Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Η απάντηση της Ν. Βαλαβάνη για το αφορολόγητο αποζημιώσεων και επιδοτήσεων αγροτών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ     

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκης 5-7     
10180 Αθήνα 
Tηλ.:  210-3332553/4  
Fax: 210-3332559 
e-mail: press@minfin.gr 
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 

Δελτίο Τύπου 

Σημεία από την απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου 

«…Όπως ήδη απάντησα στη Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου την προηγούμενη Δευτέρα σε σχετική επίκαιρη ερώτησή της, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καταλήξαμε να μην περιμένουμε μία ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου φορολόγησης των αγροτών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί το φθινόπωρο και θα αφορά τα εισοδήματα των αγροτών κατά το οικονομικό έτος 2015, αλλά να παρέμβουμε τώρα με νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014. Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.  

Με αυτήν την τροπολογία θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Κάτι διαφορετικό θα ήταν ντροπή, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου, πολύ περισσότερο που ξεκινά από μείον 30% η οποιαδήποτε αποζημίωση αυτής της καταστροφής και πολύ περισσότερο βέβαια ντροπή θα ήταν, χωρίς αυτή τη ρύθμιση, όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει, που θα οδηγεί αντικειμενικά σε μία εξαιρετική υπερφορολόγηση των αγροτών φέτος σε σύγκριση με το 2013 -εννοώ του οικονομικού έτους 2014 σε σύγκριση με το 2013- καθώς, όπως ξέρουμε, προβλέπει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ. 

Ως προς τις επιδοτήσεις, θέλω να πω ότι θα είναι αφορολόγητες οι πρώτες 12.000 ευρώ σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει -απ’ όσο το ψάξαμε- πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Δηλαδή, πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. 

Προσδοκούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς καταρτίστηκε ο ν. 4172/2013, το σύνολο της Αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει αυτή τη ρύθμιση και βέβαια εσείς προσωπικά. 

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, δεν ξέρω τι ετοίμαζε ή δεν ετοίμαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πάντως κάτι τέτοιο, δηλαδή μείον 20% των εσόδων των αγροτών ως αφορολόγητο, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Πιθανόν να ήταν μία δική σας προσωπική πρωτοβουλία. Αντίθετα, επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση με το ν. 4172 θεωρούσε όλους τους αγρότες επιχειρηματίες, εμφανίστηκε η φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή 27,5% και βέβαια αυτό που είναι έξω από κάθε λογική, το πιο ακραίο απ’ όλα, που είναι η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.  

Ξέρετε, επίσης και με αυτό θα ήθελα να τελειώσω, ότι δεν γίνονται μέσα στην ίδια χρονιά δυο φορολογικά νομοσχέδια, ούτε δύο προϋπολογισμοί. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ήταν προεκλογική μας δέσμευση για το έτος 2015 στο οποίο θα ήμαστε Κυβέρνηση. Αν το εφαρμόζαμε από τώρα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2014, θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο παραπάνω, γιατί, όπως ξέρετε, το αφορολόγητο είναι από τα βασικότερα στοιχεία που συνιστούν τα έσοδα έτσι όπως διαμορφώνονται με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό.  

Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς συνολικά και όχι μόνο για τους αγρότες. Αντιμετωπίσαμε τρεις συν πέντε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις. Οι τρεις ρυθμίστηκαν μέσα στο νόμο για τις εκατό δόσεις, οι πέντε –που μία από αυτές είναι το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους αγρότες- θα κατατεθούν και ελπίζω, όπως είπα πριν, ότι θα ψηφιστούν και από την αντιπολίτευση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας……….» 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!