Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αλεξιάδης Κίνητρα για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και σειρά άλλων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών όπως προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλία του στο 2ο συνέδριο ηλεκτρονικών πληρωμών.

Επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην σύλληψη της φοροδιαφυγής και στην πάταξη της παραοικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική αγορά.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπως εξήγησε ο Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
  • Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον Ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το υπουργείο είναι στο τελικό στάδιο θέσπισης μιας σειράς από μέτρα, όπως η έκπτωση φόρου εισοδήματος (για χτίσιμο του αφορολόγητου) με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, οι κληρώσεις και διάφορα άλλα.

Επίσης το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια σειρά από άλλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τις κύριες και θα ενισχύσουν την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν γίνει μόνο με τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες δεν θα δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ είναι έτοιμη διάταξη η οποία ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν την μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν) καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης επισήμανε ακόμη ότι η διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο σημείο αυτό ο Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε όλους τους φορείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τράπεζες να συμβάλλουν στην προσπάθεια του υπουργείου για επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως είπε η επιτυχία της όλης προσπάθειας, απαιτεί την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνίας. Για παράδειγμα, ανέφερε τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις Τράπεζες σε ό,τι αφορά:

  •  την μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες
  • την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • την διευκόλυνση προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (πχ POS) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αυτά είπε θεωρούνται απαραίτητα, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για καθολική υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά. Και "τα όποια βραχυχρόνια κόστη δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την όλη προσπάθεια, καθώς τα μακροχρόνια οφέλη αναμένεται να είναι τεράστια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας" πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τρύφων Αλεξιάδης για την συμβολή του πλαστικού χρήματος στην οικονομία. Όπως είπε, αναφερόμενος σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκαν (σε ετήσια βάση) το Β' εξάμηνο του 2015, γεγονός που συντέλεσε σημαντικά στη συρρίκνωση της παραοικονομίας, την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό και η συνακόλουθη αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του Β' εξαμήνου του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση +0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!