Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

News Ticker

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr Analysis (30.03.2015 - 03.04.2015)

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr Analysis (30.03.2015 - 03.04.2015)

Από την Τράπεζα Φορολογικής Πληροφόρησης του forin.gr/ Εκδόσεις ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πλαίσια της συνεχούς παρακολούθησης της φορολογικής νομοθεσίας, συνεχίζουμε, στο Forin.gr Analysis, την εβδομαδιαία ανασκόπηση ειδήσεων, νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων και διοικητικών λύσεων. Η στήλη αυτή, η οποία είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr Analysis, δημοσιεύεται στη Βάση Λύσεων του Forin.gr Analysis και στοχεύει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή σας για τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε καθώς και για τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται.

Η στήλη δημοσιεύεται, ως μια Κυριακάτικη Ανασκόπηση, της προηγούμενης εβδομάδος, σε χρόνο που οι ρυθμοί είναι λιγότερο πιεστικοί από την καθημερινότητα.

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr Analysis. Ειδικά, η ανασκόπηση της εβδομάδας 30/03/15-03/04/15, είναι προσβάσιμη από το σύνολο των επισκεπτών του Forin.gr. Μάθετε περισσότερα για το Forin.gr Analysis εδώ.

Α. Ειδήσεις

Παρατίθενται, ακολούθως, οι σύνδεσμοι για τις σημαντικότερες φορολογικές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα 30.03.2015 έως 03.04.2015. 

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με -προς δημοσίευση - απόφαση με την οποία καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτές. Με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών παρατίθεται υπόδειγμα του εντύπου της δήλωσης, το οποίο για πρώτη φορά θα είναι ενιαίο για τα νομικά πρόσωπα και τις οντότητες του άρθρου 45 του ΚΦΕ. Δείτε ΕΔΩ και αποθηκεύστε το υπόδειγμα του εντύπου «ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ».

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, θα παραταθεί μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015 η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 (μεταβολές από 1.1.2014 - 31.12.2014). Στην ίδια προθεσμία θα υποβληθούν και οι δηλώσεις στοιχείων (έτους 2016) για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Μαΐου 2015.

Παράταση στην προθεσμία  ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014  έως και τις 27 Απριλίου 2015 δόθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επισημαίνεται ότι με δελτίο τύπου του Υπ. Οικονομικών, είχε διευκρινιστεί αρχικά ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2014 ή τη νόμιμη παράτασή τους. 

Β. Λοιπές ειδήσεις

Γ. Αποφάσεις/Εγκύκλιοι/Διοικητικές Λύσεις

Παρατίθενται ακολούθως οι σημαντικότερες αποφάσεις, εγκύκλιες οδηγίες και διοικητικές λύσεις που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα 30.03.2015 έως 03.04.2015

1. ΠΟΛ: 1076/26-03-2015 : Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος (άρθρα 30-34 Ν.4172/13)

Με την εγκύκλιο αυτή παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 30, 31, 32, 33 και 34 του ΚΦΕ σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τεκμηρίων).

Υπενθυμίζεται ότι, από 1.1.2014, για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, λαμβάνονται υπόψη, πέραν των όσων λαμβάνονταν και κατά τη χρήση 2013, και οι ακόλουθες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων:

  • Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς. Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, "η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία. Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας." Στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές.
  • Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης. Υπενθυμίζεται ότι σχετική διάταξη υπήρχε και στον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) αλλά είχε ανασταλεί από 17.12.2010 έως 31.12.2013.

Όσον αφορά τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, τονίζεται ότι η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου (3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση) συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα σύμφωνα με την περ. ε' του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη και του τεκμαρτού εισοδήματος, φορολογείται (άρθρο 34 παρ.1) κατά περίπτωση με:

  • α) τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών (της παρ. 1 άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε), εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία.
  • β) τη φορολογική κλίμακα της επιχείρηματικής δραστηριότητας (της παρ. 1 άρθρου 29 του Κ.Φ.Ε.), εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
  • γ) φορολογικό συντελεστή δέκα τρία τοις εκατό (13%) εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.
  • δ) τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών (της παρ. 1 άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε.) εφόσον ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ το κρινόμενο φορολογικό έτος.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1076/26-3-2015 εδώ. [Η εγκύκλιος έχει τονιστεί με bold γράμματα, για να γίνει ευκολότερη η ανάγνωσή της

2. ΠΟΛ. 1073/31-03-2015 : Κοινοποίηση και ερμηνεία των διατάξεων περί φορολογικών αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013

Με την εγκύκλιο αυτή παρέχονται οδηγίες για τη διενέργεια φορολογικών αποσβέσεων στα πάγια περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται για φορολογικές αποσβέσεις που διενεργούνται σε φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά ανεξάρτητα του χρόνου απόκτησης των παγίων δηλαδή, είτε αυτά αποκτήθηκαν πριν από την 01.01.2014 είτε μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι φορολογικές αποσβέσεις διενεργούνται ανάλογα με την κατηγορία παγίων και βάσει των συντελεστών που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 24 του ΚΦΕ. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι κατηγορίες παγίων που αποσβένονται με τον αντίστοιχο συντελεστή είναι γενικέςΗ ένταξη σε κατηγορία συγκεκριμένου πάγιου περιουσιακού στοιχείου γίνεται από την ίδια την επιχείρηση που το χρησιμοποιεί με βάση τη χρήση, το σκοπό και τα ειδικά χαρακτηριστικά του. 

Στην εγκύκλιο αυτή, μπορείτε, μεταξύ άλλων, να βρείτε αναλυτικά παραδείγματα για τις χρηματοοικονομικές μισθώσεις καθώς και οδηγίες για ιδιαίτερα θέματα όπως είναι τα έξοδα πολυετούς απόσβεσης,  το χειρισμό της περίπτωσης ανέγερσης ακινήτου σε έδαφος κυριότητας του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή, τις δαπάνες για βελτιώσεις και προσθήκες σε μισθωμένα ακίνητα, την απόσβεση των φορολογικών μηχανισμών (μέχρι 31.12.2014 και μετά την 1.1.2015) και άλλα.

Διαβάστε αναλυτικά

  • τις διατάξεις του άρθρου 24 του ΚΦΕ
  • την Εγκ. ΠΟΛ. 1073/31-3-2015. (σημειώνεται ότι η εγκύκλιος έχει τονιστεί με bold γράμματα, για να γίνει ευκολότερη η ανάγνωσή της).

3. ΠΟΛ.1072/31-03-2015 : Οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1072/31-3-2015, παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Αναλυτικότερα, παρέχονται οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, σε εφάπαξ παροχές, πρόσθετες αμοιβές και παροχές σε είδος, σε αναδρομικά εισοδήματα, στις αμοιβές αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, στις συντάξεις που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, και στις συντάξεις που λαμβάνουν φορολογικοί κάτοικοι Καναδά. 

Αξίζει να επισημανθεί, ιδιαιτέρως, ότι σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 60 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) όπου ορίζεται υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις παροχές σε είδος, γίνεται δεκτό με την εγκύκλιο αυτή, ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών σε είδος αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Επίσης, διευκρινίζεται με την ίδια εγκύκλιο ότι πρέπει να αποδίδεται παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία επί δεδουλευμένων αποδοχών μισθωτών ακόμα και αν αυτές δεν έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους. Γίνεται δεκτό, με την εγκύκλιο αυτή, ότι δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του ΚΦΔ (ν.4174/2013), για τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων που υποβάλλονται ως 30.04.2015 και αφορούν εισοδήματα για τα οποία ο χρόνος απόδοσης, σύμφωνα με την παρούσα, έχει παρέλθει ως την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας (31-3-2015).

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει οριστεί στην απόφαση ΠΟΛ. 1104/2014εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση. Με την εγκύκλιο αυτή, γίνεται δεκτό ότι για την υποβολή εκπρόθεσμων μηδενικών δηλώσεων ΦΜΥ δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του ΚΦΔ (ν.4174/2013).

Τέλος, ένα ακόμη θέμα που συχνά ετίθετο από τους συνδρομητές και τους αναγνώστες του Forin.gr και των εκδόσεών μας και αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές επί αμοιβές μελών ΔΣ αντιμετωπίζεται με την εγκύκλιο αυτή. Αποσαφηνίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επί αμοιβών μελών ΔΣ εταιρειών ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας οι οποίες καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από τα ίδια ως άνω μέλη ΔΣ, εκπίπτουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης και όχι κατά τη διενέργεια παρακράτησης.

Δείτε αναλυτικά την Εγκ. ΠΟΛ. 1072/31-3-2015 καθώς και την απόφαση ΠΟΛ. 1104/9-4-2014. Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος έχει τονιστεί με bold γράμματα προκειμένου να γίνει ευκολότερη η ανάγνωσή της.

4. ΠΟΛ.1071/31-3-2015 : Κοινοποίηση της με αριθμό 170/2014 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά το μέρος που έγινε δεκτή, αναφορικά με τη δυνατότητα του λήπτη φορολογικού στοιχείου, εικονικού ως προς το πρόσωπο του εκδότη, να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά του τις δαπάνες που αναγράφονται σε αυτό

Με την ΠΟΛ. 1071/2015 κοινοποιήθηκε η γνωμοδότηση 170/2014 του Ν.Σ.Κ σύμφωνα με την οποία ο καλής πίστεως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου έχει τη δυνατότητα να εκπέσει τη σχετική δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά του μόνο στην περίπτωση που η εικονικότητα αφορά το πρόσωπο του εκδότη (πχ. σε περίπτωση κατά την οποία το εν λόγω εικονικό στοιχείο περιγράφει μια πραγματική συναλλαγή η οποία όντως έλαβε χώρα αλλά ο εκδότης του στοιχείου δεν ήταν αυτός που πραγματοποίησε την συναλλαγή αυτή)

Δείτε αναλυτικά την απόφαση και την σχετική γνωμοδότηση 170/2014 εδώ.

5. ΠΟΛ. 1068/24-03-2015: Διαδικασίες έγκρισης και ανάκλησης Φ.Η.Μ.. Υποχρεώσεις κατόχων άδειας καταλληλότητας Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), πωλητών Φ.Η.Μ., πιστοποιημένων τεχνικών Φ.Η.Μ., κατόχων −χρηστών Φ.Η.Μ

Με την ΠΟΛ. 1068/24.3.2015 ορίστηκαν οι διαδικασίες για την έγκριση και ανάκληση Φορολογικών Μηχανισμών, πότε επιτρέπεται η μεταβίβαση φορολογικού μηχανισμού και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση, καθώς και οι υποχρεώσεις κατόχων άδειας καταλληλότητας Φ.Η.Μ των πωλητών, των πιστοποιημένων τεχνικών και των κατόχων − χρηστών. Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις ΠΟΛ. 1220/2012 και ΠΟΛ. 1221/2012 οι οποίες διατηρήθηκαν σε ισχύ μετά την κατάργηση του ν. 1809/1988 από τα ΕΛΠ (ν. 4308/2014)

Αναφέρουμε ακολούθως τις υποχρεώσεις του κατόχου χρήστη Φ.Η.Μ. ο οποίος:

  • οφείλει να διαβιβάσει κατά την έναρξη ή την παύση χρήσης του φορολογικού μηχανισμού εντός 10 ημερών τις πληροφορίες της παραγράφου 14 του άρθρου 12 του Ν. 4308/2014 δηλαδή τον τύπο και το σειριακό αριθμό (κωδικό) του κατασκευαστή του χρησιμοποιούμενου μέσου που απαιτείται για την ταυτοποίηση του εν λόγω μέσου και την ημερομηνία απόκτησης και την ημερομηνία οριστικής παύσης της χρήσης μέσω TAXISNET (έντυπο Δ13 ή Δ14 εφόσον πρόκειται για τα ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων). Η ημερομηνία έναρξης ή παύσης καθορίζεται από την ημερομηνία του πρώτου ή τελευταίου Δελτίου Ημερήσιας Κίνησης Ζ αντίστοιχα. 
  • είναι υπεύθυνος για την φύλαξη του Βιβλίου Συντήρησης του φορολογικού μηχανισμού, την σφράγιση και ενημέρωση του από κάθε τεχνικό (πιστοποιημένο ή μη) που επεμβαίνει σε αυτό, καθώς και την άμεση παράδοση του στα ελεγκτικά όργανα εφόσον αυτό ζητηθεί.
  • είναι επίσης υπεύθυνος και για την φύλαξη και την καλή λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού πριν και μετά την πλήρωση της φορολογικής μνήμης και ειδικότερα για την δυνατότητα παραγωγής αναφορών ανάγνωσης φορολογικής μνήμης.
  • οφείλει να εκδίδει Ζ μετά την πάροδο 24 ωρών από την πρώτη συναλλαγή μετά το τελευταίο Ζ.
  • επιτρέπει την αποσφράγιση της κεφαλής της βίδας ασφαλείας, μόνο από εξουσιοδοτημένους τεχνικούς, οι οποίοι φέρουν τη σχετική ταυτότητα που τους έχει εκδοθεί από τη φορολογική διοίκηση

Τέλος σημειώνουμε ότι αντικατάσταση Φορολογικής Μνήμης επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βλάβης αυτής. Εξαιρούνται οι ΑΔΗΜΕ των ταξιμέτρων, όπου η αντικατάσταση φορολογικής μνήμης επιτρέπεται και σε περίπτωση πλήρωσης της εντός της ισχύος της άδειας καταλληλότητας.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

6. ΠΟΛ. 1070/27-03-2015: Στατιστικά κατώφλια έτους 2015 για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Με την εγκύκλιο αυτή, κοινοποιούνται τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2015 έως 31.12.2015, για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων intrastat. Υπενθυμίζεται ότι τα κατώφλια αυτά έχουν ως εξής:

  • Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000€) για τις αφίξεις και
  • Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000€) για τις αποστολές.

7. ΠΟΛ.1062/20-03-2015 : Τροποποίηση και συμπλήρωση της ΠΟΛ 1101/2013 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός του ειδικότερου τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.)

Με την απόφαση αυτή, τροποποιείται η ΠΟΛ. 1101/2013 σχετικά με τον καθορισμό του ειδικότερου τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.). Η απόφαση ΠΟΛ. 1101/2013 έχει κωδικοποιηθεί μετά τις τροποποιήσεις της ΠΟΛ. 1062/20-3-2015 και παρατίθεται, όπως πλέον ισχύει, ΕΔΩ.

8. ΠΟΛ.1069/23-03-2015: Φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (άρθρα 39 & 40 ν.4172/2013). [Ορθή επανάληψη]

Η εγκύκλιος αυτή, στην οποία αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλήφθηκε απ' το Υπουργείο Οικονομικών (Ορθή επανάληψη: ΑΔΑ:ΩΡΨΘΗ-6ΝΕ). Οι διαφορές, μεταξύ των δύο εκδόσεων, έχουν επισημανθεί, προς διευκόλυνσή σας, με κίτρινο φόντο. Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ.

9. ΔΔΘΤΟΚ Γ 5007583 ΕΞ 1-4-2015 : Σχετικά με τη θεώρηση βιβλίων ατελείας αλιευτικών σκαφών για την ατελή παραλαβή καυσίμων.

Με έγγραφό της η Γενική Δ/νση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. παρέχει οδηγίες σχετικά με τη θεώρηση βιβλίων ατελείας αλιευτικών σκαφών για την ατελή παραλαβή καυσίμων.

10. Δ15Α 1036030 ΕΞ 17-3-2015: Κοινωφελή Ιδρύματα. Ένταξη σε κατηγορία οντοτήτων και λογιστικού συστήματος.

Με έγγραφό του το Υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών για την ένταξη σε κατηγορία οντοτήτων και λογιστικού συστήματος των κοινωφελών ιδρυμάτων. 

Δ. Λοιπές αποφάσεις/εγκύκλιοι

Ε. Φορολογικό Ημερολόγιο

Από το Φορολογικό Ημερολόγιο του Forin.gr, παρατίθενται οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται και της εβδομάδος που ακολουθεί το Πάσχα. Πατώντας στους σχετικούς συνδέσμους, μεταφέρεστε στη σελίδα του ημερολογίου, όπου παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για κάθε υποχρέωση.

Ημερομηνία Γεγονός
10 Απριλίου 2015 Αργία Μεγάλη Παρασκευή
12 Απριλίου 2015 Αργία Κυριακή του Πάσχα
13 Απριλίου 2015 Αργία Δευτέρα του Πάσχα
14 Απριλίου 2015 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου
15 Απριλίου 2015 Υποβολή αντιτύπου ημερολογίου διαφημίσεων από τα μέσα ενημέρωσης
  Δήλωση φόρoυ συναλλαγών σε αλλοδαπά χρηματιστήρια
  Δήλωση της Ε.Χ.Α.Ε.και απόδοση φόρoυ επί πωλήσεων μετoχών προηγούμενου μήνα

Υπενθυμίζουμε ότι, ως συνδρομητές του Forin.gr Analysis, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας, στο χρόνο που εσείς ορίζετε, για τις καταληκτικές ημερομηνίες που σας αφορούν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!