Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εξωκεφαλαιακές εισφορές Ι.Κ.Ε.

Καλησπέρα,
Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις εξωκεφαλαιακές εισφορές που υπάρχουν στις εταιρείες Ι.Κ.Ε.
Στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ένα κενό το οποίο δεν καθορίζει τον τρόπου που πρέπει να χειριστούμε λογιστικά την αποτίμηση αυτών των εισφορών.
Για παράδειγμα, είναι μια εταιρεία Ι.Κ.Ε. με κεφάλαιο 300.000€ το οποίο χωρίζεται σε 200.000€ κεφαλικές εισφορές και 100.000€ εξωκεφαλαιακές εισφορές. Το καταστατικό αναφέρει ότι οι εξωκεφαλαικές εισφορές θα αποτιμηθούν με εργασία από τον ένα εταίρο, ως διευθυντής, στα δέκα έτη που είναι η διάρκεια της εταιρείας (100.000€ / 10 έτη = 10.000 το χρόνο).
Κάπου εδώ δημιουργείτε το κενό του νόμου, αφού για να γίνουν οι εγγραφές στη λογιστική θα πρέπει να χρεωθεί ένας λογαριασμός εξόδου, ώστε οι οφειλές από οφειλόμενες να γίνουν καταβεβλημένες. Στο άρθρο 80 του Ν.4072/12 αναφέρει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης θα καθοριστεί ο τρόπος της λογιστικής παρακολούθησης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα έως και σήμερα.
Αν υπάρχει κάποια γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα, θα βοηθούσε πολύ.
Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση

Σχετικά με την ανωτέρω ερώτηση που είχα κάνει, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει απαντηθεί από την Ε.Λ.Τ.Ε. με αριθμό πρωτοκόλλου 1790 ΕΞ  - 19.10.2015.
Η απάντηση αναγράφει ότι :
(α) Οι εισφορές των εταίρων σε χρήμα και οι εισφορές σε είδος που σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα μπορούν να αποτιμηθούν αξιόπιστα, επιμετρώνται βάσει των σχετικών προβλέψεων της εμπορικής νομοθεσίας και λογιστικοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν. 4308/2014.
(β) Οι εξωκεφαλαιακές εισφορές, όπως εργασία και εγγυήσεις των εταίρων, δεν μπορούν να αποτιμηθούν αξιόπιστα και συνεπώς δεν αναγνωρίζονται σε λογαριασμούς ουσίας (χρέωση περιουσιακών στοιχεία και πίστωση κεφαλαίου ή αλλού λογαριασμού της καθαρής θέσης).
Οι εν λόγω εισφορές μπορούν να παρακολουθούνται σε λογαριασμούς τάξεως ή με κάθε πρόσφορο τρόπο και αναλυτικές πληροφορίες που διέπουν τους όρους παρέχονται σε σημείωση του Προσαρτμήματος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση