Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια διαβίωσης

1. Υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης, οι κενές κατοικίες-διαμερίσματα που δηλώνονται στο Ε3, τα ποσά των ενοικίων που καταβλήθηκαν, οι δόσεις δανείων και τα δίδακτρα;
2. Πώς δηλώνουμε την περίπτωση που μείναμε 8 μήνες σε νοικιαζόμενη κατοικία και 4 σε ιδιόκτητη; Η νοικιαζόμενη θα υπολογιστεί σαν τεκμήριο διαβίωσης διπλά;Δηλαδή σαν τεκμήριο θα υπολογιστεί και το τεκμαρτό της (ανάλογα τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας της) και το ενοίκιο που καταβάλαμε;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την Εγκ. ΠΟΛ. 1135/2010, δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Φ.Ε., η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Επίσης, ως ετήσια τεκμαρτή δαπάνη συνυπολογίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε., και η απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.
Τέλος, για την αλλαγή κύριας κατοικίας και τον τρόπο που δηλώνεται, δείτε σχετικά προηγούμενη ερώτηση εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση