Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Σύνταξη αλλοδαπής προέλευσης

Είμαι υπήκοος και της Αυστρίας και της Ελλάδος και μόνιμος κάτοικος Ελλάδος με δευτερεύουσα κατοικία στην Αυστρία. Το κύριο εισόδημα μου προέρχεται από την ελληνική σύνταξη, αλλά έχω και μια πολύ μικρή σύνταξη από το χρόνια της εργασίας μου σε ιδιωτική εταιρεία στην Αυστρία. Ωστόσο, η Αυστριακή μου σύνταξη είναι τόσο χαμηλή (περίπου 2.800 € ετησίως) που δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Αυστρία.Διαβάζοντας το ΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3724 Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αυστρίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε σχέση προς τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου, ειδικότερα τα άρθρα 1, 2, 18, 23 και 24, καταλαβαίνω ότι στην φορολογική μου δήλωση (Ε1) πρέπει να συμπληρώσω την Αυστριακή σύνταξη στο Κωδικό 659. Είναι σωστό αυτό?Ευχαριστώ

  • 2 Απαντήσεις

Καλησπέρα!Έτσι όπως διάβασα εγώ τη σύμβαση καταλαβαίνω ότι φορολογείστε για τη σύνταξη που λαμβάνεται από την Αυστρία μόνο στην Ελλάδα και θα πρέπει να δηλωθεί στη δήλωση σας στον κωδικό 389 "Καθαρό ποσό από μισθούς συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης για το οποίο η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης". 
Πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση αναφέρει "=9ptΤηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 19 συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές που καταβάλλονται σε κάτοικο Ελλάδος εναντι προηγμένης εξαρτημένης απασχόλησης θα φορολογούνται στην Ελλάδα (Νόμος 994/1971 αρθ. 18).
Ωστόσο, επειδή πολλές φορές οι συμβάσεις δεν είναι ξεκάθαρες και ο καθένας τις ερμηνέυει όπως θέλει θα σας συμβούλευα να καλέσετε στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών που είναι οι πλέον αρμόδιοι για να σας απαντήσουν.

Ευχαριστώ πολύ!
Έτσι το κατάλαβα και εγώ στην αρχή, αλλά μετά διάβασα το άρθρο 24, το οποίο λέει με λίγα λόγια ότι η υπηκοότητα αλλάζει το θέμα.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή σας, θα πάρω τηλέφωνο το Υπουργείο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση