Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αποσβέσεις παγίων Η/Υ σε γραφείο Π.Υ.

Νέα επιχείρηση (έναρξη 2011) έκανε αγορα η/υ ΄καθαρής αξίας 890 ευρώ. Ο συντελεστής της  απόσβεσης μπορεί να είναι 100% ή έως 30% για τρία έτης;
Ευχαριστώ πολύ.
panor

  • 3 Απαντήσεις

Στην ΠΟΛ 1322/17-12-1997 ορίζεται ότι : " Οι νέες επιχειρήσεις για τις τρείς πρώτες διαχειριστικές χρήσεις που έπονται της χρήσης μέσα στην οποία άρχισε η παραγωγική λειτουργία τους, δύνανται να προβούν σε απόσβεση όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τους είτε με μηδενικό συντελεστή (0%) είτε με συντελεστή πενήντα τα εκατό (50%) του ισχύοντος ποσοσστού, με την προυπόθεση ότι ο συντελεστής απόσβεσης που θα επιλεγεί από την επιχείρηση, δε θα μεταβάλλεται από διαχειριστική χρήση σε διαχειριστική χρήση. "
   Στο άρθρο 1 § 6 του ΠΔ 299/2003 ορίζεται ότι πάγια περιουσιακά στοιχεία η αξία κτήσης εκάστου των οποίων είναι μέχρι 1200 ευρώ (600 για χρήσεις που άρχισαν πριν την 1.1.2005 ) δύνανται να αποσβένονται εξ ολοκλήρου, δηλαδή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), μέσα στη διαχειριστική χρήση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά.
   Στο άρθρο 1 § 1 του ίδιου ΠΔ ορίζεται ότι από διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2005 οι οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν είτε τον κατώτερο είτε τιον ανώτερο συντελεστή απόσβεσης είτε οποιονδήποτε άλλο ενδιάμεσο συντελεστή μεταξύ κατώτερου και ανώτερου και με την προυπόθεση ότι ο συντελεστής που επιλέγεται θα χρησιμοποιείται σταθερά μέχρι την πλήρη απόσβεση των πιο πάνω πάγιων στοιχείων.
  Με βάση τα ανωτέρω, μπορείτε να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα λύση για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Οι αποσβέσεις θα πρέπει να εμφανίζονται με εγγραφή στην μηνιαία κατάσταση του Δεκεμβρίου; Έχω εκτυπώσει και το Ιανουάριο. Τί θα ήτανε στο σωστότερο?

Προσθέστε τη δική σας απάντηση