Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συνηγόρος του Πολίτη: Επιστροφή φόρου εισοδήµατος που αφορούσε ποσό έκπτωσης εξαιτίας εφάπαξ καταβολής του (σφάλμα κατά την τραπεζική συναλλαγή)

Σε ανώνυμη εταιρεία, που κατέβαλε το ποσό της έκπτωσης φόρου εισοδήματος, το οποίο είχε επωφεληθεί λόγω της εφάπαξ καταβολής του, εξαιτίας σφάλματος κατά την τραπεζική συναλλαγή, της επιστράφηκε το παραπάνω ποσό έκπτωσης, από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ειδικότερα, η εταιρεία είχε επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έτους 2014, ποσού άνω των 30.000 ευρώ, μέσω της τραπεζικής υπηρεσίας e-banking, προκειμένου να ωφεληθεί από την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, λόγω σφάλματος κατά τη συναλλαγή, προέκυψε μια διαφορά της τάξης των 17 λεπτών του ευρώ, μεταξύ του καταβληθέντος και του οφειλόμενου ποσού.

Για τον λόγο αυτόν, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εξέδωσε Σημείωμα Πληρωμής, το οποίο εκτός από τη διαφορά των 0,17 ευρώ περιελάμβανε και τα 470 ευρώ της έκπτωσης που δικαιούτο η εταιρεία, λόγω της εφάπαξ καταβολής του φόρου της. Η εταιρεία ζήτησε από την αρμόδια ΔΟΥ να μην της καταλογιστεί το ποσό και λαμβάνοντας αρνητική απάντηση, κατέβαλε το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνταν, δηλαδή 470 ευρώ την ίδια ημέρα προς αποφυγή της ύπαρξης οφειλών.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας για επιστροφή του ποσού που αντιστοιχούσε στην έκπτωση της εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Τελικώς, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!