "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ" των Δημήτρη, Πάρη και Γιάννη Σταματόπουλου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση