Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογική αναμόρφωση - Φ.Π.Α. Περαίωσης - Υπόχρεοι

1. ΣΤΑ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΦΠΑ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ?
2. ΤΟ ΦΠΑ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2010 ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ2011 ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΑ?
3. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Η ΕΧΕΙ ΦΠΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ?

  • 6 Απαντήσεις

1. ΟΧΙ

2. ΝΑΙ

3. ΝΑΙ

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 17 § 9 ΤΟΥ Ν 3842/2010 ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ " Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ .........ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.....ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΕΥΣΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΡΘΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ."
   ΣΤΗΝ ΠΟΛ 1054/2011 ΑΡΘΡΟ 2 § ιη ( ΟΜΟΙΑ & ΣΤΙΣ ΠΟΛ 1080/2011 & 1113/2011) ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ " Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ : α)...γ)...δ)...β) ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ."
   ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΥΠΟΒΑΛΛΩΝ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ  ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ 3. ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛ 1135/2010 & 1094/2011 ΟΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ & ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ . ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΟΛ , ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΟ ΝΑΙ .

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 3 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑΙ.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 17 ΠΑΡ.9 ΤΟΥ Ν. 3842/2010 ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ "...ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΕΥΣΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΡΘΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ".
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ Ν. 3842, ΠΟΛ. 1135/2010 ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ "... ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΆ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑ ΑΡΧΗ, ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ".
ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛ 1094/2011, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ "....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΕΥΣΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΡΘΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ Ή ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΡΘΑ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΛΟΓΙΣΤΗ".
ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΩΣ ΑΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ (Π.Χ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ), ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ 'Η ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ.

Να προσθέσω στα παραπάνω ότι η υποχρεωτική υποβολή ορίζεται και
- με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1113/2011, για τα τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994)
- με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1054/2011, για τους υποκείμενους σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξίες, αστικές εταιρείες, συμμετοχικές, αφανείς εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν  επιχείρηση ή επάγγελμα) και
- με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1080/2011 για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση
Με τις αποφάσεις αυτές, η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης ορίζεται ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό κατά την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος των παραπάνω υπόχρεων. Επαληθεύεται, με άλλα λόγια, και από τις αποφάσεις αυτές ότι η υποβολή της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης είναι υποχρεωτική και για τις μηδενικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη νεότερη Εγκ. ΠΟΛ. 1235/24-11-2011 (Α 1 και 2), υποχρέωση υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης έχουν όλοι οι επιτηδευματίες και όλες οι εταιρίες που τηρούν βιβλία και στοιχεία ενώ είναι υποχρεωτική η υποβολή κατάστασης αναμόρφωσης και για τις μηδενικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση