Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΒΕΘ: Αίτημα σε Ευκλ. Τσακαλώτο για άρση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

Θεσσαλονίκη 04-08-2015 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΒΕΘ: Αίτημα σε Ευκλ. Τσακαλώτο για άρση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων 

Την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Μάρδα. Είναι η τρίτη επιστολή προς τον επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ όπου θίγονται προβλήματα και προτείνονται λύσεις για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών.  

Στο τρίτο έγγραφό του, το ΕΒΕΘ επισημαίνει -εκ νέου- την άμεση ανάγκη να αρθούν τάχιστα και στο μέτρο του δυνατού οι έλεγχοι κινήσεως κεφαλαίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, ώστε να αποκτήσουν η αγορά και η παραγωγή τον απαραίτητο ρυθμό τους. «Η εκτίμηση αυτή υποστηρίζεται από τις πολλαπλές δυσχέρειες που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί, έτσι ώστε να επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων για την έγκριση πληρωμών προς προμηθευτές του εξωτερικού», σημειώνει το ΕΒΕΘ και προσθέτει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν επωμισθεί ένα δύσκολο καθήκον, να αποφαίνονται για την προτεραιότητα με την οποία θα εγκρίνονται οι σχετικές πληρωμές προς προμηθευτές του εξωτερικού και μέχρι το όριο που επιβάλλουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όμως γίνεται εμφανές ότι η έλλειψη διαμόρφωσης συγκεκριμένων κριτηρίων οδηγεί στη λήψη αποφάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά έναν τρόπο εντελώς διακριτικό, που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών. 

Είναι πράγματι δύσκολο κάτω από αυτές τις συνθήκες να αποτιμήσει κάθε πιστωτικό ίδρυμα δείκτες προτεραιότητας ανά κλάδο ή ανά προϊόν και ανά επιχείρηση και να προχωρήσει στις ανάλογες αποφάσεις. Επιπλέον δεν έχει γίνει γνωστό εάν τηρείται και με ποιο τρόπο κάποιο πρωτόκολλο, στο οποίο καταχωρίζονται τα σχετικά αιτήματα των εισαγωγέων. 

Όλα αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην αγορά προκαλούν διαμαρτυρίες εκ μέρους των εισαγωγέων για τη μη ορθή αντιμετώπιση του θέματος, ενώ -δυστυχώς- δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι θα αρχίσουν να εκφράζονται και υπόνοιες για άλλου είδους διαμεσολαβήσεις, που έχουν τον χαρακτήρα πρακτικών διαφθοράς».  

Για τους λόγους αυτούς, τονίζει στην επιστολή του το ΕΒΕΘ, «επείγει να εξευρεθεί τάχιστα η λύση άρσης των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων και μέχρις ότου γίνει αυτό, επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, με τον οποίο να γίνεται ευρύτερα γνωστός ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την κατανομή των σχετικών πιστώσεων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!