Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεά - γονική παροχή χρηματικού ποσόυ για αγορά πρώτης κατοικίας

Καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς αν ισχύει η απαλλαγή του Ν.2961/2001 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρου 34 παρ. 5, με την οποία δεν θεωρείται δωρεά ή γονική παροχή, για επιβολή φόρου, η δωρεά χρηματικού ποσού αποκλειστικά για την αγορά ακινήτου. Αν ο πατέρας κάνει δωρεά στο παιδί του χρηματικό ποσό για την αγορά ακινήτου και συγκεκριμένα πρώτης κατοικίας, απαλλάσσεται από την απόδοση φόρου δωρεάς??

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 34 του ν.2961/2001 ορίζεται ότι «Δεν θεωρούνται δωρεές ή γονικές παροχές, για την επιβολή του φόρου, οι δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, η οποία εξαιρείται και δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε., μέχρι του ποσού το οποίο εξαιρείται από αυτές.»
Αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν σήμερα είναι αυτές του άρθρου 32 περ.ε΄του νέου ΚΦΕ  (Ν.4172/2013)  στις οποίες δεν προβλέπεται καμιά εξαίρεση για την αγορά ακινήτων.
Ως εκ τούτου οι διατάξεις αυτές ναι μεν δεν έχουν καταργηθεί πλην όμως  έχουν περιπέσει σε αδράνεια, αφού την απαλλαγή την χορηγούσαν μέχρι του ποσού που εξαιρείται του τεκμηρίου το οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει στον ΚΦΕ, όπως προαναφέραμε.

Ευχαριστώ πολύ!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση