Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ : Αύξηση 1,6% σημείωσε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος

Αύξηση 1,6% σημείωσε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μετέβαλαν επί τα βελτίω την αρχική εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Η βελτίωση αυτή στον ρυθμό της ανάπτυξης οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη χρησιμοποίηση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ιουνίου Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Παράλληλα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία για τους τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι της αύξησης 0,8% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση. Σε μέσα επίπεδα το α΄ εξάμηνο εφέτος, το ΑΕΠ παρουσιάζει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει (σε ετήσια βάση) ότι:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,5% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,3%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,3%.

Μείωση 1,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγανών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,6%).

Μείωση 3,5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,1%).

Σε τριμηνιαία βάση, προέκυψαν οι εξής μεταβολές:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,1%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,6 %. Αύξηση 0,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,2%). Μείωση 4,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 7,6%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,7 % σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο εφέτος, έναντι της αύξησης 1,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!