Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1075/22-3-2001 Δυνατότητα υποκατάστασης του δελτίου κίνησης, με περίληψη της σύμβασης μεταφοράς προσώπων

ΥΠΟΙΚ 1019651/171/0015/ΠΟΛ.1075/22.3.2001

α) Στις περιπτώσεις έκδοσης δελτίων συμμετοχής και συγκεντρωτικής Α.Π.Υ.-παραστατικό εγγραφής εσόδων στα βιβλία αποτελούν οι Α.Π.Υ.

β) Δυνατότητα υποκατάστασης του δελτίου κίνησης, με περίληψη της σύμβασης μεταφοράς προσώπων.

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα των ενδιαφερομένων επιτηδευματιών αναφορικά:

α) Με το είδος του φορολογικού στοιχείου βάσει του οποίου διενεργούνται οι εγγραφές εσόδων, στα βιβλία των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες (εκδρομές κ.λπ.) σε άτομα που έχουν προμηθευτεί δελτία συμμετοχής και

β) με τη δυνατότητα, στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων σταθερών δρομολογίων, να φέρεται επί του λεωφορείου συνοπτικό συμφωνητικό μεταφοράς, χωρίς οικονομικά στοιχεία, αντί του πλήρους που έχει συνταχθεί και αναγγέλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), τα τουριστικά γραφεία πρέπει να εκδίδουν, για κάθε παροχή υπηρεσιών προς το κοινό, θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

2. Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 α` του ιδίου ως άνω νομοθετήματος, οι εκμεταλλευτές τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να εκδίδουν τριπλότυπο δελτίο κίνησης σε κινητά φύλλα, πριν την εκκίνηση του λεωφορείου, για κάθε μεταφορά προσώπων για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων πλην των περιπτώσεων που παραδίδονται στους επιβάτες κατά την εκκίνηση θεωρημένες Α.Π.Υ. ή εκτελούνται σταθερά δρομολόγια βάσει συμφωνητικού (προσωπικό επιχειρήσεων, μαθητές κ.λπ.) εφόσον επί του λεωφορείου φέρεται θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συμφωνητικό μεταφοράς.

3. Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ. 2 επίσης του άρθρου 13α του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) ορίζεται ότι, στην περίπτωση που παρέχονται υπηρεσίες από τους εκμεταλλευτές τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων σε άτομα που έχουν προμηθευτεί δελτία συμμετοχής σε εκδρομή ή περιήγηση από τρίτους (τουρ - λίντερς, υπαλλήλους ξενοδοχείων κ.α. για λογαριασμό τουριστικού ή ταξιδιωτικού γραφείου, μπορεί να μην εκδίδονται από τον εκμεταλλευτή του γραφείου αυτού οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ., με την προϋπόθεση ότι εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το σύνολο των δελτίων συμμετοχής της κάθε εκδρομής, τα οποία διαφυλάσσονται ως φορολογικά στοιχεία.

4. Οπως έχει γίνει δεκτό με την ΠΟΛ. 1207/1995 εγκύκλιό μας, τα δελτία συμμετοχής σε εκδρομές επιτρέπεται να πωλούνται από τρίτους σε σχέση με τον οργανωτή της εκδρομής, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, για τις εκδρομές που αφορούν θα εκδοθούν δελτία κίνησης από τα οποία προκύπτει ο αριθμός των συμμετεχόντων στην εκδρομή και ως εκ τούτου καθίστανται δυνατές οι ελεγκτικές επαληθεύσεις.

5. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, τα δελτία συμμετοχής σε εκδρομές καθιερώθηκαν με σκοπό αφενός τη διευκόλυνση των εμπλεκομένων στις εν λόγω συναλλαγές προσώπων και αφετέρου για να καθίστανται δυνατές οι φοροελεγκτικές επαληθεύσεις.

Το φορολογικό στοιχείο βάσει του οποίου διενεργούνται οι εγγραφές εσόδων στα τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες (εκδρομές κ.λπ.) σε άτομα που έχουν προμηθευτεί δελτία συμμετοχής, είναι σε κάθε περίπτωση η απόδειξη παροχής υπηρεσιών (εν προκειμένω η συγκεντρωτική).

6. Αναφορικά με την υποκατάσταση του δελτίου κίνησης από συνοπτική σύμβαση στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων σταθερών δρομολογίων (μεταφορά προσωπικού επιχειρήσεων, μαθητών κ.λπ.), σας γνωρίζουμε ότι, μπορεί να υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για θεώρηση, συνοπτικό (του κύριου) συμφωνητικό μεταφοράς, το οποίο να περιέχει τουλάχιστον την ημερομηνία κατάρτισης του κυρίως συμφωνητικού, τον αριθμό του (εφόσον υπάρχει), τη διάρκεια ισχύος του, τα στοιχεία των συμβαλλομένων και το αντικείμενο της συμφωνίας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε οικονομικά στοιχεία. Το εν λόγω συνοπτικό συμφωνητικό θα φέρεται επί του λεωφορείου, στις ως άνω περιπτώσεις, αντί του δελτίου κίνησης, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, για το κυρίως συμφωνητικό (κύρια σύμβαση), θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. 1065606/7222/ΔΕ-Β/18-7-2000 όπως ερμηνεύτηκαν με την αριθμ. 1105028/9067/ΔΕ- Β/ΠΟΛ.1270/16-11-2000 εγκύκλιό μας (υποβολή κατάστασης συμφωνητικών ανά ημερολογιακό τρίμηνο, στην οποία περιέχονται, μεταξύ άλλων και τα οικονομικά στοιχεία κάθε συμφωνητικού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!