Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΦΕΕΑ : Καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2015 

Αρ.πρωτ.1376 

Προς  το Πρόεδρο και τα μέλη  Της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων 

ΘΕΜΑ: Καταχώρηση στο  Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης.  

κ. Πρόεδρε,     

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α. 79752/30.12.14, ορίζονται τα ελάχιστα στοιχεία τα οποία πρέπει να καταχωρούνται ετησίως στο Γ.Ε.ΜΗ. 

Συγκεκριμένα, οι πράξεις και τα στοιχεία που καταχωρούνται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφορούν την εγγραφή και κάθε περαιτέρω δημοσίευση  στο Γ.Ε.ΜΗ. των υπόχρεων νομικών και φυσικών προσώπων έχουν ήδη οριστεί με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπ' αρίθμ. Κ1-884 οικ./19.4.2012. 

Επιπλέον των παραπάνω ορίζεται ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στοιχείο στο Γ.Ε.ΜΗ. για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών.  

Συνεπώς η υποχρέωση αυτή αφορά τις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., ενώ δεν αφορά τις Ανώνυμες Εταιρίες, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. 

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η καταχώριση του στοιχείου αυτού γίνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι από την κατάληκτική ημερονια υποβολής φορολογικών δηλώσεων (31/8/2015), με ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπόχρεο, με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της 79752/30.12.2014. Αποτέλεσμα αυτού είναι  ότι η κάθε  επιχείρηση που υπέβαλε δήλωση έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης του διμήνου. 

κ. Πρόεδρε,     

Οι συνάδελφοί μας έχουν υπερβεί προ πολλού τα όριά τους. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένο ότι η σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων καθώς και η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων και η υποβολή ετήσιων πινάκων προσωπικού στο Υπουργείο εργασίας, αποτελούν τον πρωταρχικό μας στόχο, δεν υπάρχει η δυνατότητα χρόνου να ασχοληθούμε με την εν λόγω υποχρέωση  και να προβούμε στην υποβολή του αποδεικτικού προς το Γ.Ε.ΜΗ.  

Προτείνουμε προς την Διοίκηση της Κ.Ε.Ε.: 

α. Το Γ.Ε.ΜΗ. να αναζητεί  και να αντλεί αυτόματα τα αποδεικτικά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών. ή εφόσον αυτό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι εφικτό εναλλακτικά:  

β) Η Υποβολή των εν λόγω αποδεικτικών, να γίνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.  

κ. Πρόεδρε,     

Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε το σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο της εν λόγω απόφασης, η δουλειά μας άλλωστε είναι να υλοποιούμε ορθά τους νόμους και τις εκάστοτε διατάξεις.  

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εισπράττετε τα τέλη όπως όλα αυτά τα χρόνια τα επιμελητήρια, και να αντλείτε τις πληροφορίες που θέλετε μέσω του taxis.      

Μη ταλαιπωρείτε ένα ολόκληρο κλάδο των Λογιστών / Φοροτεχνικών για μια εργασία που εύκολα μπορεί να βρεθεί  από αλλού, με απώτερο  σκοπό την είσπραξη των τελών.      

Έχετε την ευκαιρία και πρέπει να προσφέρετε μια υπηρεσία στα μέλη σας, απαλλάσσοντάς τους όμως από το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δικαιολογητικών, κάνοντας δεκτή την πρότασή μας συνεργαζόμενοι  προς τούτο με το Υπουργείο Ανάπτυξης.                             

Με  εκτίμηση                                

Για το Δ.Σ.   

Ο Πρόεδρος    
Δημήτρης Τσαμόπουλος 
Ο Γεν. Γραμματέας 
Γιώργος Χριστόπουλος 

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!