Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

ΜΚΕ + τόκοι καταθέσεων

Καλησπέρα,

Από ότι καταλαβαίνω για το οικονομικό έτος 2013 ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον όσοι ΜΚΕ έχουν ακίνητα ή αυτοκίνητα κλπ θα πρέπει να κάνουν δήλωση ακόμα και αν τα τεκμήρια δεν ισχύουν αυτούς. Επίσης καταλαβαίνω ότι φέτος θα πρέπει όλοι υποχρεωτικά να δηλώσουν τόκους από καταθέσεις ή άλλες πηγές που φορολογούνται αυτοτελώς (κωδικοί 659,660) έτσι ώστε να προστεθούν στα εισοδήματα για τον υπολογισμό του επιδόματος αλληλεγγύης. Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ορισμένες απορίες και παρακαλώ αν κάποιος μπορεί να μου απαντήσει:

1. ΜΚΕ ο οποίος δεν έχει πραγματικά εισοδήματα ή τεκμαρτά (από ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ) ή άλλα εισοδήματα που φορολογούνται στην πηγή τους, όπως τόκοι, πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση?

2. ΜΚΕ ο οποίος δεν έχει πραγματικά εισοδήματα ή τεκμαρτά (από ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ, αλλά έχει τόκους καταθέσεων, από δικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα ή από κοινους λογαριασμούς, πρέπει να κάνει δήλωση?

3. Αν η απάντηση στην ερώτηση 1 και 2 είναι "ναι" τότε όταν οι τόκοι δηλωθούν στους 659,660, τότε αυτόματα τα τεκμήρια τίθενται σε ισχύ και υπολογίζεται φόρος επί αυτών. Για παράδειγμα, ΜΚΕ που δεν έχει πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα και δηλώσει μόνο τόκους (λιγότερους από το τεκμήριο) θα φορολογηθεί για 3,000 ευρώ πού είναι το τεκμήριο διαβίωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν ακίνητα ή αυτοκίνητα κλπ το τεκμαρτό εισόδημα και κατά συνέπεια ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος. Αυτό που περιγράφω συμβαίνει? Ορισμένες εφαρμογές για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2013 βγάζουν φόρο για ΜΚΕ που δεν έχει πραγματικά εισοδήματα αλλά δηλώνει τους τόκους.

Ασφαλώς ακόμα και αν η υπόθεση της ερώτησης 3 ισχύει, με την εισαγωγή συναλλάγματος αποφεύγεται ο φόρος. Παρ' όλα αυτά το σενάριο παραμένει πραγματικό για κάποιον που δε φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα αλλά έχει τόκους από καταθέσεις και ένα ακίνητο.

Ευχαριστώ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση