Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Δ12Β 1044387 ΕΞ 30-3-2015 Διενέργεια αποσβέσεων επί της αξίας κτήσης των επιβατηγών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων, καθώς και επί της αξίας της άδειας κυκλοφορίας αυτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α- ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
ΤΜΗΜΑ Β': ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 
ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ 
Πληροφορίες: Ε. Πλάνη 
Τηλέφωνο: 2 10 - 33.75.312 
ΦΑΞ: 210 - 33.75.001 

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015 

Αριθ. Πρωτ.: Δ12Β 1044387 ΕΞ2015 

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. 

ΘΕΜΑ: Διενέργεια αποσβέσεων επί της αξίας κτήσης των επιβατηγών δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων, καθώς και επί της αξίας της άδειας κυκλοφορίας αυτών. 

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, το κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου και του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης και ανακατασκευής, αποκατάστασης του περιβάλλοντος αποσβένονται, σύμφωνα με τους συντελεστές που περιλαμβάνονται στον πίνακα της παραγράφου 4 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον ως άνω πίνακα, τα μέσα μεταφοράς ατόμων αποσβένονται με συντελεστή 16% ενώ τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα καθώς και τα έξοδα πολυετούς απόσβεσης αποσβένονται με συντελεστή 10%. Ειδικά για τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα, ο συντελεστής απόσβεσης ισχύει εφόσον δεν προκύπτει συμβατικά από την αρχική συμφωνία διαφορετική των δέκα (10) ετών οικονομική διάρκεια ζωής, οπότε και ο συντελεστής διαμορφώνεται ως το πηλίκο «1 διά έτη διάρκειας ζωής δικαιώματος». 

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι εδαφικές εκτάσεις, έργα τέχνης, αντίκες, κοσμήματα και άλλα πάγια στοιχεία ενεργητικού επιχειρήσεων που δεν υπόκεινται σε φθορά και αχρήστευση λόγω παλαιότητας, δεν υπόκεινται σε φορολογική απόσβεση. 

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις του ν.4070/2012, με τον οποίο ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, καθορίζεται, μεταξύ άλλων, και ο χρόνος απόσυρσης από την κυκλοφορία των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ανάλογα με τον κυβισμό της μηχανής τους, την ενιαία διοικητική μονάδα της έδρας τους και τον τύπο τους. 

4. Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο ν.4070/2012 δεν ρυθμίζει ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια φορολογικών αποσβέσεων, προκύπτει ότι, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων θα αποσβένουν την αξία κτήσης των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (οχήματα) με το συντελεστή απόσβεσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, ήτοι 16% ετησίως, παρά το γεγονός ότι από το ν.4070/2012 είναι δυνατόν να προβλέπεται διαφορετικός χρόνος απόσυρσης και κατ’ επέκταση οικονομική διάρκεια ζωής για τα αυτοκίνητα αυτά. Η απόσβεση διενεργείται επί του κόστους κτήσης των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, περιλαμβανομένου και του κόστους βελτίωσης και ανανέωσης αυτών. 

Επισημαίνεται ότι στο κόστος κτήσης των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων δεν περιλαμβάνεται η αξία της άδειας κυκλοφορίας των Ε.Δ.Χ., ανεξάρτητα αν αυτή μεταβιβάστηκε από κοινού με το ίδιο το αυτοκίνητο ή χωριστά, δεδομένου ότι οι άδειες κυκλοφορίας των Ε.Δ.Χ., σε αντίθεση με τα ίδια τα οχήματα, έχουν απεριόριστη διάρκεια ισχύος και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε φθορά ή αχρήστευση. Επομένως, δεν νοείται η διενέργεια αποσβέσεων επί της αξίας κτήσης των αδειών κυκλοφορίας των Ε.Δ.Χ. 

Ακριβές Αντίγραφο 
Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς 
Τμήματος Διοίκησης 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!