Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εισπράξεις - Πληρωμές - Οφειλές - Δόσεις

νέα ερώτηση

Επανυπολογισμός δόσεων ΕΝΦΙΑ

Καλησπέρα σε όλους! Έχω μια ερώτηση σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.
Φτιάχνω τα φορολογικά του πατέρα μου κι έχουμε x ακίνητα με 3 από αυτά να είναι ΜΗ ηλεκτροδοτούμενα. Δεν είχαν ΠΟΤΕ ρεύμα. Κι είναι δηλωμένα ΜΗ ηλεκτροδοτούμενα.
Έχουμε πληρώσει τις 2 πρώτες δόσεις αλλά δε βλέπω να αλλάζει το ποσό της δόσης. Πρέπει να κάνω κάτι μέσα από το περιουσιολόγιο για να γίνει υπολογισμός εκ νέου;
Ευχαριστώ!

  • 4 Απαντήσεις

στον κωδικο 32  του ε9 θα δηλωσεις οτι τα ακινητα ηταν κενα'αλλα αν ο πατερας σου δεν πληρει τις προυποθεσεις( πχ. Εισοδημα κ ακινητη περιουσια) 'δεν θα δεις αλλαγη στο ποσο του ενφια.

ok, θα το κοιτάξω!
Ευχαριστώ!

συγνωμη στη στηλη 32 του ε9  θα δηλωσεις το κενο κτισμα,εκ παραδρομης εγραψα στον κωδικο 32

εγκεκριμένη απάντηση

Η μείωση κατά 20% και μόνο για το 2014, ισχύει εφόσον ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν κενοί και μη ηλεκτροδοτούμενοι.
Συγκεκριμένα:
Με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν.4223/2013,ορίζεται ότι: "Για το έτος 2014, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά 20%
για τα δικαιώματα σε κύριους χώρους αποπερατωμένων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, όπως κατατάσσονται αυτοί σε κατηγορία κατά την παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 και αναφέρονται στις περιπτώσεις 3.1., 3.2., 4.2., 4.3. και 4.4. των παραγράφων 3 και 4 του ιδίου άρθρου, εφόσον ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν κενοί και μη ηλεκτροδοτούμενοι.Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου."
Εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1232/21-10-2014: Διαδικασία χορήγησης μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014 σε φυσικά πρόσωπα για κύριους χώρους κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση