Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεαν παραχωρηση 50% κατοικιας σε γονεα απο τα 3 τεκνα του, ενω για το αλλο 50% κρατα την επικαρπια ο γονεας

Και πως θα δηλωθει απο γονιο και καθε ενα τεκνο η εξης περιπτωση (μου):
Ο ενας γονεας (η μητερα) κατοικει σε μονοκατοικια που ηταν 50%-50% ιδιοκτησιας των γονεων, ομως με γονικη παροχη στα 3 παιδια τους απο ετων, κρατα για το 50% της την επικαρπια, ενω το αλλο 50% της κατοικιας που αντιστοιχα ειχε την επικαρπια ο πατερας, λογω θανατου του τον Ιαν 2011, εχει μετατραπει σε πληρη κυριοτητα κατα το 1/3 της στο καθε ενα απο τα 3 παιδια του (δηλ. 16,66% ιδιοκτ. και 16,66% ψιλη κυρ. καθε παιδιου στην μονοκατοικια που κατοικει μονο η μητερα) ????
Στο Ε1, Ε2, Ε9 των τεκνων πως θα δηλωθει?
Στο Ε1 μητρος, Πιν. 5, Πιν. 7 ? (δεν φθανουν οι κωδικοι και οι σειρες νομιζω...)
Στης μητερας το Ε9 νομιζω δεν χρειαζεται να δηλωθει κατι, ενω πρεπει να υποβληθει χειρογραφο (αναγκαστικα) Ε9 κενο, απο εκπροσωπο κληρονομων, για τον πατερα με σημειωση οτι ''υποβαλλεται για διακοπη της σχεσης με την συζυγο''.

  • 2 Απαντήσεις

Η μητέρα, εφόσον κατοικεί μόνη της στη συγκεκριμένη οικία, θα επιβαρυνθεί με το 100% του τεκμηρίου κύριας κατοικίας. Τα παιδιά οφείλουν να δηλώσουν στο Ε2 τους τη δωρεάν παραχώρηση του ποσοστού τους στη μητέρα τους.
Οι μεταβολές που συνέβησαν στην περιουσιακή κατάσταση των παιδιών θα πρέπει να δηλωθούν με το Ε9 που θα υποβάλλουν. Για τον πατέρα, δείτε τη συχνή ερώτηση του Υπ. Οικονομικών εδώ.

Το οτι θα επιβαρυνθει 100% η μητερα το γνωριζω. Το ΠΩΣ θα το γραψω στον Πινακα 5.1.α δεν εχω παρει ακομα απαντηση!
Παραθετω και σχετικη πληροφορια που ισως βοηθα, απο το Taxdevil.gr, αν και αναφερεται σε 2 διαφορετικα διαστηματα χρησης σε δυο διαφορετικες κατοικιες, και πως θα περαστουν ηλ/νικα στο Ε1, στον Πιν. 5.1.α  ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ:
Ερωτημα: Πως θα δηλωσετε την αλλαγη κυριας κατοικιας στο Taxisnet
Μεταφορα απαντησης που δινει η ΓΓΠΣ:
 1. Επιλεξτε το κιτρινο πλαισιο και εισαγετε τα στοιχεια της αλλης κατοικιας (στην περιπτωση μου υποθετω την επικαρπια στο 50% της μονοκατοικιας που εχει η μητερα).  Θα την χαρακτηρισετε θα την καταχωρησετε και θα επιλεξετε μεταφορα στη δηλωση.
2. Τελος θα επιλεξετε την τελευταια κυρια κατοικια (στην περιπτωση μου  το αλλο 50% της ιδιας μονοκατοικιας που ειναι ιδιοκτησια των 3 τεκνων και παραχωρειται δωρεαν η χρηση στην μητερα) και ξανα μεταφορα στη δηλωση. Τα στοιχεια της τελευταιας κυριας κατοικιας θα εμφανιστουν στον Πιν.5.1.α, ενω το ποσο της αντικ. δαπανης της αλλης κυριας κατοικιας θα μεταφερθει στον κωδικο 707 για τον υποχρεο (και 708 για την συζυγο).
...και παλι δεν ειμαι σιγουρος αν το συστημα τα δεχτει και πως θα γραφτουν στην περιπτωση μας...
ευχαριστω

Προσθέστε τη δική σας απάντηση