Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αμοιβή διαχειριστών ΟΕ με απλογραφικά βιβλία

Για αμοιβή διαχειριστών ΟΕ με απλογραφικά βιβλία που δεν ορίζεται στο καταστατικό, πρέπει να γίνει τροποποίηση καταστατικού ή μπορει να γίνει και με απόφαση γενικής συνέλευσης των εταίρων;

  • 1 Απάντηση

Με το αριθ. ΔΕΑΦ 1064780 ΕΞ2015/11.05.2015 έγγραφό  έγινε δεκτό ότι οι αμοιβές μελών και διαχειριστών ΕΠΕ, καθώς και οι αμοιβές εκπροσώπων και εταίρων ΟΕ και ΕΕ για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπόψη εταιρείες, εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. 
Κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013. (Σχετικά. Εγκ. ΠΟΛ.1139/2015)
Οι αμοιβές αυτές αφού θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καταβάλλονται με δικαιολογητικό την συντασσόμενη μισθολογική κατάσταση.
Ως προς το χαρτόσημο σημειώνουμε ότι ρύθμιση υπάρχει στον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου για τις αμοιβές μελών ΔΣ και ορίζεται σε 1,2%. Αντίθετα και γενικά για άλλες αμοιβές που θεωρούνται ως μισθός το χαρτόσημο έχει καταργηθεί. Σημειώνουμε ότι δεν προκύπτει από κάπου υποχρέωση η αμοιβή του διαχειριστή ΟΕ να προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρείας και απλά επισημαίνουμε τις γενικές αρχές έκπτωσης των δαπανών που ορίζονται στο άρθρο 22 του ΚΦΕ. Δηλαδή: Όλες οι δαπάνες κρίνονται εάν είναι πραγματικές, εάν έχουν γίνει για το συμφέρον της επιχείρησης, εάν καλύπτονται από δικαιολογητικό στοιχείο και έναν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία.( άρθρο 22ΚΦΕ)
Αυτονόητο είναι ότι ειδικά αυτές οι αμοιβές θα κρίνονται από τον έλεγχο ως προς το πραγματικό, με κριτήριο .... " μήπως υπάρχει  επί της ουσίας καταστρατήγηση των διατάξεων" δεδομένου του αφορολόγητου που έχουν τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και της φορολογίας στο νομικό πρόσωπο από το πρώτο ευρώ των κερδών.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση