Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπεραξια εταιρικων μεριδιων

Σε ΕΠΕ με υπερδωδεκάμηνη χρήση έχει γίνει κατάθεση μετρητών (15-12-2011) προορισμένα για αύξηση κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα που γίνεται η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων. Τα ποσά αυτά θα γραφούν στα ίδια κεφάλαια(Β)? Αν ναι θα γραφούν και στο κόστος απόκτησης (Ζ)? Σε νέα επιχείρηση στην οποία δεν έχει κλείσει ο Ισολογισμός μπορεί να προκύπτει υπεραξία από ποσά προορισμένα για αύξηση κεφαλαίου?

  • 2 Απαντήσεις

Στην περίπτωση που μεταβιβάζεται ολόκληρη επιχείρηση ή εταιρικές μερίδες επιχείρησης η οποία τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ και δεν έχει στην κυριότητά της ακίνητα, εντός του έτους μέσα στο οποίο άρχισε τη λειτουργία της, δεν έχει εφαρμογή η ΠΟΛ 1053/1-4-2003 Υπουργική Απόφαση, καθόσον, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν υφίσταται επίσημος ισολογισμός της επιχείρησης, δεν μπορεί να προσδιορισθεί η άυλη αξία και η καθαρή θέση αυτής.
   Στην περίπτωση αυτή, για τον προσδιορισμό της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ολόκληρης της επιχείρησης ή του εταιρικού μεριδίου, ως αξία πώλησης λαμβάνεται η συμφωνηθείσα, η οποία αναγράφεται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο ή το ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 και την παρ. 4 του άρθρου 2 της ίδιας Απόφασης (Σχετ.εγγ.1094412/1996/Α0012/21-10-2003). Σχετικό θέμα το 95δ του άρθρου 13 στο βιβλίο των Δημ.Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη " Φορολογία εισοδήματος φυσικών & νομικών προσώπων ".

Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση σας. Βέβαια η εφορία επιμένει να μας ζητάει δήλωση υπεραξίας στην οποία προσθέτει τα ποσά προορισμένα για αύξηση κεφαλαίου και αφαιρεί το αρχικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι προκύπτει υπεραξία. Σε περίπτωση που είχε κλείσει χρήση η επιχείρηση με τα ποσά προορισμένα για αύξηση κεφαλαίου τι χειρισμός πρ'επει να γίνεται? να τα προσθέτουμε στα ίδια κεφάλαια χωρίς να τα θεωρούμε κόστος απόκτησης?Προκύπτει πάντα υπεραξία λοιπόν σύμφωνα με την εφορία?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση