Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Έσοδα 3,7 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση

Έσοδα 3,7 δισεκ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει στους πιστωτές της χώρας και η οποία αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στο Brussels Group. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων είναι η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό από την οποία προβλέπονται έσοδα 750 εκατ. ευρώ, οι ρυθμίσεις χρεών, το λαθρεμπόριο και οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, έσοδα 1,5 δισεκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την πολιτική που ακολουθηθεί στον ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και από την άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.

Ειδικότερα ο κατάλογος, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει:

Τα δημοσιονομικά

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015, και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισεκ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από:

  • ελέγχους σε καταθέσεις στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ)
  • την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ),
  • την αδειοδότηση των καναλιών (350 εκατ. ευρώ)
  • τη ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ).
  • την απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατ. ευρώ),
  • το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις λιανικής (270 εκατ. ευρώ),
  • την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα καύσιμα (250 εκατ. ευρώ)
  • τους νέους διαγωνισμούς για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ αντί για 500 που ήταν η αρχική πρόβλεψη).

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.
Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5%, και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.
Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τις συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας.
Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος «κοστίζει» 326 εκατ. ευρώ. Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ γίνεται γνωστό ότι θα διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των παρεμβάσεων το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
Προβλέπεται αναθεώρηση του στόχου και έσοδα 1,5 δισ. ευρώ το 2015μ έναντι αρχικού στόχου 2,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν κατά κύριο λόγο από την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, από την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος και από τα περιφερειακά αεροδρόμια
Δομικές μεταρρυθμίσεις

  • Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
  • Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
  • Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
  • Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
  • Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
  • Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
  • Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Εξετάζονται, επίσης, μέτρα που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.
Ακόμη, εξετάζεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απορρίπτονται περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).
Τέλος, η κυβέρνηση ζητά να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.
Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ-EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!