Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Δ.Ε.Δ. Θεσ/νίκης Απόφαση Ενδικοφανούς Προσφυγής 505/20-05-2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ 
ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ 
ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ, 
ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 
Ταχ. Δ/νση:Εγνατία 45 
Ταχ. Κώδικας:54630 Θεσσαλονίκη 
Τηλέφωνο: 
ΦΑΞ:2313333258 

Θεσσαλονίκη, 20/05/16 

Αριθμός απόφασης: 505

ΑΠΟΦΑΣΗ 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 

Έχοντας υπ' όψη: 

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170). 

β. Της παρ.3 του άρθρου 47 του Ν 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69). 

γ. Του άρθρου 59 του πδ 111/2014 (Α' 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών». 

δ. Της αριθ. Δ6Α1118225 ΕΞ 2013/24.07.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 1893) «Καθορισμός της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και απαραίτητων λεπτομερειών λειτουργίας αυτής». 

ε. Της αριθ. Δ6Α1198069 ΕΞ 2013/30.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 3367) «Μετονομασία και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων και της εσωτερικής διάρθρωσης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών». στ. Της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α. 1159205ΕΞ2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β3250/4-12-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθμ. Δ6Α 1058824ΕΞ2014/8-4-2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης, Επίλυσης Διαφορών και Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας». 

ζ. Της αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1006534ΕΞ2014 (ΦΕΚ Β'165/19-1-2015) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών «Ανακαθορισμός της καθ’ ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος». 

η. Της αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1052867ΕΞ2015/21-4-2015 (ΦΕΚ Β' 815/7-5-2015) Απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. Δ.Ε.Δ. Β1 1035074 ΕΞ2016/3-3-2016 (ΦΕΚ Β' 748/21-3-2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. 

θ. Της ΠΟΛ 1002/31.12.2013 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 55/16-1-2014). 

2. Την ΠΟΛ 1069/4-3-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. 

3. Τη με ημερομηνία κατάθεσης «.......» και με αριθμό πρωτοκόλλου «......» ενδικοφανή προσφυγή 1)της εταιρίας με την επωνυμία «.......... ΕΠΕ», ΑΦΜ «.......», που εδρεύει στο «.......» και εκπροσωπείται νόμιμα, και 2)του «........», ΑΦΜ «.......», κατοίκου «......», κατά των υπ.αρ. «......» και «.......» ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής-υπερημερίας του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. «.......», 

4. Το υπ.αρ. πρωτ. «......» υπόμνημα-απάντηση των ανωτέρω. 

5. Τις υπ.αρ. «......» και «........» ατομικές ειδοποιήσεις καταβολής υπερημερίας της Δ.Ο.Υ. «.......» 

6. Το από «.......» έγγραφο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και την υπ.αρ.πρωτ. «......» απάντηση της Διεύθυνσης Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών. 

7. Τ ις από «......» απόψεις της ανωτέρω φορολογικής αρχής. 

8. Την από «......» εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της Υπηρεσίας μας, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης. 

Η προσφεύγουσα με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή της (αντιρρήσεις) και το υπ.αρ.πρωτ. «..........» υπόμνημα-απάντηση που υπέβαλε στην Υπηρεσία μας, προσβάλλει τις υπ.αρ. «.........» και «.......» ατομικές ειδοποιήσεις καταβολής υπερημερίας συμπροσβάλλοντας και τις σχετικές ταμειακές βεβαιώσεις, καθώς και την επιβληθείσα κατάσχεση εις χείρας τρίτης, ισχυριζόμενη ότι πάσχουν για τους παρακάτω λόγους 

1) Ότι με την υπ.αρ. «........2003» κατάσχεση εις χείρας τρίτου της εταιρίας «......» η αρμόδια Δ.Ο.Υ. παρέλειψε παράνομα να εισπράξει το ποσό που υπερβαίνει τα «.......» ευρώ, καθώς και το ποσό των «......» ευρώ που επιδικάστηκαν με την υπ.αρ. «......» απόφαση του Εφετείου Δυτ. Μακεδονίας. 

2) Ότι υπάρχει ανυπαρξία κύριας οφειλής λόγω εγγυήσεων στην Τράπεζα και οι προσβαλλόμενης ταμειακές βεβαιώσεις έγιναν λανθασμένα και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέες, 

3) Ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα και έγινε λανθασμένη κατάπτωση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η προσφεύγουσα αιτείται την επανεξέταση των πράξεων και παραλείψεων της Διοίκησης στα πλαίσια της ενδικοφανούς προσφυγής. 

Επί της από «..........» και με αριθμό πρωτοκόλλου «........» ενδικοφανούς προσφυγής 

1)της εταιρίας με την επωνυμία «........... ΕΠΕ», ΑΦΜ «.........», που εδρεύει στο «...........» και εκπροσωπείται νόμιμα, και 

2)του «..............», ΑΦΜ «...........», κατοίκου «.........», η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα: 

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν 4174/2013 «Οι διατάξεις του Κώδικα ισχύουν για τα εξής δημόσια έσοδα: 

α. Φόρο Εισοδήματος 

β. Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 

γ. Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) 

δ. Φόρο Κληρονομιών , Δωρεών , Γονικών Παροχών , Προικών και Κερδών από Λαχεία 

ε. Φόρους , τέλη , εισφορές ή χρηματικές κυρώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα του Κώδικα........ 

στ. Χρηματικές κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τον Κώδικα. 

Επειδή η παρ. 1 του άρθρου 63 του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) ορίζει πως ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, οφείλει να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης. 

Η αίτηση υποβάλλεται στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη ή παρέλειψε την έκδοσή της και πρέπει να αναφέρει τους λόγους και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του. 

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης. 

Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου. 

Επειδή, στην παρ. 8 του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ορίζεται ότι «κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης, ο υπόχρεος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ... Προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια απευθείας κατά οποιασδήποτε πράξης που εξέδωσε η Φορολογική Διοίκηση είναι απαράδεκτη». 

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 73 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974) «η προ της ενάρξεως της εκτελέσεως ανακοπή του οφειλέτου ασκείται: 

α) κατά της εκδοθείσης ατομικής ειδοποιήσεως ...και γ)κατά του νομίμου τίτλου......». 

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 217 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας «Ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης και, ιδίως, κατά: 

α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου, 

β) της κατασχετήριας έκθεσης, 

γ) του προγράμματος πλειστηριασμού, 

δ) της έκθεσης πλειστηριασμού και 

ε) του πίνακα κατάταξης». 

Επειδή, η δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής αφορά σε πράξεις, εκ των οποίων απορρέουν διαφορές ουσίας που αναφύονται στο στάδιο προσδιορισμού των οικονομικών βαρών (π.χ. πράξη καταλογισμού φόρου ή προστίμου) (ΣτΕ 350/2011 , 835/2010, 3693/2008 , 3785/2006 , 577/2004) και όχι σε πράξεις που εκδίδονται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης, κατά των οποίων προβλέπεται η άσκηση ανακοπής προς επίλυση διαφορών αναφυόμενων στο στάδιο της είσπραξης των βαρών αυτών (πρβλ. ΣτΕ 2864/1996, 3354/1991). 

Επειδή, από τις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, συνάγεται σαφώς ότι σκοπός της θέσπισης της διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία ενός σταδίου προελέγχου για εκείνες τις υποθέσεις που πρόκειται να εισαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, κατά συνέπεια, στο πεδίο εφαρμογής της ενδικοφανούς προσφυγής υπάγονται οι πράξεις, οι οποίες με βάση το προϊσχύον καθεστώς προσβάλλονταν απευθείας στα δικαστήρια με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής (άρθρο 63 επ. Κ.Δ.Δ.). 

Επειδή, εξάλλου, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 217 και 221 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και 4 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, συνάγεται ότι η ατομική ειδοποίηση αποτελεί πράξη προ της ενάρξεως της αναγκαστικής εκτελέσεως, η οποία ακολουθεί τη νομότυπη ταμειακή βεβαίωση του χρέους του οφειλέτη του Δημοσίου. Το περιεχόμενό της είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι αποτελεί μία περαιτέρω γνωστοποίηση του χρέους και ταυτόχρονα μία προειδοποίηση προς τον φορολογούμενο για την έναρξη διοικητικής εκτέλεσης που επίκειται, σε περίπτωση που δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές του. Αποσκοπεί στο να γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη το χρέος και η αιτία του, ούτως ώστε αυτός να μπορεί να στραφεί με τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπει ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας (ανακοπή, αναστολή εκτελέσεως) κατά της πράξεως ταμειακής βεβαιώσεως, η οποία, σε περίπτωση προσβολής της ατομικής ειδοποιήσεως, θεωρείται ως συμπροσβαλλόμενη, ή να προβεί σε ρύθμιση του χρέους του (βλ. Σ.τ.Ε. 2999/2013, 1566/2012). 

Επειδή, στην εξεταζόμενη υπόθεση και σύμφωνα με την έκθεση απόψεων της ως άνω Δ.Ο.Υ., με την υπ.αρ. «......» απόφαση του Εφετείου Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εκδόθηκε επί έφεσης της προσφεύγουσας κατά της υπ.αρ. «......» απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς, και η οποία εκδίκασε την με αρ.κατ. «.......» ανακοπή που άσκησε η προσφεύγουσα κατά του, και με την παρούσα προσβαλλόμενου, από «......»2003 κατασχετηρίου εγγράφου της ως άνω Δ.Ο.Υ., κρίθηκε τελεσίδικα η νομιμότητα των επίδικων πράξεων ταμειακής βεβαίωσης, ενώ με την υπ.αρ. «.......» απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εκδόθηκε επί ασκηθείσης αίτησης αναψηλάφησης της προσφεύγουσας κατά της ως άνω απόφασης του Εφετείου, απορρίφθηκε η εν λόγω αίτηση αναψηλάφησης. 

Επειδή, εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι απαραδέκτως υποβάλλεται στην Υπηρεσία μας ενδικοφανής προσφυγή κατά των υπ.αρ. «.......» και «........» ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής υπερημερίας, επειδή η εκ τούτης αναφυόμενη διαφορά δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 63 του Ν 4174/2013, αλλά ανάγεται στο στάδιο της διοικητικής εκτέλεσης, οπότε κατά της πράξης αυτής είναι δυνατή μόνο η άσκηση ανακοπής σύμφωνα με τα άρθρα 217 επόμενα του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.) και 73 του Κ.Ε.Δ.Ε. 

Αποφασίζουμε

Την απόρριψη της υπό κρίση ενδικοφανούς προσφυγής. 

Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στην υπόχρεη. 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ 
ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ 

Σημείωση:Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της με υποχρέωση, επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, επίδοσης επικυρωμένου αντιγράφου αυτής στην Υπηρεσία μας εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την άσκησή της (άρθ. 126 ν. 2717/99).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!