Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εισοδημα απο ακινητα

Γεια σας,ειχα το 13 εισοδημα μονο απο ενοικιο μαγαζι πανω απο 300τμ 6000 ευρω,αμαξι 1600κβ, φιλοξενουμενος,ανεργος 2 χρονια και μου βαζουν φορο 1350 ευρω.Μπορειτε να μου πειτε πως το βγαζουν αυτο το ποσο?

  • 5 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Αν και δε δίνετε μοντέλο του ΕΙΧ, ούτε τυχόν προκαταβολή φόρου από προηγούμενο έτος, κατά προσέγγιση αυτό είναι το χρεωστικό σας αποτέλεσμα. Δεν εμπίπτετε επίσης, στην πρόσφατη ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων.

Φορολογείστε για το συνολικό ύψος των τεκμηρίων σας το οποίο εκλαμβάνεται ως εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικής στέγης και με συντελεστή 10% επί του καθαρού (δηλαδή μετά την αφαίρεση 3% για αποσβέσεις). Στον κύριο φόρο που προκύπτει, προστίθεται συμπληρωματικός 3% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος (σύνολο τεκμηρίων). Στο άθροισμα που προκύπτει προστίθεται προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος [(κύριος+συμπληρωματικός φόρος) x 55%]. Τέλος, επιβαρύνεστε και με το τέλος χαρτοσήμου 3,6% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος.

Τα 1350 ευρω πως μπορω να τα κανω 24 ή 12 δοσεις?

Καλημέρα,

Σύμφωνα με την §1 του άρθρου 43 του Ν.4174/2013: "....η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εγκρίνει πρόγραμμα ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών σε μία ή περισσότερες δόσεις, εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή του φόρου στη νόμιμη προθεσμία και ότι έχει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το πρόγραμμα ρύθμισης. Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος". 

Επομένως σας παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα ρύθμισης 12 δόσεις ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μέχρι στιγμής όμως το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet -για τεχνικούς λόγους- δεν επιτρέπει στους φορολογούμενους να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και να αποπληρώσουν όλες τις οφειλές τους σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Θα πρέπει να αναμένετε τη σχετική "διόρθωση" στο σύστημα (Προσωποποιημένη Πληροφόρηση) ώστε να είναι αυτό δυνατόν μέχρι 31/07/2014, καθώς ήδη την ημερομηνία αυτή λήγει η 1η δόση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η ΓΓΔΕ (κ. Αικ. Σαββαΐδου) φέρεται να έχει δώσει εντολή στη ΔΗΛΕΔ έτσι ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει διορθωθεί η εφαρμογή για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Γνωριζουμε αν μπορουμε να κανουμε 12 δοσεις σημερα?

Πως θα κανω αιτηση παγιας ρυθμισης?

Προσθέστε τη δική σας απάντηση