Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Είσπραξη, Δικαιολόγηση & Φορολόγηση ποσών από Crowdfunding (μορφή χορηγίας)

Καλησπέρα.

Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω άμεσα τη διαδικασία εύρεσης κεφαλαίου για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω crowdfunding (δωρεά/χορηγία).

Για όσους δεν γνωρίζουν, το crowdfunding δουλεύει ως εξής. Αφού σχεδιάσεις την υπηρεσία που επιθυμείς να προωθήσεις εμπορικά, την παρουσιάζεις (campaign) μέσω ενός  διεθνούς ηλεκτρονικού portal/site (π.χ. kickstarter), και μπορούν να την δουν όσοι έχουν πρόσβαση στο internet. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται (ιδιώτες, εταιρείες, κλπ), μπορούν να χρηματοδοτήσουν την προωθούμενη υπηρεσία με όποιο ποσό θέλουν (προσφέροντας π.χ. 1 Ευρώ, 100 Ευρώ, 10.000 Ευρώ, 200.000 Ευρώ, κοκ) χωρίς κατ’ανάγκην κάποιο αντάλλαγμα για αυτούς. Απλά και μόνο γιατί τους αρέσει η υπηρεσία και πιστεύουν σε αυτήν και στα οφέλη που μπορεί να έχει για το ευρύ κοινό ή για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής, και θα πρέπει να απαντηθούν στο ισχύον φορολογικό πλαίσιο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας:

- Ποιος μπορεί να είναι ο λήπτης αυτής της επιχορήγησης.?
- Μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο (ΑΦΜ φυσικού προσώπου) να λάβει αυτήν την δωρεά/χορηγία και αν ναι μπορεί μετά να εξοφλήσει τρίτα μέρη (π.χ. προγραμματιστής, μαρκετίστας, κλπ) τα οποία θα υλοποιήσουν αυτή την υπηρεσία ?
- Μπορεί ένα νομικό πρόσωπο (ΑΦΜ ΕΠΕ) να λάβει αυτήν την δωρεά/χορηγία και αν ναι μπορεί μετά να εξοφλήσει τρίτα μέρη (π.χ. προγραμματιστής, μαρκετίστας, κλπ) τα οποία θα υλοποιήσουν αυτή την υπηρεσία ?
- Εφόσον αυτή την δωρεά/χορηγία, την λάβει ΑΦΜ φυσικού προσώπου, πώς θα φορολογηθεί το ΑΦΜ φυσικού προσώπου για αυτή η δωρεά/χορηγία (αν θα φορολογηθεί)?
- Εφόσον αυτή την δωρεά/χορηγία, την λάβει ΑΦΜ φυσικού προσώπου, πώς θα φορολογηθεί το ΑΦΜ ΕΠΕ για αυτή η δωρεά/χορηγία (αν θα φορολογηθεί)?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Φιλικά,
Βασίλης Γεωργόπουλος

Προσθέστε τη δική σας απάντηση