Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

News Ticker

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr Analysis (16.03.2015 - 20.03.2015)

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr Analysis (16.03.2015 - 20.03.2015)

Από την Τράπεζα Φορολογικής Πληροφόρησης του forin.gr/ Εκδόσεις ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πλαίσια της συνεχούς παρακολούθησης της φορολογικής νομοθεσίας, συνεχίζουμε, στο Forin.gr Analysis, την εβδομαδιαία ανασκόπηση ειδήσεων, νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων και διοικητικών λύσεων. Η στήλη αυτή, η οποία είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr Analysis, δημοσιεύεται στη Βάση Λύσεων του Forin.gr Analysis και στοχεύει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή σας για τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε καθώς και για τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται.

Η στήλη δημοσιεύεται, ως μια Κυριακάτικη Ανασκόπηση, της προηγούμενης εβδομάδος, σε χρόνο που οι ρυθμοί είναι λιγότερο πιεστικοί από την καθημερινότητα.

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr Analysis. Ειδικά, η ανασκόπηση της εβδομάδας 16/03/15-20/03/15, είναι προσβάσιμη από το σύνολο των επισκεπτών του Forin.gr. Μάθετε περισσότερα για το Forin.gr Analysis εδώ.

Α. Ειδήσεις

Παρατίθενται, ακολούθως, οι σύνδεσμοι για τις σημαντικότερες φορολογικές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα 16.03.2015 έως 20.03.2015

Β. Νομοθεσία

1. Δημοσίευση Ν. 4321/2015 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας." Ολοκλήρωση της κωδικοποίησης των νόμων της βάσης του Forin.gr Analysis.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 32/21-3-2015 και προστέθηκε στη βάση Νομοθεσίας του Forin.gr ο Ν. 4321/2015 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.". Μπορείτε να διαβάσετε το νόμο, στο σύνολό του, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε, πατώντας ΕΔΩ. Παράλληλα, καταχωρήθηκαν οι μεταβολές που επέφερε ο νόμος αυτός στους κωδικοποιημένους νόμους της βάσης Φορολογικής Νομοθεσίας του Forin.gr και με τον τρόπο αυτό, όλοι οι νόμοι της βάσης Φορολογικής Νομοθεσίας του Forin.gr είναι ενημερωμένοι, ακριβώς όπως ισχύουν, μετά και τη δημοσίευση του νόμου αυτού

Με το νόμο αυτό, μεταξύ άλλων:

  • θεσπίζονται διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση (άρθρα 1 - 17). Στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση δύνανται, με σχετική διάταξη, να υπάγονται όλες οι οφειλές που προέρχονται από ΦΠΑ.(άρθρο 18)
  • καταργούνται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 57 του ν.4174/2013 (Α’ 170) και του άρθρου 6 του ν.δ.356/1974 (Α’ 90) (άρθρο 19)
  • αυξάνεται το κατώτερο ποσό συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής , συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.(άρθρο 20)
  • αντικαθίστανται οι διατάξεις για τη (μη) αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (δαπάνες σε μη συνεργάσιμα κράτη ή σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κ.α.) (άρθρο 21 § 1)
  • τυχόν διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, φορολογείται, σε περίπτωση μη ύπαρξης εισοδήματος από καμία κατηγορία, με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (άρθρο 21 § 2)
  • καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη (3.000 ή 5.000, για άγαμο ή έγγαμο, αντίστοιχα) σε περίπτωση απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα. (άρθρο 21 § 3)
  • οι διακανονισμοί που διενεργούνταν με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και αφορούν τις εκπτώσεις που διενεργήθηκαν σε μια διαχειριστική περίοδο περιλαμβάνονται σε δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έβδομου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, από το έτος που έληξε η διαχειριστική περίοδος (άρθρο 22 § 1)
  • η δήλωση απόδοσης φόρου για τους υπόχρεους σε κατ' αποκοπή καταβολή (άρθρο 40 του Κώδικα ΦΠΑ), ορίζεται ως έκτακτη και υποβάλλεται κάθε εξάμηνο.(άρθρο 22 § 2)
  • καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος για υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Η φορολογική περίοδος για τους αγρότες αυτούς θα ορίζεται βάσει των γενικών διατάξεων του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων (τρίμηνο για απλογραφικά βιβλία ή απαλλασσόμενους τήρησης, μήνας για διπλογραφικά βιβλία) (άρθρο 22 § 2)
  • θεσπίζονται διατάξεις για την ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου με φύλλα ελέγχου Σ.Δ.Ο.Ε., τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ (άρθρο 25) και τους δικαστικούς συμβιβασμούς για εκκρεμείς φορολογικές διαφορές (άρθρο 26)
  • θεσπίζονται διατάξεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών (άρθρο 28
  • θεσπίζεται ρητά η αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (άρθρο 31).  

Δείτε αναλυτικά εδώ.

2. Δημοσιεύτηκε ο ν. 4320/2015: Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A 29/19-3-2015 ο Ν. 4320/2015 "Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις."

Ο νόμος έχει προστεθεί στη βάση νομοθεσίας του Forin.gr και μπορείτε να τον δείτε στο σύνολό του ΕΔΩ.

Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις:

  • για τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για το επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης, για την επιδότηση σίτισης ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
  • για τη σύσταση, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και τη δράση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς
  • για την κυβέρνηση, τα κυβερνητικά όργανα και την αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος
  • και λοιπές ρυθμίσεις (θέματα μεταφοράς μαθητών, παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κ.λπ.)

Δείτε ιδιαιτέρως το άρθρο 34 του νόμου αυτού, με τις διατάξεις του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενου να εκπληρώσουν μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών τους στη Φορολογική Διοίκηση με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν και ακολούθως την ΠΟΛ. 1061/2015.

Γ. Αποφάσεις/Εγκύκλιοι/Διοικητικές Λύσεις

Παρατίθενται ακολούθως οι σημαντικότερες αποφάσεις, εγκύκλιες οδηγίες και διοικητικές λύσεις που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα 16.03.2015 έως 20.03.2015

1. ΠΟΛ. 1061/19-3-2015: Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29 Α 19/3/2015)

Με την ΠΟΛ. 1061/19-3-2015 κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4320/2015 με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα, από 20 Μαρτίου 2015 έως 27 Μαρτίου 2015, καταβολής οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) στη Φορολογική Διοίκηση με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό. 

Δείτε αναλυτικά:

  • Τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4320/2015, εδώ.
  • Την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1061/19-3-2015, εδώ.
  • Τη διαδικασία για την καταβολή των χρεών, όπως αναλυτικά, περιγράφηκε από τη Γ.Γ.Δ.Ε., εδώ.
  • Χρήσιμες οδηγίες για τη διαδικασία οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, εδώ.

2. ΠΟΛ.1060/19-03-2015 : Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 68 και 71 του ν. 4172/2013.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1060/19-3-2015 παρέχονται οδηγίες για τη φορολόγηση του εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων και ειδικότερα για την εφαρμογή των διατάξεων

του ΚΦΕ (ν. 4172/2013).

Επισημαίνεται ιδιαιτέρως:

  • Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες ανεξαρτήτως αν τα εν λόγω εισοδήματα υπόκεινται ή όχι σε φορολογία (με εξαίρεση τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα)
  • Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Παρατίθενται αναλυτικά παραδείγματα για τον ακριβή χρόνο υποβολής της δήλωσης σε γενικές και ειδικές περιπτώσεις (π.χ. εκκαθάριση, διάλυση νομικού προσώπου)
  • Παρέχονται οδηγίες για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων (εκπτώσεις παρακρατούμενων, προκαταβληθέντων φόρων, απαλλαγές, πίστωση φόρου αλλοδαπής κ.λπ.)
  • Παρέχονται οδηγίες για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των οικοδομικών επιχειρήσεων
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων γίνεται σε οκτώ (8) δόσεις με τον σημαντικό περιορισμό ότι η εξόφληση αυτού δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους. Παρατίθενται στην εγκύκλιο αναλυτικά σχετικά παραδείγματα.
  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, δεν παρέχεται επιπλέον έκπτωση επί του καταβαλλόμενου ποσού, ως μη προβλεπόμενη η έκπτωση αυτή από το νόμο. 
  • Παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο προσδιορισμού της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων (συντελεστές προκαταβολής, μειώσεις για νεοϊδρυόμενα νομικά πρόσωπα, εκπτώσεις για τον υπολογισμό της προκαταβολής, περιπτώσεις που δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου κ.α.)

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

3. ΠΟΛ. 1059/18-03-2015 : Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 57 και 58 του ν. 4172/2013.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1059/2015 παρέχονται οδηγίες για τη φορολόγηση του εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων και ειδικότερα για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 (Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα), 57 (Εκκαθάριση) και 58 (Φορολογικός συντελεστής) του ΚΦΕ (ν. 4172/2013).

Επισημαίνεται ιδιαιτέρως:

  • Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Παρατίθενται αναλυτικές οδηγίες. με την εγκύκλιο αυτή, για τη φορολόγηση τυχόν αποθεματικών και κερδών του φορολογικού έτους που έληξε για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος. 
  • Όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Στα πάσης φύσεως έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων περιλαμβάνεται το εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία), το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου καθώς και οι κάθε είδους συνδρομές, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πιο πάνω προσώπων, κ.λπ.
  • Επιπρόσθετες διευκρινίσεις παρέχονται για τις επιχορηγήσεις των αναπτυξιακών νόμων και τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για την κάλυψη δαπανών, τις συνδρομές και τις χορηγίες, τα έσοδα από την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία κ.α.
  • Παρέχονται οδηγίες σχετικά με το προϊόν της εκκαθάρισης. Υπενθυμίζεται ότι το προϊόν της εκκαθάρισης θεωρείται διανομή κέρδους κατά το φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, στο βαθμό που το εν λόγω προϊόν υπερβαίνει το καταβεβλημένο κεφάλαιο.
  • Παρέχονται οδηγίες σχετικά με το φορολογικό συντελεστή των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων (διάκριση τηρούντων διπλογραφικά και απλογραφικά βιβλία, φορολόγηση αγροτικών συνεταιρισμών κ.λπ., φορολόγηση εισοδήματος που αποκτάται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, φορολόγηση εισοδήματος πολύ μικρών επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών)

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

4. ΠΟΛ. 1053/27-3-2015: Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση ΠΟΛ. 1053/27-3-2015 για την παράταση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων του ημερολογιακού έτους 2014 μέχρι 30-9-2015. Με την ίδια απόφαση, όπως είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ορίζεται επίσης ότι:

  • Δεν απαιτείται η διόρθωση αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία των αποκλίσεων ανά αντισυμβαλλόμενο δεν ξεπερνά τα δέκα (10) ευρώ.
  • Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015.

Δείτε αναλυτικά την ΠΟΛ. 1022/7-1-2015, κωδικοποιημένη, όπως ισχύει εδώ.

Επισημαίνεται ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο "Συγκεντρωτικές Καταστάσεις" του Forin.gr Analysis ενημερώθηκε με τις τελευταίες αυτές μεταβολές. Το ηλεκτρονικό βιβλίο "Συγκεντρωτικές Καταστάσεις" είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για τους συνδρομητές του Forin.gr Analysis. Δείτε περισσότερα εδώ.

5. ΠΟΛ.1051/19-02-2015 : Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014.

Με την ΠΟΛ.1051/19-02-2015 καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και η υποχρέωση υποβολής αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014.

Στα πλαίσια της απόφασης αυτής, ενημερώθηκε η εφαρμογή του Forin.gr Analysis με τις οδηγίες χορήγησης και υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014. Με την εφαρμογή αυτή, στην οποία έχετε πρόσβαση από την ειδική ενότητα "Φορολογικές Δηλώσεις", μπορείτε να προετοιμαστείτε για την ορθή χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων καθώς και την υποβολή των απαραίτητων πληροφοριών στην ειδική εφαρμογή του TaxisNet.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή πατώντας ΕΔΩ (η εφαρμογή είναι προσβάσιμη αποκλειστικά από συνδρομητές του Forin.gr Analysis).

Αξίζει να επισημανθεί ότι:

  • ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των στοιχείων των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα ορίζεται η 31 Μαρτίου 2015. 
  • η σχετική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους (βλ. σχετ. το δελτίο τύπου του Υπ. Οικονομικών εδώ).
  • η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των βεβαιώσεων αυτών δεν απαλλάσσει την επιχείρηση από την υποχρέωση χορήγησης βεβαιώσεων αποδοχών προς τους δικαιούχους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Ο χρόνος χορήγησης της βεβαίωσης είναι ο ίδιος με το χρόνο υποχρέωσης υποβολής του ηλεκτρονικού αρχείου.
  • δεν απαιτείται, για το φορολογικό έτος 2014, υποβολή οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Ε7), οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) και εισοδήματων από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21).

6. ΠΟΛ.1050/18-02-2015 :Διαδικασία εγγραφής και διαγραφής/εξαίρεσης στα ειδικά καθεστώτα φορoλόγησης των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β και 47γ του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000)

Με την ΠΟΛ. 1050/18-2-2015 καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής, διαγραφής ή εξαίρεσης όσον αφορά τα ειδικά καθεστώτα φορολόγησης της παροχής τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Κοινότητας μη υποκείμενους στο Φ.Π.Α. 

Δείτε αναλυτικά

7. ΠΟΛ: 1049/11-2-2015: Τροποποίηση της ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1198/2014 ως προς το χρόνο ισχύος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΦΠΑ.

Με την ΠΟΛ. 1049/11-2-2015 τροποποιείται η Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1198/2014 ως προς το χρόνο ισχύος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΦΠΑ. Αναλυτικά, με την απόφαση, επέρχονται οι εξής μεταβολές στο έντυπο:

α) Καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος στον κωδικό «006». 
β) Προστίθεται νέος κωδικός «312» στον πίνακα Β΄ του εντύπου με λεκτικό «Κύκλος εργασιών ΦΠΑ».  

Το νέο έντυπο θα ισχύσει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.4.2015 και εφεξής.

Δείτε αναλυτικά

Δ. Λοιπές αποφάσεις/εγκύκλιοι

1. ΔΔΘΤΟΚ Α 5006630 ΕΞ 2015 : Τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α

2. Δ. ΟΡΓ. Β 1030175 ΕΞ 5-3-2015: Τροποποίηση της αριθμ. Δ6Α 1090618ΕΞ2012/14−06−2012 (Β΄ 1882) υπουργικής απόφασης, περί σύστασης – συγκρότησης στο Υπουργείο Οικονομικών των Α΄ και Β΄ κοινών Πειθαρχικών Συμβουλίων.

3. Δ.ΟΡΓ. Α 1029304ΕΞ2015 : Τροποποίηση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8−4−2014 (Β΄ 865, 1079 και 1846) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς την Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης

4. Δ.ΟΡΓ.Α 1024637 ΕΞ2015 : Ανακαθορισμός της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Φορολογικής Συμμόρφωσης και Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

5. ΔΕΛ Ε 1035327 ΕΞ 17-3-2015: Δημόσια Ανακοίνωση της FATF σχετικά με χώρες που εμφανίζουν στρατηγικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, κατόπιν της Ολομέλειας του Φεβρουάριου 2015.

7. Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών (Φεβρουάριος 2015)

Ε. Φορολογικό Ημερολόγιο

Από το Φορολογικό Ημερολόγιο του Forin.gr, παρατίθενται, ακολούθως, οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται (23/03 - 27/03). Πατώντας στους σχετικούς συνδέσμους, μεταφέρεστε στη σελίδα του ημερολογίου, όπου παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για κάθε υποχρέωση.

Ημερομηνία Γεγονός
26 Μαρτίου 2015 Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών (Φ4) προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Φεβρουαρίου
  Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών (Φ5) προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζουμε ότι, ως συνδρομητές του Forin.gr Analysis, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας, στο χρόνο που εσείς ορίζετε, για τις καταληκτικές ημερομηνίες που σας αφορούν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!