Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΕΒ: Βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας παραμένοντας όμως σε μια εύθραυστη ισορροπία

Η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, παραμένοντας όμως σε μια εύθραυστη ισορροπία αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδόθηκε σήμερα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ, οι οποίες κάνουν λόγο για λιγότερο έντονη ύφεση (0% το 2015 και -0,7% το 2016) σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Προκειμένου να απομακρυνθεί πλήρως ο κίνδυνος μιας νέας διατάραξης της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, είναι αναγκαία η ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Η τάση σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, που διαμορφώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του 2016, με το επιχειρηματικό κλίμα να παρουσιάζει βελτίωση, παραμένοντας όμως σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Την ίδια ώρα, διάφορες προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα αυτή, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αφού δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί τα θέματα του ασφαλιστικού και των «κόκκινων δανείων». Αυτό εντείνει την ανησυχία στην αγορά, όπως εκφράζεται εν μέρει με την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των λιανικών πωλήσεων. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ρευστότητας και η χαμηλή ζήτηση, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μισθωτή απασχόληση το 2015 αυξήθηκε κατά 99.700 άτομα, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη από το 2001. Είναι επίσης η τρίτη συνεχής καθαρή αύξηση απασχόλησης μετά τα 6 χρόνια πτώσης (2006-2012). Στον τομέα του τουρισμού, παρά τη μείωση των αφίξεων (-4%), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν σημαντική άνοδο (+16%). Συνολικά στο 11μηνο του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι εξαγωγές το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,2 % ενώ η ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν θετική τον Δεκέμβριο του 2015 (+411 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά μετά από την επιβολή των capital controls, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση (+1.452 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά έπειτα από 12 μήνες συνεχόμενης εκροής. Ωστόσο, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίστωση αγροτικών επιδοτήσεων (1,3 δισ. ευρώ) και την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο (-4,5%) και στο 11μηνο (-1,7%) ενώ υποχώρηση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2015 (-37,9%), αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των πρώτων μηνών του έτους που σημειώθηκε κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Συνολικά στο δεκάμηνο η μεταβολή είναι αρνητική κατά -6,4%.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!