Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αντίθετος σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο ΣΕΠΟΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση κρούει ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) με ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα και υπογράφει ο πρόεδρός του & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Goody’s-everest κ. Θ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΑ, έχει αποδειχθεί σε όλη την Ευρώπη πως ο εξορθολογισμός των φόρων και όχι η υπερφορολόγηση συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των κλάδων και της οικονομίας και ως εκ τούτου ο κλαδικός φορέας εκτιμά ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να μειωθεί στο 9% και όχι να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, η κίνηση της αύξησης του ΦΠΑ το 2011 οδήγησε σε δραματική μείωση των πωλήσεων που άγγιξε το 40%, απορρυθμίζοντας την αγορά, προκαλώντας αμέτρητα λουκέτα στον κλάδο και οδηγώντας στον ΟΑΕΔ χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και εργαζόμενους. Οδήγησε σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή μειώνοντας δραματικά τα έσοδα του κράτους και ενισχύοντας την παραβατικότητα και την ανασφάλιστη εργασία.

Αντίθετα, όπως τονίζεται, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23% αποτέλεσε μια από τις σημαντικές νίκες της χώρας μας αφού ήταν το πρώτο μνημονιακό μέτρο που ανατράπηκε τον Αύγουστο του 2013. Έδωσε ανάσα σε έναν ήδη καταπονημένο κλάδο και δημιούργησε 120.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν και πάλι, προσθέτοντας δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στην ατελείωτη λίστα των ανέργων, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση και φέρνοντας απώλειες στα Κρατικά Ταμεία. Και όλα αυτά, επιβαρύνοντας κατά κανόνα φθηνά προϊόντα που απευθύνονται κυρίως σε νέους & άνεργους, αφού αυτοί αποτελούν σήμερα το 60% των καταναλωτών μας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΑ, περαιτέρω, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση επιβαρύνει άμεσα το τουριστικό πακέτο της χώρας μας καθιστώντας μας μεσοπρόθεσμα μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με γειτονικές Χώρες που παραμένουν σε ΦΠΑ 8-10%

"Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία γνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο. Την καλούμε να συνομιλήσει με τους αρμοδίους τους κλάδου, ανταποκρινόμενη στην ευθύνη που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό, που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την σωρεία αντιλαϊκών μέτρων που του έχουν επιβληθεί. Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η Χώρα μας αυτή τη στιγμή", σημειώνεται.

"Ως ΣΕΠΟΑ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να μειωθεί στο 9% και όχι να αυξηθεί. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση εντείνει τη στρέβλωση σε έναν κλάδο που μόλις έγινε υγιής, που μπορούν πλέον οι μικρό-επαγγελματίες να είναι ενήμεροι φορολογικά, να πληρώνουν τις εισφορές, να αποδίδουν τους φόρους τους, και να συμβάλλουν δυναμικά και ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια. Εξάλλου, δεν αναρωτιόμαστε γιατί η τακτική αυτή δεν έχει ακολουθηθεί από καμία άλλη γειτονική χώρα; Ο λόγος είναι προφανής: έχει αποδειχθεί σε όλη την Ευρώπη πως ο εξορθολογισμός των φόρων και όχι η υπερφορολόγηση συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των κλάδων και της οικονομίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!