Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Παραγραφή συγκεκριμένων ποινικών πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016

Με το Ν. 4411/2016 (ΦΕΚ A 142 - 03.08.2016) και ειδικότερα με τα άρθρα 8 και 9 εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016:

α) των πταισμάτων και

β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Επίσης ποινές διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4411/2016 (03-08-2016), εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών.

Οι διατάξεις δεν εξαιρούν, άρα περιλαμβάνουν και τις ποινικές διατάξεις του Ν. 4174/2013 και Ν. 2523/1997 καθώς και του Ν.1882/1990, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι πρόκειται περί αξιόποινων πράξεων: α) πταισμάτων και β) πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.
 
Για την πλήρη ενημέρωση σας παραθέτουμε την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού για τα συγκεκριμένα άρθρα 8 και 9:

IΆρθρο Όγδοο (Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης)

Με το Άρθρο Όγδοο του νόμου εισάγεται ειδικός λόγος εξάλειψης του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις σχετικά χαμηλής απαξίας, δηλαδή πταίσματα και πλημμελήματα κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που συνδέεται με την παρέλευση από την τέλεσή τους ορισμένου χρονικού διαστήματος, καθώς και με τον όρο μη τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (Άρθρο Όγδοο παράγραφοι 1 και 2).

Άλλωστε, η βασική ρύθμιση συμπληρώνεται από την πρόβλεψη εξαιρέσεων που αφορούν εγκλήματα που φέρονται να στρέφονται έναντι σημαντικών συμφερόντων του Δημοσίου (δημόσια περιουσία, υπηρεσία, κλπ) ή έναντι ευάλωτων φορέων ιδιαίτερα προστατευόμενων αγαθών (λ.χ. ανήλικοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων κ.λπ.). Διατηρείται, άλλωστε, ως επαρκής αντεγκληματικός όρος πρόληψης νέων εγκλημάτων η απειλή (παρ. 2) ότι αν ο υπαίτιος αυτών υποπέσει μέσα σε διάστημα δύο ετών σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη για την οποία καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών θα συνεχιστεί κατ’ αυτού και η παυθείσα ποινική δίωξη χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί υπέρ του, οδηγώντας σε παραγραφή του αξιοποίνου, ο χρόνος μεταξύ της παύσης της δίωξης και της αμετάκλητης καταδίκης για τη νέα πράξη. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ως τρόπος διαχείρισης του σχετικού αριθμού υποθέσεων που εισάγονται στα ποινικά ακροατήρια και συνιστά βελτίωση ανάλογων διατάξεων που έχουν εισαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν (βλ. άρθρο 4 του ν. 4043/2012, άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 4198/2013). Τέλος, προβλέπεται ειδικά η διατήρηση των συναφών με τις πράξεις αυτές αστικών αξιώσεων και των διοικητικών κυρώσεων.

Άρθρο Ένατο (Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο)

Με το Άρθρο Ένατο εισάγεται ρύθμιση παραγραφής ποινών μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, ε- φόσον δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο (βλ. ανάλογες ρυθμίσεις νόμων 4043/2012 και 4198/2013). Η ρύθμιση αφορά χαμηλού ύψους ποινές που δεν έχουν εκτιθεί έως την έκδοσή του ή δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες επιδιώκοντας την απαλλαγή των διωκτικών αρχών από το έργο της εκτέλεσης ποινών χαμηλής απαξίας και την επικέντρωσή τους στις περιπτώσεις της βαρύτερης εγκληματικότητας. Άλλωστε, οι ευνοϊκές για τον καταδικασθέντα συνέπειες του νόμου επέρχονται υπό τον όρο ότι δεν θα τελέσει σε διάστημα δύο ετών νέα από δόλο αξιόποινη πράξη για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας, καθώς αν πραγματοποιηθεί το τελευταίο, τότε η νέα ποινή θα εκτιθεί αθροιστικά με την προηγούμενη. Σε κάθε περίπτωση, στην παράγραφο 3 της διάταξης καθιερώνεται πρόβλεψη εξαίρεσης για τις ποινές που επιβλήθηκαν σχετικά με εγκλήματα που στρέφονταν κατά της υπηρεσίας, της δημόσιας περιουσίας κ.α..

Διαβάστε αναλυτικά τα άρθρα 8 και 9 του Ν. 4411/2016 και ειδικά δείτε τις εξαιρέσεις των διατάξεων στις παρ. 5 του άρθρου 8 και 2 του άρθρου 9 του Ν. 4411/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!