Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Παροχές σε είδος άρθρο 13 Ν.4172/13

Σύμφωνα με την πολ 1219/6-10-14 "2.Με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι παροχή σε είδος αποτελεί και η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, η οποία αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη. Επισημαίνεται ότι οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τα υπόψη οχήματα (καύσιμα, διόδια κλπ) δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας του παραχωρούμενου εταιρικού οχήματος. Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου λόγω συνταξιοδότησης ή άλλου
λόγου,, απόλυσης κλπ), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το πραγματικό χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. Η χρήση εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών θα λαμβάνεται ως μήνας." Στο βιβλίο σας ΚΦΕ αρ.13 θ.5 σελ.148-149 εκδοση Ιούνους 2014 στις δαπάνες για τον υπολογισμο του 30% αναφέρεστε επι πλέον στα καυσιμα και στα ασφάλιστρα αυτά τελικά μήμπως δεν υπολογίζονται?

  • 2 Απαντήσεις
εγκεκριμένη απάντηση

Από τις διατάξεις  του άρθρου 23 του ΚΦΕ προκύπτει ότι για τον υπολογισμό των αμοιβών σε είδος ως προς τα αυτοκίνητα λαμβάνεται υπόψη το κόστος αυτών και αυτό αναφέραμε αρχικά στο βιβλίο.Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών με την  εγκύκλιο ΠΟΛ.1219/2014, έκανε δεκτό  από ότι  λαμβάνονται περιοριστικά μόνο συγκεκριμένες δαπάνες. Αναλυτικότερα:
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1219/6-10-2014, έγινε δεκτό ότι ο υπολογισμός του 30% δεν υπολογίζεται στο συνολικό κόστος, αλλά περιορίζεται μόνο στις αναγραφόμενες περιπτώσεις κόστους (αποσβέσεις, τέλη κυκλοφορίας, κόστος επισκευών και συντηρήσεων ή χρηματοδοτικό κόστος για μισθωμένα ή με leasing), και οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τα υπόψη οχήματα (καύσιμα, διόδια κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της αμοιβής (30%).
Όλα αυτά και άλλες αλλαγές, συμπεριλάβαμε σε ειδικό  36 σελίδο ΕΝΘΕΤΟ, το οποίο στείλαμε σε όλους τους αναγνώστες  του  forin.gr.
Για να  κατεβάσετε το ΕΝΘΕΤΟ  αυτό πατήστε εδω

Καλημέρα.

Δεν υπολογίζονται στο 30% της αγοραίας αξίας του ΕΙΧ, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν ως εν γένει παροχές (ειδικά τα καύσιμα) και να πρέπει να περιληφθούν στις βεβαιώσεις?

Ευχαριστώ,

Προσθέστε τη δική σας απάντηση