Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τρ. Αλεξιάδης : Την εφαρμογή ενός συνολικού φόρου περιουσίας, που θα περιλαμβάνει και ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό

Πρόταση για την εφαρμογή ενός συνολικού φόρου περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, που θα περιλαμβάνει εκτός από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων στο εσωτερικό και ακίνητα που τυχόν έχουν στο εξωτερικό, όπως και τις καταθέσεις τους στις ξένες τράπεζες, ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο αναπληρωτής υπουργός μιλά για την ανάγκη ενός κοινωνικού διαλόγου που πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων για τη διαμόρφωση του πλαισίου ενός νέου φόρου περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ για το 2016 και αναφέρει ότι το επιτελείο του έχει ετοιμάσει προτάσεις για τη μορφή του νέου φόρου και τι πρέπει αυτός να περιλαμβάνει.

«Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή, σε καμία περίπτωση, γιατί πρέπει στον ΕΝΦΙΑ ή στον φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως κι αν τον ονομάσουμε, να υπάγεται το διαμέρισμα εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, το οποίο έχουν δύο συνταξιούχοι και να πληρώνουν έστω και 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ και να μην πληρώνει 1 ευρώ φόρο ακίνητης περιουσίας ή ΕΝΦΙΑ -πείτε το όπως θέλετε- για το εξοχικό που έχει κάποιος στις Άλπεις, το σπίτι που έχει κάποιος στο Λονδίνο ή στη Γαλλική Ριβιέρα, επειδή υπάρχουν Έλληνες που έχουν τέτοια ακίνητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες στην Ελβετία, στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού (σε καταθέσεις, σε γερμανικά και άλλα ξένα ομόλογα) θα υπάγονται στον νέο φόρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν (ο ιδιοκτήτης) είναι φορολογούμενος στην Ελλάδα και πληρώνει γι’ αυτό το ακίνητο τον φόρο περιουσίας με έναν συντελεστή εκεί, τότε αν ο συντελεστής που ισχύει εδώ είναι μεγαλύτερος, όπως συμβαίνει στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο Τρύφων Αλεξιάδης εξηγεί το σκεπτικό της πρότασης με βάση το οποίο θα πρέπει, στον νέο φόρο, να περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού: «Πάρτε δύο Έλληνες πολίτες: Ο ένας το 2000, με 5.000.000 ευρώ που είχε έκανε οικοδομικές επιχειρήσεις, πλήρωσε λεφτά σε φόρο εισοδήματος, σε ΙΚΑ, σε Πολεοδομία, έδωσε δουλειά σε κόσμο, κίνησε την αγορά, πλήρωσε φόρο μεταβίβασης κ.λπ., αργότερα πλήρωσε ΦΠΑ κι ένα σωρό φόρο περιουσίας, ΕΝΦΙΑ. Κι ο άλλος, ο συμπολίτης του έβγαλε 5.000.000 ευρώ στο εξωτερικό το 2005 κι αγόρασε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου... Και ο ένας τιμωρείται με το να πληρώνει φόρο περιουσίας υπερβολικό, αν κι έχει κλειστά διαμερίσματα κι απούλητα, ενώ ο άλλος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ, έστω συμβολικά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε: «Δεν πρέπει να σκεφτούμε να μπουν στον φόρο περιουσίας περιουσιακά στοιχεία που έχουνε οι Έλληνες στο εξωτερικό;».

Και προσθέτει ότι: «Και όχι μόνο ακίνητα. Βεβαίως. Διότι πρέπει να δώσουμε και κίνητρο -αντικίνητρο μάλλον- επιστροφής των χρημάτων στην Ελλάδα. Έχεις κύριε χρήματα στο εξωτερικό, θα επιβαρυνθείς με έναν φόρο περιουσίας επί αυτών. Το να έχεις χρήματα στο εσωτερικό δεν πληρώνεις τίποτα επ’ αυτών. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα να γυρίσουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες και χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση και να γυρίσουν και σε ελληνικά ομόλογα χωρίς καμία επιβάρυνση. Αλλά αν κάποιος επιμένει να έχει χρήματα στο εξωτερικό ή επενδύσεις στο εξωτερικό, πρέπει να πληρώσει τα ανάλογα στην Ελλάδα».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!