Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Βιβλίο Αποθήκης απο 1/1/2013 Βιβλίο κκ Σταματόπουλων

Παρακαλώ τη βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα.
Στην ΠΟΛ.1004/2013 παρ.8 και συγκεκριμένα στις Λοιπές επισημάνσεις αναφέρονται τα εξής:
Συνέχιση τήρησης του βιβλίου αποθήκης.
Οι επιχειρήσεις που τηρούσαν το βιβλίο αποθήκης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του προϊσχύοντος Κώδικα θα συνεχίσουν την τήρησή του από 1/1/2013 (εφόσον βέβαια υπάρχει σχετική υποχρέωση) με τον τρόπο που το τηρούσαν συμπεριλαμβανομένης και της μη τήρησης ιδιαίτερων μερίδων για τις βοηθητικές ύλες και τα υλικά συσκευασίας, τα οποία παρακολουθούνται συγκεντρωτικά σε λογαριασμούς αξίας.
Στο Βιβλίο ΚΦΑΣ των κ.κ.Σταματόπουλων και συγκεκριμένα στο θέμα 602 του άρθρου 4 αναφέρεται ότι "το Βιβλίο Αποθήκης αντικαταστάθηκε από την υποχρέωση τήρησης μόνο του λογαριασμού 94".
Ερώτημα: Από που συμπεραίνεται η κατάργησή του?
Επίσης στο ίδιο Βιβλίο και συγκεκριμένα στο θέμα 618 του άρθρου 4 αναφέρεται "Οι επιχειρήσεις που τηρούσαν το βιβλίο αποθήκης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΚΒΣ μπορούν να συνεχίσουν τη τήρησή του από 1/1/2013 (εφόσον υπάρχει η σχετική υποχρέωση) με το τρόπο που το τηρούσαν..."
Ερώτημα: Πως προκύπτει το μπορούν?
Εν κατακλείδι, πρέπει ή όχι οι εταιρείες να τηρούν Βιβλίο Αποθήκης?
Και αν όχι από ποιά διάταξη του Νόμου και ποιας ΠΟΛ?
Ευχαριστώ,
Γιώργος

  • 1 Απάντηση

Στις διατάξεις του νέου ΚΦΑΣ δεν υφίσταται η έννοια του βιβλίου αποθήκης, όπως αυτή υπήρχε στις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 8 του ΚΒΣ. Η υποχρέωση αυτή αντικαταστάθηκε στις νέες διατάξεις με την υποχρέωση τήρησης του λ/σμου 94 για τους υπόχρεους τα ακαθάριστα έσοδα των οποίων υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ ανά λογαριασμό (70 και 71).
Το Υπ. Οικονομικών, με την εγκ. ΚΦΑΣ ΠΟΛ. 1004/2013, όπως αυτή αναφέρεται και στο θέμα 618 του άρθρου 4 του βιβλίου "Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία", δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που τηρούσαν βιβλίο αποθήκης με τις προϊσχύουσες διατάξεις να συνεχίσουν να το τηρούν (εφόσον υπάρχει η σχετική υποχρέωση), με τον τρόπο που το τηρούσαν.
Διευκρινίζουμε ότι οι υπολογαριασμοί του λογαριασμού 94 είναι οι μερίδες αποθήκης όπως αυτό αναφέρεται στην περ. 3 της παρ. 5.215 του Ε.Γ.Λ.Σ. Δείτε σχετικά το θέμα 614 του άρθρου 4 του ίδιου βιβλίου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση