Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εκμετάλλευση Φ.Δ.Χ. από κοινωνία αστικού δικαίου

Καλημέρα σας,

Δύο φυσικά πρόσωπα αγοράσαν κατά 50% ο κάθε ένας παλαιό φορτηγό αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του (ουσιαστικά την άδεια κυκλοφορίας καθ’ όσον το παλαιό φορτηγό αποχαρακτηρίσθηκε και δεν δύναται να κυκλοφορήσει σαν Φ.Δ.Χ.) με δύο τιμολόγια πώλησης. Μετά τις εγγραφές στο βιβλίο μεταβολών του Φ.Δ.Χ. συστήσαμε Κοινωνία Αστικού Δικαίου για την εκμετάλλευσή του. Στην συνέχεια αγοράζουν καινούριο φορτηγό δημοσίας χρήσεως το οποίο θα ενσωματωθεί από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών στην άδεια κυκλοφορίας.Το ερώτημά μου είναι αν για την αγορά του καινούργιου Φ.Δ.Χ. χωρίς άδεια πρέπει να εκδοθεί τιμολόγιο στο όνομα της κοινωνίας ή 2 τιμολόγια στα φυσικά πρόσωπα κατά 50% στον κάθε ένα ή πρέπει να γίνει η αγορά με συμβολαιογραφική πράξη από τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, θα μπορούν να εκπέσουν οι αποσβέσεις του και το ΦΠΑ από την κοινωνία?

  • 1 Απάντηση

Η κοινωνία αστικού δικαίου συστήνεται, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και επόμενα του Αστικού Κώδικα, για την εκμετάλλευση κοινού αντικειμένου. Όπως ορίζεται συγκεκριμένα στο άρθρο 785 του ΑΚ "αν ένα δικαίωμα ανήκει σε περισσοτέρους από κοινού, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, υπάρχει ανάμεσά τους κοινωνία κατ' ιδανικά μέρη. Σε περίπτωση αμφιβολίας λογίζεται ότι τα μέρη είναι ίσα".

Στο έγγραφο 1053812/10746/Β0012/8-7-2015 του Υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι: "η συγκυριότητα ή κοινωνία δικαιώματος δεν αναιρεί τον ατομικό χαρακτήρα και την αυτοτέλεια του δικαιώματος καθενός συγκυρίου και συνεπώς και τον ατομικό χαρακτήρα της επιχείρησης, που λειτουργεί με την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού."

Στο ίδιο έγγραφο το οποίο πραγματεύεται κοινωνία κληρονόμων για εκμετάλλευση οικοπέδου σημειώνεται ότι "
Με τη δήλωση αποδοχής κληρονομιάς τα ακίνητα της επιχείρησης μεταγράφηκαν στις μερίδες των φυσικών προσώπων καθόσον, η κοινωνία δεν δύναται να έχει στην κατοχή της ακίνητα."

Κατ' ανάλογη εφαρμογή με τα παραπάνω η κοινωνία στην οποία αναφέρεστε δεν δύναται να έχει στην κατοχή της φορτηγά αυτοκίνητα. Το φορτηγό θα πρέπει να αποκτηθεί στο όνομα των κοινωνών και η εκμετάλλευσή του, εφόσον πραγματοποιείται "από κοινού", να πραγματοποιείται από την κοινωνία. Οι δαπάνες που συνδέονται με το φορτηγό αυτό εκπίπτουν από το εισόδημα της επιχείρησης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση