Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Βαρουφάκης : Η συμφωνία θα είναι μια και καλή

«Η συμφωνία θα είναι μια και καλή... αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση...θα έχει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον ραδιοσταθμό Βήμα.

Σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα και καθημερινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρατίθενται αναλυτικά  τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ, στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. 

Από το Γραφείο Τύπου     

-Ερώτηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, πόσο κοντά είμαστε σε συμφωνία και αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία 

Έχουμε μια πολυδιάστατη διαπραγμάτευση. Εξελίσσεται στο ανώτατο επίπεδο, στο Brussels Group, στους G7, στα τηλέφωνα και σε κάποια άλλα φόρα αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ευρωπαϊκών και μη κρατών μελών. Έχουμε μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση που παράγει υλικό κάθε μέρα. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται. Όσον αφορά αυτά τα οποία χρειάζεται για να κλείσει η συγκεκριμένη αναθεώρηση- το final review- είμαστε κοντά, αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολικότερη συμφωνία.    

Έχουμε μια επέκταση της δανειακής συμφωνίας- που πετύχαμε στις 20 Φεβρουαρίου- που λήγει στις 30 Ιουνίου. Από τη στιγμή που αυτή είναι η ημερομηνία λήξης της επέκτασης, καταλαβαίνετε ότι είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε πρέπει να υπάρχει μια νέα συμφωνία.   

Ό,τι έχετε πληροφορηθεί για το Euroworking Group είναι από διαρροές, αυτού του είδους που τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης. Γι αυτό θα παρακαλούσα όλους να είναι πάρα πολύ σκεπτικιστές όταν ακούν τέτοιους είδους διαρροές, ακόμη και όταν είναι από άτομα τα οποία συμμετείχαν εκεί. Δυστυχώς για την Ευρώπη δεν υπάρχουν πρακτικά, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Το EWG δεν βγάζει ποτέ επίσημη ανακοίνωση, αλλά report που κατατίθεται στο  Eurogroup, στο οποίο δεν υπάρχουν πρακτικά. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στην κορύφωσή της δημιουργείται πολύς θόρυβος, ιδίως από την άλλη μεριά που θέλει να αποσπάσει από τη δική μας τη μεριά όσο γίνεται περισσότερα την τελευταία στιγμή. Οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να υπάρχει νηφαλιότητα. 

Αν δείτε τον κατάλογο αυτών των οποίων συζητούνται, θα δείτε ότι στα περισσότερα έχει επέλθει συμφωνία. Και σε αυτά που δεν έχει επέλθει συμφωνία, θεωρώ ότι η διαφωνία των θεσμών είναι προσχηματική. Για παράδειγμα στον ΦΠΑ, όπου έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις, δεν έχουμε συμφωνήσει. Έχει επέλθει, όμως, μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία ως προς το μοντέλο που χρησιμοποιούμε για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν εμείς προτείνουμε ένα συγκεκριμένο καθεστώς ΦΠΑ και συγκεκριμένους συντελεστές, πρέπει να συμφωνούμε με την αντίθετη πλευρά τι θα αποδώσει, ποιες είναι οι προβλέψεις μας όσον αφορά το τζίρο του κράτους. Επιτέλους από χθες μιλάμε με το ίδιο μοντέλο, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες προβλέψεις όσον αφορά τις εισπράξεις που θα έχει το Δημόσιο. 

Αρχικά είχαμε καταθέσει μια πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν 3% προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν αυτή την πρόταση με μία που δεν μπορεί να συζητηθεί καν, 13% και 23%. Θεωρώ ότι αυτή η τακτική από την άλλη πλευρά δεν αφορά τόσο πολύ τον ΦΠΑ, αλλά το κατά πόσο είναι έτοιμη για μια συμφωνία. Η τελική μας πρόταση έχει τρεις συντελεστές- δεν θα πω συγκεκριμένα νούμερα. Δυστυχώς, η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, να ενημερώνει τον Τύπο και τους πολίτες για τις προτάσεις που κάνει, διαστρεβλώνονται από τον Τύπο, παρουσιάζονται ως εξαγγελίες και αποφάσεις και μετά όταν η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αλλάζουν αυτοί οι αριθμοί, αμέσως αρχίζουν οι τίτλοι ότι «ο Υπουργός Οικονομικών διαψεύδει». Ο ελληνικός Τύπος, αντί να σέβεται το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και προσπαθεί να κάνει το παν μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών της για να πληροφορεί τους Έλληνες πολίτες, κάνει το ακριβώς αντίθετο.   

-Ερώτηση για το εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση θα ανέβει από το 13% στο 23% 

Όχι, σε καμία περίπτωση. Η δική μας πρόταση, μάλιστα, ήταν να κατέβει. Η τελευταία πρόταση που έχουμε καταθέσει μιλά για μείωση -δεν θα σας πω  νούμερα και συντελεστές- αλλά, σύμφωνα με το κοινό πλέον μοντέλο με το οποίο μιλάμε, θα απέδιδε επιπλέον 900 εκατ. είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό δεν το δέχονται. 

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, απαντώ με μία λέξη: «λιτότητα», όπως έγραψα και σε ένα άρθρο πριν από μερικές μέρες. Ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια οικονομία που έχει καταστραφεί από την υπερβολική λιτότητα, από τη μεγαλύτερη λιτότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας σε καιρό ειρήνης.     

Αν συμφωνήσουν στην δική μας πρόταση για τον ΦΠΑ θα έχουμε 900 εκατ. αύξηση των εισπράξεων.   

-Ερώτηση για το εάν θα μπει φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές 

Η πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και αμέσως η αντίδρασή μου ήταν καταιγιστικά αρνητική. Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, είναι απαράδεκτο να συζητάμε φόρο στις συναλλαγές, ιδίως όσον αφορά τράπεζες, εμβάσματα, web banking κτλ. Αυτό μεταφέρθηκε ως φόρος στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Η δική μας πλευρά στο Brussels Group αντιτάχθηκε με σθένος σε αυτή την πρόταση και τελικά αποσύρθηκε από την άλλη πλευρά και συγκεκριμένα από την ΕΚΤ. Αποσύρθηκαν όλες οι προτάσεις για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών. Ο λόγος που αποσύρθηκαν  είναι η σθεναρή αντίσταση του Υπουργείου Οικονομικών.   

-Ερώτηση για το συνολικό ύψος των νέων μέτρων 

Οι θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα». Για παράδειγμα όταν συζητάμε ένα μέτρο που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή θα φέρει κάποιες σημαντικές εισπράξεις από περαίωση ή από τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται το «μαύρο» χρήμα στο εξωτερικό, έστω ότι συμφωνούμε ότι θα εισπράξουμε 1 δισ., αυτό δεν το υπολογίζουν. Λένε ότι «είναι διοικητικό μέτρο, εμείς θέλουμε μόνιμα μέτρα». Η απάντηση που δίνουμε είναι η εξής: Θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά -επειδή έχουμε μια διαπραγμάτευση που φτάνει σχεδόν το εξάμηνο, αποπληρωμές στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ που δημιουργούν ανασφάλεια στην αγορά- που θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα διοικητικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί από πλευράς εσόδων. Για το 2016-2017 – αν υπάρξει συμφωνία, που είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει - η ανάπτυξη της οικονομίας από μόνη της θα φέρει νέα έσοδα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που οι θεσμοί δεν το δέχονται.  Θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το δεχτούμε. Η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση, δεν χρειάζεται άλλη. Δεν νομίζω ότι βοηθάει να έχουμε περισσότερη ύφεση. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί εμμένουν σε μέτρα λιτότητας που  είναι καταστροφικά και για τα δημόσια έσοδα και για τον ιδιωτικό τομέα.   

-Ερώτηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ,  αν και ποιες κατηγορίες θα ωφεληθούν, για  το σύνολο των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση για το 2015 και για το εάν θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ 

Είναι αλήθεια ότι, αν μειωθούν οι αντικειμενικές, προφανώς, κάποιοι θα ωφεληθούν όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ. 

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός, απαράδεκτος φόρος. Δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ένας άνεργος φόρο ακίνητης περιουσίας για ένα δυάρι. 

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη (αν θα τον διατηρήσουμε). Είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα για να μην υπάρξουν νέες αδικίες. Αυτό πασχίζουμε να πετύχουμε. 

Με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε στο Υπουργείο θα είναι να δούμε τι ισοδύναμα μέτρα μπορούν να υπάρξουν, τα οποία είναι αναδιανεμητικά ώστε να ανατραπεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ.       

-Ερώτηση για το εάν είναι υφεσιακό μέτρο τα 900 εκατ. από το ΦΠΑ 

Όχι, δεν είναι. Ο τρόπος με τον οποίο το σχεδιάζουμε είναι βαθιά αναδιανεμητικός. Αν δει κανείς την κατανομή των εισοδημάτων στην Ελλάδα και πώς επιβαρύνει τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, θα δει ότι οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις ελαφρύνονται σημαντικά, ενώ οι υψηλότερες είναι αυτές οι οποίες επιβαρύνονται. 

Η πρότασή μας μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση, αυξάνει τα ξενοδοχεία – το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε- αλλά το φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, δεν είναι υπερβολικά πολύ.   

-Ερώτηση για το ένα θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όσοι έχουν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα 

Δεν είναι στις σκέψεις μας. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσα ότι ξεκινάμε έναν διάλογο, μια πραγματική διαβούλευση, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο να εισπράξουμε προτάσεις για το πώς θα γίνει αποτελεσματικότερη και δικαιότερη η φορολόγηση των αυτοκινήτων.  Ξέρω πως είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν βάζει σε διαβούλευση αυτά που έχει ήδη αποφασίσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι όταν βάζουμε μια διαβούλευση είναι γιατί θέλουμε να μάθουμε και να ακούσουμε πριν αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας. Δεν έχουμε καμία σκέψη που να είναι προαποφασισμένη. Θέλουμε να είμαστε φιλικοί στο περιβάλλον, να είμαστε δίκαιοι, κάποιος να πληρώνει ανάλογα  την πραγματική αξία του αυτοκινήτου ου του και όχι με βάση τα κυβικά εκατοστά.   

-Ερώτηση για το πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκεται και εάν «θα υπάρξει μία συμφωνία τώρα μία το Σεπτέμβριο ή μια και καλή» 

Μια και καλή. Αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να σύρουμε τον ελληνικό λαό και τους εαυτούς μας σε μια διαπραγμάτευση που δεν έχει λόγο να κρατάει τόσο καιρό.   

-Ερώτηση για το εάν η συμφωνία θα έχει μέσα εργασιακά και ασφαλιστικό 

Προφανώς, και βεβαίως το χρέος, γιατί καμία συμφωνία δεν μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη ξανά εάν δεν σταματήσει αυτή η παραπομπή στις καλένδες του προβλήματος χρέους.   

-Ερώτηση για το εάν έχει επιλεγεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και εάν θα είναι η Έλενα Παναρίτη 

Έχει επιλεγεί. Θα προβούμε σε επίσημη ανακοίνωση κάποια στιγμή σήμερα.   

-Ερώτηση για το εάν έχει ξεκινήσει τη συγγραφή νέου βιβλίου 

Βιβλία γράφω από τα 23 μου. Αυτή τη στιγμή δεν γράφω βιβλίο, δεν υπάρχει χρόνος να γράψω ούτε email. Όλοι μαζεύουμε το υλικό της ζωής μας και κάποια στιγμή κάτι θα το κάνουμε.    

-Ερώτηση για το εάν σκέφτηκε αυτούς τους τέσσερις μήνες ότι «έμπλεξε» και έχει την ανάγκη να πάει στο Όστιν 

Όχι, αυτό το σκεφτόμουν μέχρι την 25 Ιανουαρίου. Από το Νοέμβριο που αποφασίσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα «κατέβω» μέχρι την 25η Ιανουαρίου κάθε μέρα έλεγα «τι είναι αυτό που πάω να κάνω». Από εκείνη όμως την ημέρα και μετά δεν το σκέφτομαι, πραγματικά.   

-Ερώτηση για το εάν θα είναι Υπουργός και μετά τη συμφωνία 

Εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!