Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αναπηρος και χαρατσι ακινητων

Γεια σας,
απο το 1970 δουλευω στη Γερμανια,οπου απο το 1996 ειμαι αναπηρος 100% βασει γνωματευσης του γερμανικου φορεα ασφαλισης  μου.
Το 2005 ηρθα πια μονιμα στην Ελλαδα παραμενοντας ομως ασφαλισμενος και στη Γερμανια οπου και κανω καθε χρονο φορολογικη δηλωση μιας και παιρνω συνταξη απο εκει. Η αναπηρικη μου ταυτοτητα βεβαιως ειναι στα Γερμανικα αφου εκδοθηκε απο γερμανικο φορεα.
Περσι πληρωσα το ειδικο τελος ακινητων (χαρατσι) για το σπιτι μου στο χωριο κανονικα. Εμαθα ομως πολυ προσφατα οτι οι αναπηροι απαλλασονται απο το τελος αυτο. Σας ρωταω λοιπον εφοσον ειναι αληθεια οτι απαλλασομαι:
Πως και αν μπορω να παρω πισω το περσινο τελος που πληρωσα,
και το τελος για φετος που ερχεται σε δοσεις στο λογαριασμο της ΔΕΗ
πως και τι πρεπει να κανω για να μην το πληρωσω.
Απο πριν σας ευχαριστω και ελπιζω σε μια γρηγορη απαντηση.

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 53 § 6 του Ν. 4021/2011, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
α) πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/ 1994, Α' 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ, ή
β) σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.
Η περ. θ' της παρ. 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. αναφέρεται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%).
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις, το ειδικό τέλος, στην περίπτωσή σας, πρέπει να υπολογιστεί με συντελεστή 0,5 €/ τ.μ.
Δείτε για τη διαδικασία και τις λοιπές προϋποθέσεις τη σχετική εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση