Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αλεξιάδης: Έκκληση στους πολίτες να καταγγέλουν τη διαφθορά - Ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ με δίκαιη αναλογία - Η φορολογία των αγροτών εξετάζεται με προσοχή

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με στόχο να γίνει ελαφρύτερος για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μικροϊδιοκτήτες, χωρίς να μεταβληθεί ο στόχος των εσόδων 2,65 δισ. ευρώ, προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αξιοποίηση των πιστωτικών καρτών για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ είπε ότι θα προωθηθεί και η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε πρώτη φάση ξεκινώντας από τουριστικά νησιά. Ακόμη, απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές. "Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο" δήλωσε και πρόσθεσε ότι "για τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που το συζητάμε σήμερα και αύριο με τους θεσμούς".

Φορολόγηση αγροτών - να μην χτυπηθεί η πρωτογενής παραγωγή

Ο Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της φορολογίας των αγροτών είπε ότι πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπήσουν την πρωτογενή παραγωγή. Όπως είπε είναι κάτι που συζητείται, πάντως, με τα κλιμάκια των θεσμών αλλά διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σε ερώτηση σχετική με το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό των φόρων μέχρι το τέλος του έτους είπε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις είπε ότι μελετάται η διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών φόρων με το δημόσιο.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα. Δίνοντας μια εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά είπε ότι από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.

Άμεσα μέτρα για ελέγχους - Ενίσχυση προσωπικού

- θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.

- Θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε άλλα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες υπηρεσίες

- θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο

- Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

- Θα γίνει αγορά 4 φορτηγών με X-ray προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους. Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα, κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό. Ανέφερε ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ εμείς διαθέτουμε 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια

Παράλληλα οΤρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι:

- θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών σε τομείς οπως τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Ποσό 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το ΥΠΟΙΚ σήμερα σε ενοίκια.

- Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των διατάξεων για το λαθρεμπόριο καπνού. Το ίδιο και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να καταγγείλουν στο υπουργείο Οικονομικών φαινόμενα διαφθοράς. Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αδήλωτες φορολογικές ταμειακές μηχανές."Θα κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο. Όσοι κάνουν αυτό το σπορ εξασφάλισαν μόνιμη καταγραφή στη λίστα φοροφυγάδων και μόνιμους ελέγχους", διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές. Μάλιστα εξ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

Σε ερώτηση σχετική με την υπόθεση Βαρουφάκη είπε ότι: "δεν έχω να σχολιάσω τίποτε". Σε ότι αφορά την διενέργεια ΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι: "Σωστά και πρέπει να γίνει ΕΔΕ, αλλά νομίζω ότι η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι σαφής".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!