Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΣΠΑ 2014-2020 Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν το Σύμφωνο του Άμστερνταμ για την αστική ανάπτυξη

31/5/2016

Στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε χθες (30 Μαΐου) στο Άμστερνταμ η άτυπη υπουργική συνάντηση για θέματα αστικής ανάπτυξης.Η Ολλανδική προεδρία δίνει ιδαίτερη βαρύτητα στο θέμα το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πάρει τον τίτλο "EU urban agenda" και η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών με την υποστήριξη της ΕΕ για τις πόλεις και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Παράλληλα η ΕΕ προωθεί projects αστικής καινοτομίας και μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ μελών προτάσεις για αστική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας, βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για ψηφιακή μετάβαση.Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 2014, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (54%) έμενε σε αστικές περιοχές, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 66% έως το 2050. Εκτιμάται ότι το 2050, περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν σε αστικά κέντρα. Αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ζέστη, έντονες βροχοπτώσεις, κλπ.), η επισιτιστική ασφάλεια και η φτώχεια, οι πόλεις έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

Το Σύμφωνο του ΆμστερνταμΟι υπουργοί της ΕΕ που συναντήθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα χθες (30 Μαΐου) ενέκριναν το Σύμφωνο του Άμστερνταμ, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την ΕΕ.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για θέματα αστικής ανάπτυξης, περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής συνοχής, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. 

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο με θέμα προτεραιότητας που επιλέγει το μέλος που ασκεί την Προεδρία. Το 2014 η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας.Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε το σύμφωνο του Άμστερνταμ (pact of Amsterdam). 

Συγκεκριμένα το σύμφωνο του Άμστερνταμ της ΕΕ έχει ως απώτερο σκοπό την ισόρροπη αστική ανάπτυξη εστιάζοντας σε 3 πυλώνες: "better regulation, better funding, better knowledge" (καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, καλύτερη χρηματοδότηση, καλύτερη γνώση). 

Η συνθήκη για την αστική ανάπτυξη περιλαμβάνει πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας, προτάσεις για βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση.Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ατζέντας προτείνονται σύμφωνα συνεργασίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και των Ευρωπαϊκών πόλεων στα οποία συμμετέχουν θεσμικοί φορείς από τα κράτη μέλη και επιλεγμένες πόλεις. Αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στον σύγχρονο αστικό ιστό. 

Η Ελλάδα συμμετέχει σε 2 αντίστοιχα σύμφωνα εταιρικής σχέσης τα οποία συντονίζει το Υπουργείο Οικονομίας. 

Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας με τη συμμετοχή του Δήμου Κερατσινίου και το δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων.

Χαρίτσης: Αναγνωρίζουμε τον ρόλο των πόλεωνΣτην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι η συνθήκη του Άμστερνταμ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η οποία αναπτύσσεται σε δύο άξονες: την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ανάπτυξη.

«Αναγνωρίζουμε το διακριτό ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση εκτός από τις μητροπόλεις και στις περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ιδίως τις νησιωτικές και τις ορεινές», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνηση που υποστηρίζει η συνθήκη του Άμστερνταμ μπορεί να αποδώσει καρπούς αλλά θα πρέπει εξασφαλιστεί ο σεβασμός στη διάκριση αρμοδιοτήτων και η διασφάλιση του ρόλου του κεντρικού κράτους ως συντονιστή.Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη της συνθήκης θα πρέπει να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου και πρέπει να διασφαλίζεται η ουσιαστικότερη και εντονότερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και στην υλοποίηση αποφάσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!